SCLIPETI
Potentilla erecta Fam. Rosaceae.
Denumiri populare: calidemia, cinci degete, gainuse, ghimneriu, iarba faptului, scrantitoare, stransurea.
In traditia populara: cu decoctul tei se spalau cei care aveau bube pe fata. Se punea in tuica tare si se lua pentru stransura la cos. Ceaiul din rizomi se dadea in varsaturi cu sange si menstruatii prea abundente.
Rizomul pisat se punea in tuica si se bea de 3 ori contra vatamaturii. Se mai fierbea cu radacina de tataneasa, iar decoctul se amesteca cu vin si se lua, dimineata si seara pentru intarirea sangelui.
Se mai punea in tuica tare, se tinea 3 zile si apoi se lua dimineata, cate un paharel, pe nemancate, de catre cei care ridicau ceva greu si se clatinau inauntru.
Se mai folosea, amestecat cu grasime ca si alte specii inrudite pentru tras (frictionat) si in legaturi la scrantituri.
Compozitie chimica: in rizomi si radacina are foarte mult tanin galic, rosu de Tormentilla, acizii; elagic, chinovic, etc. Rezine, mucilagii, substante minerale, vitamina K.
Actiune farmacologica: puternic astringenta, antimicrobiana, hemostatica, strange suprafetele tesuturilor si prin precipitarea proteinelor ajuta la cicatrizarea rapida a ranilor. Antibiotic contribuind la eliminarea microbilor. Elimina procesul inflamator.
Se foloseste la urmatoarele afectiuni: afte, arsuri, boli intestinale, degeraturi, diaree, eczeme, enterite, furuncule, hematurie, hemoragii stomacale (halena), hemoragii uterine, incontinenta urinara, inflamatii bucale, leucoree, metroragii, panaritiu, piodermitele capului, rani vechi, stomatite, ulcere atone, ulcere varicoase.
Preparare: - un varf de cutit de praf obtinut cu rasnita de cafea din ta uscata se va pune sub limba cu 15 minute inainte de mesele principale. Se inghite apoi cu putina apa.
-O lingurita pulbere de rizom se va pune in 250 ml de apa. Se va fierbe timp de 5 minute dupa care se strecoara. Se va bea in cursul zilei cu inghitituri rare in diaree si alte afectiuni interne. Extern se va face cu cantitate dubla de ta. In enterite si tratamentele afectiunilor mai grave se pot consuma pana la 3 cani pe zi din acest ceai.
-50 g de rizom se va face praf fin apoi se va pune in 250 ml alcool alimentar de 70. Se va tine timp de 15 zile agitand zilnic de 3-4 ori. Se va strecura apoi si se va lua cate o lingurita de 3 ori pe zi diluat cu putina apa.
-Extern: se va pune 4 linguri de rizom maruntit in alcool sanitar 100 ml. Se va tine timp de 8 zile apoi se strecoara. Se poate folosi la frectii sau alte afectiuni.
- Se amesteca cu faina de in in parti egale si se pune pe rani.
a se vedea Reumatisme: cânepă indiană, Chondrodendron tomentosum, cimbrişor, Cimicifuga racemosa, creţuşca, ciumăfaie, dediţel, iasomie sălba [...] |
PLOPUL NEGRU Populus nigra Fam. Salicaceae. Denumiri populare: pliop negru, plopotas, plutas. In traditia populara: mugurii se adunau pri [...] |
VISIN Cerasus vulgaris. Fam. Rosaceae. In traditia populara: fructele se consuma crude, prelucrate (marmelada, dulceata, sirop, compot, lichi [...] |
Copyright © 2010 - 2024
: eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact
Despre tratarea bolilor prin plante |
Alte sectiuni |
Ai o problema medicala? |