eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Studierea plantelor

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NATURIST » fitoterapia » studierea plantelor

Alge brune


Alge brune (Phaeophyceae) se gasesc din abundenta fixate pe stanci, pe coastele Atlanticului si ale Marii Manecii, putand atinge o lungime de patru metri.


Sinonime: iarba de mare, biciul-vrajitoarelor.

Partile utilizate: trunchiul neramificat si talul uscat si transformat in pulbere (pentru uz intern si in bai).
Principalii constituenti: iod (0,25 - 0,30% din praf), saruri minerale: cloruri de sodiu, de potasiu, fosfati de magneziu, de calciu, siliciu; numeroase oligoelemente, un glucid (laminarina), un mucilagiu, un acid usor (algina), un alcool (manitol), alguloza. Vitaminele A,B,C,D,E (a se dea N.B. 1 si 2).
Proprietati: Uz intern: stimulent al schimburilor glandelor endocrine, reechilibrant organic, remineralizant, stimulent al circulatiei, antigutos. antiscrofulos, slabitor (pentru unii pletorici), mobilizator al grasimilor (antiaterosclerotic). Uz extern: aceleasi, dilatator.
Indicatii: Uz intern: tulburari glandulare, oboseala generala, toate indicatiile pentru iod, obezitate (dezechilibru glandular), hipercolesterolemie, hipotiroidie, mixedem, rahitism, intarzieri de crestere si intelectuale ale copilariei, adenite, limfatism, scrofuloza, ateroscleroza, hipertensiune, coronarita ( N.B. 5). menopauza, senescenta, astm, emfizem, reumatisme cronice, artritism, enterite, colite. Uz extern: toate indicatiile precedente, ginecologie, fistule (ca dilatator).
Contraindicatii privind baile de alge: boli infectioase in faza acuta, inflamatii acute, afectiuni evoluti, unele dermatoze (eczeme supurante), unele tuberculoze pulmonare, abcese pulmonare, decompensare cardiaca, afectiuni cardiorenale, reumatisin articular acut, hipertiroidie (boala lui Basedow), boli mintale.


Modul de folosire: Uz intern:

- decoct: o parte frunze uscate de Laininaria saccharina si zece parti apa se lasa la macerat patru ore, se fierbe si se filtreaza; acest decoct sera altadata la prepararea unei emulsii de ulei din ficat de morun, pe care il facea mai usor de digerat, compus din zece parti ulei de ficat de morun, noua parti decoct rece de Laininaria saccharina si o parte glicerina;
- pulbere: in comprimate, in doza de 0,50 g la 5 g pe zi, in timpul meselor (este considerat un aport mineral alimentar); 1 g contine aproximativ 1/2 cg de iod; copii de la 1 an la 3 ani: 0,50 g pe zi; de la 3 la 7 ani: 1 - 2 g pe zi; de la 7 la 11 ani: 2 - 3 g pe zi; adulti: 3 - 5 g pe zi.
Uz. extern:
- cataplasme emoliente, bai de alge (a se dea N.B. 6); sarurile de sodiu de algina (alginate) sunt folosite ca excipienti la unele creme si alte preparate farmaceutice; trunchiul neramificat de Laminaria, sterilizat, se utilizeaza ca dilatator al colului uterin, al uretrei, al anumitor trasee cu fistule.
N.B. 1. Compozitia plasmei de Ixaninatia flexicaulis, in procente, prezentata dedr. de la Farge in publicatia Sanatatea prin intemiediul marii. Editura Vigot, 1961, este urmatoarea:


zaharuri: 54 protide: 9 grasimi: 3

calciu: 4.1 magneziu: 2.6 potasiu: 7,5


clor: 2,7 bromura: 0,2 iod: 0,7

sodiu: 5,4 fosfor: 0.8 sulf: 0,9
aluminiu: 1,1 fier: 0,6 mangan: 0,05
Mai contine: siliciu, staniu, rubidiu, germaniu, galiu, argint, plumb, bisinut, arsenic, antimoniu, litiu, bor, zinc, aur, strontiu, bariu, cobalt, argon, cripton, gluciniu. ceriu, titan, vanadiu, zenon etc, elemente glucidice ca: manitol, laminarina, alguloza; pe langa acestea se mai gasesc diastaze si vitaminele A, Bl, B2, B3, C, D, D2, E, F. K, PP. A. Manceaux a putut extrage dintr-o pulbere de Ixindnaria, printr-o tehnica speciala, un compus foarte bogat, cu continut mare de acizi aminati care intra in componenta proteinelor, componenti esentiali ai celulei vii (acid glutinic, leucina, valina. serina, tirozina, metionina, cistina). Laminari a flexicaulis contine iod sub forma de iodura de rubidiu combinata cu un complex betainic (dezintoxicant hepatic, protector al endoteliumurilor vasculare).

2. Compozitia medie a unei faini de Laminaria flexicaulis. in procente:
fier, aluminiu, mangan: 0,1 - 0,4 calciu: 1 - 1,2 magneziu: 0,4 - 0,1 clorura de sodiu: 7,7 - 40 potasiu: 3-4 sulfinS03: 1.5-2

umiditate: 12 - 14 materii proteice: 4,9 - 5.4 materii grase: 0,9 - 1 celuloza: 5,4 - 5,9 extract neazotat: 55 materii minerale: 25 - 30 iod: 0.25 - 0.30
Contine de asemenea si numeroase oligoelemente (cupru, nichel, cobalt), vitamine (caroten", complex B. C. K, ergosterol).
3. Laminaria saccharina este considerata in Extremul Orient ca avand proprietati afrodiziace.
4. Algina aplicata sub forma de pulbere pe rani favorizeaza cicatrizarea acestora.
5. Besterman si Evabsjohn au demonstrat proprietatile mobilizatoare ale lipidelor sulfatului de laminarina (extras din Laminaria claustroni) la bolnavii de coronarita, considerat de British Medical Journal din 1957 un agent antilipemic lipsit de actiune anticoagnlanta.
6. Ca sa fie eficiente, baile de alge trebuie sa contina o cantitate suficienta de alge, recoltate si uscate corect. Desigur, nu toata lumea procedeaza astfel si din cand in cand cate o marca de alge este retrasa de pe piata. Trebuie laudat acest aspect interesant din legislatia franceza care, in acest caz, protejeaza pe utilizatorul prea increzator. Pentru ca baile de alge sa fie eficiente trebuie sa existe certitudinea ca principiile acti patrund satisfacator in sange.



Alte materiale medicale despre: studierea plantelor

Planta folosita de secole contra ametelilor si cefaleelor. Partile utilizate: frunzele. Principalii constituenti: hidrati de carbon, saruri de calci [...]
Partile utilizate: scoarta a doua de la ramurile de urni sau doi ani, florile, boabele. Principalii constituenti: nitrat de potasiu (una din plantele [...]
Una din cele mai folosite plante. Partile utilizate: radacina, frunzele, florile. Principalii constituenti: mucilagiu, ulei stabil, betaina, asparag [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre studierea plantelor

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile