ROIBA
Rubia tinctorum Fam. Rubiaceae.
Denumiri populare: broci, garanta, iarba de margine, iarba vopsitoare, patachina, ruda, rughie, ruiba, rumele, stevie.
In traditia populara: era cultivata prin gradinile tar 747h77h anesti pentru ca are in radacina un pretios colorant natural rosu.
Compozitie chimica: in scopuri medicinale se intrebuinteaza radacinile (Radix Rubiae) radacinile contin glicozizi oxiantrachinonici (alizarina, purpurina, etc), glicozizi. In unele tari radacinile se folosesc pentru medicamente folosite la litiaza renala.
Actiune farmaceutica: se pot folosi pentru prevenirea calculilor in special fosfatici, diuretice, saluretice, emenagog, tonic, dizolva calculii in special cei fosfatici, elimina spasmele, provoaca aparitia ciclului intarziat.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: cistite, colica renala, litiaza urinara, nefrite, pielo-nefrite, insuficienta renala.
Preparare: se poate folosi preparatul Tiruco (extract fluid de radacina de Roiba) de 3 ori pe zi cate 20-30 picaturi.
-Pulbere de radacina se poate lua cate 1 g de trei ori pe zi.
-10 g pulbere de ta se va pune in 250 ml apa clocotita. Se acopere pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se poate consuma de trei ori pe zi cate o cana din aceasta inainte de mese.
-Tinctura- 50 g de radacina maruntita, preferabil macinata cu rasnita de cafea se va pune in 250 ml alcool alimenat de 70. Se agita zilnic, setine la temperatura camerei pentru 15 zile dupa care se strecoara. Se va lua cate 10 picaturi- 1 lingurita diluata cu apa de 3 ori pe yi, preferabil cu 15 minute inainte de mesele principale.
Vopsitorie: radacina coloreaza frumos in rosu.
1. Dispepsie atonică: a se vedea Dispepsii. 2. Iritaţie gastrică: alge roşii, coada-şoricelului, coriandru, răşină de frasin, ghinţură, ienu [...] |
SOFRANAS Carthamnus tinctorius. Fam. Compositae. Denumiri populare: crapusnic, pintenoaga, sofran, sofranel-rosu, sofranel-prost. In tra [...] |
Tulburarea funcţiilor neurovegetative duce la apariţia stărilor numite \"nevroze\", care se manifestă prin stări de angoasă, neurastenie, disten [...] |
Copyright © 2010 - 2025
: eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact
Despre tratarea bolilor prin plante |
Alte sectiuni |
Ai o problema medicala? |