|
|
PORTOCALA
Citrus auratium dulcis
Originara din China si cultivata ulterior in toate tarile, are peste o suta de varietati.
Compozitie chimica: apa 90%, glucide, hidrati de carbon, acizi, protide, cenusi, celuloza. Vitaminele: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E. 515b18f
Actiuni farmaceutice: unul dintre cele mai bune fructe pentru iarna, remineralizant suplinind lipsa de vitamine, tonic muscular si al sistemului nervos, antiinfectios, intareste capacitatea de aparare a organismului, antitoxic, racoritor, digest, ocrotitor vascular, antihemoragic, fluidifiant sanguin, diuretic, laxativ, regenerator celular al tegumentelor, coaja febrifuga.
Se poate folosi la urmatoarele afectiuni: afectiuni respiratorii, afectiuni ale sangelui, alergii, algii precordiale, amortirea membrelor, anemie, anorexie, arterioscleroza, astenii, ateroscleroza, boli infectioase, boli ale mucoaselor, boli metabolice (amelioreaza metabolismul mineralelor si constituie un factor de crestere), boli neurologice, constipatie, convalescenta, crestere, demineralizare, dermatoze, diabet, dispepsie, eczeme, faringite, febra, flatulenta, fragilitate vasculara, gingivite, hepatism, hemoragii, hipertensiune, infectii, intoxicatii, laringite, litiaze, menopauza, nefrite, obezitate, pneumonii, pletora, reumatism, stomatite, tromboze, verice, ulcere.
Preparare:
-Fructul consumat ca atare.
-Sucul care trebuie consumat proaspat, 2-3 pahare pe zi, inaintea meselor.
-Se fierbe timp de 10 minute in 0,5 l apa o portocala si 3 lamai taiate felii, se adauga 2 linguri de miere si se pun din nou la fiert 5 minute. Se strecoara si se lasa sa se raceasca. Se iau 3 pahare in fiecare zi. Util la obezitate.
-Jeleuri si marmelade foarte digeste pentru tulburari digestive, intestinale, hepatice.
-Coaja pentru intarire la convalescenti.
-Aperitiv: lasam sa se macereze cojile a 6 portocale in 0,5 l de rachiu timp de 15 zile; se adauga 2 litri de vin alb, in care am pus sa se dizolve 500 g de zahar. Se filtreaza si se tine o saptamana. Invechindu-se devine mai bun.
-Contra constipatiei: lasam coaja unei portocale la fiert timp de 30 minute in 500 ml apa. Se arunca apoi apa si se fierbe din nou 20 minute intr-o apa usor indulcita cu zahar (20 g la litru). Lasam sa se usuce coaja pe o farfurie. O vom manca a doua zi dimineata, pe stomacul gol.
-Aplicarea miezului timp de 15-20 minute tonifica, relaxeaza si intarzie aparitia ridurilor.
Originara din China si cultivata ulterior in toate tarile in care se preteaza aceasta cultura, portocala cunoaste cel putin o suta de vari [...] |
Bautura preferata de cei mai multi pentru proprietatile sale racoritoare si tonice. Este, de asemenea, un fluidifiant sanguin si un protector [...] |
SCORUS Sorbus domestica Fam. Rosaceae. In traditia populara: scoarta si ramurelele tinere se foloseau in diferite amestecuri cu te si substant [...] |
Copyright © 2010 - 2025
: eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact
Despre tratarea bolilor prin plante |
Alte sectiuni |
Ai o problema medicala? |