PRIBOI
Geranium macrorrhizum Fam. Geraniaceae.
Denumiri populare: banat, butura, cumatra, floarea raiului, floarea vinului, floarea viorii, laba gastii, mascat, mantanac, muscata, muscata jinului, palaria cucului, pliscul cucoarei, poala Sfintei Marii, 111g65b talpa gastii.
In traditia populara: ta se punea in scaldatoarea copiilor bolnavi de epilepsie. Frunzele verzi se puneau pe bube si pe varice, iar ta se punea in baile pentru paralizie. Cu decoctul tei se faceau comprese pentru albeata, iar frunzele la pansarea ranilor. Se mai bea pentru dureri interne. De asemenea se folosea la bai in diferite dureri, inclusiv cele vechi reumatice.
Compozitie chimica: frunzele si radacinile contin ulei volatil cu cca 50% germacrol, substante minerale si organice, etc.
Actiune farmaceutica: se foloseste la extractia de uleiuri in parfumerie si in medicina populara pentru dureri de sale, bube in gat, albeata. In unele parti este considerat afrodisiac. Este astringent, diuretic, hipotensiv, dezinfectant.
Se
foloseste la urmatoarele afectiuni:
Preparare: -o lingurita de ta maruntita se va pune in 250 ml apa clocotita. Se va acoperi pentru 10 minute dupa care se strecoara. Se pot consuma 3 cani pe zi in hipertensiune sau alte afectiuni interne.
-2 lingurite de ta maruntita se va pune in 250 ml apa. Se va fierbe timp de 5 minute dupa care se strecoara. Se vor face gargara sau se folosesc la alte afectiuni externe.
-Tinctura din 50 g ta uscata si maruntita se va pune in 250 ml alcool alimentar de 70. Se va tine timp de 15 zile agitand des, dupa care se strecoara. Se poate folosi cate 50 ml cu putina apa in impotenta sau alte afectiuni de 3 ori pe zi.
afin, busuioc, cimbrişor, gutui (sâmburi), lemn-câinesc, moşmon, mur, răculeţ, răsură; spălări cu 10 g borat de sodiu la 100 ml apă căldu [...] |
îmbolnăvirile cronice ale articulaţiilor se pot trata prin următoarele băi de plante şi cataplasme: - muştar negru. Se iau 250 g de făină d [...] |
Din punct de vedere medical, hepatita este o afecţiune inflamatorie a ficatului, de obicei produsă de o infecţie virală. Se manitestă prin icter, [...] |
Copyright © 2010 - 2024
: eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact
Despre tratarea bolilor prin plante |
Alte sectiuni |
Ai o problema medicala? |