SANZAIENELE GALBENE
Galium verum. Fam. Rubiaceae.
Denumiri populare: asprisoara, cornatel, dragaica, iarba lipiturii, inchegatoare, petala reginei, smantanica, turita,
In traditia populara: roua de pe te, culeasa de 525i85f Sanzaiene, se intrebuinta pentru durere de ochi. Plantele se puneu in baile copiilor debili. Fierte in apa, cu lapte, se foloseau contra erizipelului. Plantele plamadite in rachiu se luau contra vatamaturii. S-au mai folosit pentru bolile venerice. In Oltenia zeama de sanzaiene se lua contra frigurilor.
Compozitie chimica: glicozizi flavonici, saponine, tanin.
Proprietati: diuretice, depurative, laxative, antireumatice, sedative. Actioneaza asupra epiteliului renal producand o cantitate mai mare de urina. De asemenea ajuta tranzitul intestinal. Calmeaza starile de excitatie, fiind util in nevroze mai ales cu alte preparate.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: afectiuni ale splinei, afectiuni uterine, boli de ficat, boli cutanate zemuinde, boli de nervi, cloroza, constipatie, epilepsie, eruptii tegumentare, gusa, hidropizie, isterie, junghiuri intercostale, nisip si pietri la rinichi si bila, pancreatite, paralizia corzilor vocale, pecingine, plagi cangrenoase, prostatita, psoriazis, retentie urinara, reumatism, scleroza renala, tumori ganglionare ulcerate, ulceratii vechi.
Preparare:
-l lingurita cu varf de ta maruntita se va pune la 500 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute. Se strecoara. Se pot consuma 3- 4 cani pe zi.
-2 lingurite de ta maruntita se vor pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, apoi se strecoara. Se face gargara sau se pun comprese externe.
-l varf de cutit de praf de ta se va pune sub limba pentru 10 minute, dupa care se va inghiti cu putina apa. De 3 ori pe zi.
-Praf de ta se aplica pe ranile zemuinde.
-Tinctura-
-Unguent
-Bai
Partile utilizate: florile, mai ales proaspete. Principalii constituenti: ulei esential, acid salicilic, rasina, principiu colorant, mucilagiu [...] |
Sunt plante anuale,bogat ramificate, cu frunze alterne, cu inflorescente terminale cu flori ligulate galben-portocalii. Se utilizeaza inflorescent [...] |
(Callendula officinalis). Se indica folosirea florilor, din care se va face un ceai: 2 lingurite de flori maruntite se vor pune in 250 ml apa clocotit [...] |
Copyright © 2010 - 2025
: eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact
Despre tratarea bolilor prin plante |
Alte sectiuni |
Ai o problema medicala? |