eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Tratarea bolilor prin plante

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NATURIST » fitoterapia » tratarea bolilor prin plante

Rotunjoara


ROTUNJOARA

Glechoma hederaceum Fam. Labiatae.

Denumiri populare: branca, buruiana rotunda de bube, buruiana leacului, buruiana zgaibei, buruiana de orbalt, catusnica, coada ielelor, creasta vailor, frunza de zgaiba, iarba cartitelor, iarba matricilor, iedera zanelor, 828i85i marul lupului, nejalnica, orbalt, pelungoasa, peperul apelor, prelungioasa, pristinioara, ranunchioara, rotundioara, silnica, suparare.

In traditia populara: frunzele crude ori decoctul celor uscate erau leacuri obisnuite contra bubelor si umflaturilor. In multe parti, se punea in bai la picioare, contra matricilor sau varicelor. Se alegeau tulpinile care aveau pe ele gale, asemanatoare cu varicele.

In tinutul Neamtului, era mult intrebuintata, pentru durerile de urechi. Daca erau dureri mai mici se afumau in dreptul urechii cu un amestec de rotunjoara si boate (Tageta erecta). Daca durerile erau mari se turna in ele zeama de rotunjoara (silnic).

Decoctul tei se bea si se faceau spalaturi, iar restul se punea in pansamente, contra durerilor de cap.

In alte parti se folosea contra erizipelului. In Bucovina se fierbea cu minta neagra si alte flori, cu un ou sau doua, apoi amestecul se punea pe o frunza de brusture si se lega cel bolnav.

Cei care aveau erizipel la ochi, puneau ta la ceafa si o descantau de 3 ori. Ceaiul se bea contra tusei, afectiunilor de piept si a tuberculozei.

Fiarta in vin se lua contra paraliziei. Se faceau bai calde pentru vindecarea paraliziei. Ceaiul din frunze ori tulpini uscate se lua in boli de ficat si rinichi.

Compozitie chimica: contine substante amare, substante grase, saponozide, tanin, ceruri, rezine, colina, ulei volatil, etc.

Actiune farmacologica: antiinflamator, antiscorbutic, antidiareic, diuretic, antiinflamatorie, antilitiazice, behice, emoliente, vermifuge, cicatrizante. Normalizeaza tranzitul intestinal, limiteaza si ajuta la eliminarea calculilor, stimuleaza pofta de mancare, vindeca ranile. Ajuta la vindecare in cazul bolilor hepatice, renale si splenice. Uleiul volatil ajuta la inflamatiile bronhiilor calmand tusa.

Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: afectiunile aparatului renal, afectiunile hepatice, aparatului urinar, respirator, aparatul digestiv, anorexie, astm, bronsita, cistita, diaree, gastralgii (dureri de stomac), inflamatii ale mucoaselor, leucoree, litiaza urinara, oboseala, rani greu vindecabile.

Preparare:- o lingurita de ta maruntita se pune la 250 ml apa clocotita . Se acopere pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se poate consuma in cursul unei zile 2 astfel de ceaiuri.

-Extern sub forma de comprese, spalaturi sau cataplasme cu cantitate dubla de ta.




Alte materiale medicale despre: tratarea bolilor prin plante

asmăţui, brâncuţă, morcov, pătrunjel, ţelină (de baltă). [...]
Reprezintă o perturbare a mecanismului de eliminare a bilei, care se manifestă prin dureri abdominale, senzaţie de \"amar în gură\", greţuri şi [...]
anghinare, avrămească, bănuţi, ceai de Java, ceapă, ceapă de mare, lemn de cimişir, cireş, cupa-vacii, degeţel-roşu, dovleac, drob, ienupăr [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre tratarea bolilor prin plante

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile