ROUA CERULUI
Drosera rotundifolia Fam. Droseraceae.
Denumiri populare: iarba cerii, iarba fierii, iarba fiarelor, roua, roua soarelui.
In traditia populara: se folosea contra tusei convulsive.
Compozitie chimica: contine 1% compusi naftochinonici: plumbagina, droserona si un alt compus carboxi-oxi-naftochinona; 1,5% tanin, acizii: formic, propionic, butiric, citric 545g69f , benzoic, galic; un ferment proteolitic asemanator pepsinei, un glicozid scindibil de emulsina, enzime, compusi flavonici, un antocianozid, 4-9% substante minerale.
Actiune farmaceutica: are efectul spasmolitic al plombaginei asupra bronhiilor calmeaza spasmele tusei convulsive. Antispastic intestinal, antibiotic, cicatrizant. In cantitate mare este toxica.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: bronsita, colici intestinale, tuse.
Preparare: tinctura se va face din 50 g de ta maruntita care se pune la 250 ml alcool alimentar de 70. Se va tine timp de 15 zile agitand des, dupa care se strecoara. Se vor lua cate 10-40 picaturi pe zi si pe an in trei reprize marind doza pana la doza maxima in cazul copiilor. La copin sugari se incepe cu o picatura pe luna de varsta de trei ori pe zi. Adultii vor lua o lingurita de trei ori pe zi.
Rozmarin.
Rozmarinus officinalis Fam. Lamiaceae
Denumiri populare: dendrului, mirtin, rojmalin, rusmarin, rozmarin.
In traditia populara: fiertura din frunze se folosea la spalat pe cap, contra matretii. In nordul Moldovei, din tulpina si frunze se facea ceai contra durerilor de inima. Se punea in bai bolnavilor si in prima scalda a copiilor, ca sa fie placuti ca si mirosul lui. Plamadit in rachiu de drojdie, se folosea contra vatamaturii.
Este intre cele mai iubite flori, de aceia apare in variate creatii folclorice.
Originar din regiunea mediteraneana, mult cultivat in trecut.
Compozitie chimica: contine ulei eteric 1-2%, tanin format din acid cafeic si hidroxicafeic, cca 5% acid ursolic si oleanolic, cinelol 15-20%, borneol 10-l5%, acetat de valerianat de bornil 2-5%, camfora 4-5% , flavonoide libere si flavonoide glexozidate, triterpene, saponina, acid glicolic, acid nicotinic, acid gliceric, beta- siterol, vitamina C, etc.
Actiune farmacologica: intern vulnerar, antiseptic, astringent, rezolutiv, tonic capilar, este colagog si coleretic iar extern se foloseste in frictiuni antireumatice. Este o ta toxica dar ajuta la functionarea ficatului, regleaza circulatia sangelui pana la nivelul capilarelor, este tonic cerebral ajutand la revenirea memoriei, stimulent al sistemului nervos, un bun condiment alimentar. Florile de rozmarin au proprietatea de a creste secretia biliara, determina contractia ei si ajuta la evacuarea bilei. De asemenea ajuta la o mai buna functionare a creierului.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: acnee, afectiuni hepatice, alopecie, anemie, arterita, atonie digestiva, astenie, astm, balonari, bronsite, cardiopatie ischemica, celulita, colecistita, colici biliare si hepatice, constipatie, cuperoza, degeraturi, digestie lenta, dischinezie biliara, dureri reumatice, eczeme, edeme, entorse, frigiditate, hemiplegii, hipertensiune, hipotensiune, impotenta, inapetenta, inflamatia pleoapelor, instabilitate emotionala, intoxicatii alimentare, lovituri, memorie deficitara, menstre dureroase, migrene, oboseala, paralizie, rani, reumatism cardio-articular, tulburari menstruale, tulburari de ritm cardiac, vertij.
Preparare: - o lingurita de ta transformata in praf cu ajutorul rasnitei de cafea, se va pune sub limba pentru 10 minute, dupa care se inghite cu putina apa.
Se poate lua in acest fel de trei ori pe zi inainte de mese, in afectiunile interne de mai sus.
-l lingurita de ta maruntita se va pune la 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 15 minute, dupa care se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi in afectiunile de mai sus.
-Tinctura din 50 g de ta maruntita pusa la 250 ml alcool alimentar de 70. Se va tine timp de 15 zile agitand des, dupa care se strecoara. Se va lua de trei ori pe zi cate o lingurita inainte de mese cu 15 minute diluate cu putina apa.
-2 lingurite puse in 250 ml apa clocotita, acoperit pentru 10 minute se poate folosi extern. De asemenea se poate face praf si amesteca in parti egale cu untura de porc nesarat in afectiunile externe.
Nu se supradozeaza fiind toxica!
Nu se stie inca ce anume declanseaza cancerul de san. in 1988 in Marea Britanie a fost initiat un program de depistare a cancerului de san p [...] |
Cauzele a numeroase cancere sunt cunoscute si deci pot fi evitate. Deseori, un cancer nu se datoreaza unei singure cauze, ci unui complex de cauze. [...] |
Majoritatea datelor epidemiologice asupra cancerului la om au estimat ca 85 90 % din cazurile acestei maladii sunt legate de factorii din mediul [...] |
Copyright © 2010 - 2025
: eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact
Despre tratarea bolilor prin plante |
Alte sectiuni |
Ai o problema medicala? |