eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Fitoterapia

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NATURIST » fitoterapia

Siguranta fitoterapeutica


in monografii, fiecarei te i s-a dat o evaluare a sigurantei de la una la trei stele. Urmatorul el insira criteriile acestor evaluari ale sigurantei. Toate adaptogenele sunt clasificate ca fiind fie foarte sigure, fie in general sigure.

Desi unii oameni au fost introdusi corespunzator in remediile fitoterapeutice, multi altii considera substantele naturale ca fiind nevatamatoare. Oricine foloseste produse fitoterapeutice trebuie sa inteleaga cateva reguli de siguranta fundamentale.
Trebuie sa fim constienti ca produsele naturiste gasite pe piata din Statele Unite sunt in general foarte sigure. Acestea fiind spuse, doar pentru ca ceva este "natural" nu inseamna ca este sigur.
Pentru mai buna intelegere a sigurantei produselor naturiste, sa privim clasificarea remediilor getale din medicina indienilor Cherokee. in acest sistem, exista trei categorii de te: comestibile, medicinale si otravitoare. Adaptogenele sunt considerate te comestibile sau medicinale; nici una nu este considerata otravitoare.
1. Plantele comestibile sunt sigure, moderate ca efect si au o toxicitate foarte scazuta. Este improbabil ca ele sa provoace reactii adrse. Exemplele de te comestibile includ roinita, gherghinul, ghimbirul, floarea de tei, musetelul si lycium. Aceste te pot fi folosite in cantitati substantiale perioade indelungate de timp fara nici o toxicitate acuta sau cronica.
2. Plantele medicinale actioneaza mai puternic si este necesar sa fie folosite cu mai multa grija vizavi de dozaj si motile utilizarii lor. Ele sunt folositoare pentru anumite stari (diagnosticate medical) si de obicei pentru o perioada scurta de timp. Aceste te nu sunt tonice zilnice si nu vor fi luate doar pentru ca "va sunt bune". Ele au un potential puternic pentru reactii adrse si, in unele ca zuri, pentru interactiuni cu medicamentele, mai ridicat decat tele comestibile. Exemplele de te medicinale includ boneset {Eupatorium perfoliatum), efedra, goldenseal {Hydrastis canadenis) si senna (Senna alexandrina).
3. Plantele otravitoare au un puternic potential pentru toxicitate acuta sau cronica si vor fi utilizate numai de catre medici instruiti care inteleg cu claritate toxicitatea lor si modul de folosinta corespunzator. Chiar daca industria naturista este adesea descrisa ca fiind nereglementata si iresponsabila, marea majoritate a telor din aceasta categorie nu sunt accesibile publicului si nu se vand in magazinele cu hrana sanatoasa sau naturiste. Exemplele de te otravitoare includ omagul, amica, datura si gelsemium.
Cititorii vor fi de asemenea constienti ca reactiile alergice pot surni dupa consumarea oricarui aliment, medicament sau te. Astfel, desi unele te sunt foarte sigure, un raspuns alergic ser (anafilaxis) este posibil ori de cate ori se ingereaza o substanta noua. Reactiile idiosincratice (reactii unice si neasteptate la o substanta) sunt de asemenea posibile, astfel ca, prima data cand se consuma ciuperci, alimente sau te nefamiliare, dozele mici sunt probabil o idee buna.
O intelegere clara a beneficiilor si posibilelor riscuri ale telor, precum si o diagnosticare clar definita a pacientului sunt esentiale pentru ca un practician sa poata sfatui fara riscuri si in mod eficace pacientii in privinta alegerilor sigure si eficiente in folosirea telor medicinale.

DOZAJUL
Americanii par sa fi fost convinsi de publicitate ca mai mult este intotdeauna mai bine. Cu tele medicinale, acest lucru nu e in mod necesar adevarat.
Un exemplu mult mediat este ta efedra (ma huang), care a fost folosita in mod necorespunzator pentru pierderea in greutate sau ca stimulent. Au surnit reactii adrse serioase, inclusiv moartea, iar in cele mai multe cazuri, persoanele implicate au luat prosteste de doua sau de patru ori dozajul recomandat.
Numeroase te medicinale sunt sigure in doze mici, adecvate, dar asa cum se intampla cu orice medicatie, supradozele pot provoca efecte secundare nedorite, prejudicii, iar daca statisticile sunt corecte, rare nenorociri.
Informatii generale privind dozajul sunt furnizate in fiecare monografie. Totusi, dozarea preparatelor naturiste e in mare masura dependenta de o varietate de factori, precum varsta pacientului, greutatea si forta constitutiei sale, precum si tipul si insusirea produsului naturist care este folosit. Fiecare persoana poate sa aiba nevoie de un dozaj diferit.In ayurda se crede ca numeroase boli sunt datorate slabiciunii focului digestiv, numita agnimandya. Acesta afecteaza dozajul telor medicinale, deoarece daca focul digestiv al unei persoane este slab, e necesara o doza mai mare. Daca o persoana are un foc digestiv puternic, atunci este necesara o doza mai mica.
Pacientii varstnici (in special cei trecuti de saptezeci spre nouazeci de ani) au adesea o lipsa de acid clorhidric gastric (aclor-hidrie). Aceasta determina o digestie si absorbtie slabita si un meolism anormal al medicamentelor. Dozajele pentru persoanele mai varstnice sunt de obicei mai scazute decat cele pentru persoanele mai tinere si trebuie sa fie monitorizate mai atent. Numerosi pacienti varstnici iau un numar substantial de medicatii farmaceutice. Daca o persoana doreste sa adauge te medicinale unei astfel de diete, ea va consulta un medic naturopat sau un fitoterapeut clinic inainte de a lua te medicinale.
Pentru copii exista numeroase metode de calculare a dozajului. Se foloseste varsta copilului, insa cel mai corect mod este de a imparti greutatea copilului cu greutatea medie a unui adult (70 de kilograme). Fractia rezultata furnizeaza un procent exact din doza unui adult potrivita unui copil. Un exemplu poate fi acela ca daca doza unui adult este de cincizeci de picaturi de tinctura de trei ori pe zi, iar un copil cantareste saptezeci si cinci de livre (35 impartit cu 70 face Vi), doza corecta pentru copil va fi de douazeci si cinci de picaturi de trei ori pe zi. Pentru copin mici hraniti la san, te medicinale ca samanta de secara pot fi luate de catre mama.

Uleiurile eterice trec in laptele matern, preintampinand colicile la copil.
Persoanele care sunt foarte sensibile si au numeroase alergii vor lua la un moment dat o singura noua ta. Daca acesti oameni iau o formula getala si au o reactie alergica, nu este nici o cale de a determina care ingredient a fost problematic.
Exista cateva descrieri in literatura medicala chinezeasca despre cel mai bun moment pentru a lua remedii fitoterapeutice. in general, este vorba de sincronizarea temporala cu mesele si cu diferentele dintre tratamentele de dimineata si cele de seara.
Textul medical chinezesc clasic Shoushi Baoyuan (Dobandirea longevitatii prin pazirea izvorului, 1616) spune ca tonicele vor fi luate dimineata si, cel mai bine, pe stomacul gol. Se considera ca cel mai potrivit este sa se astepte o jumatate de ora inainte de a manca.
Liniile calauzitoare generale pentru administrarea telor medicinale includ:
1. Luati tele medicinale inainte de masa, exceptand cazurile cand ele provoaca iritatie sau greata.
2. Luati tele medicinale care pot irita stomacul sau intestinul in timpul meselor sau dupa mese.
3. Luati tele medicinale digesti inaintea meselor.


4. Folositi stimulente dimineata, sedati noaptea.

5. Pentru cele mai multe te medicinale este cel mai bine sa fie luate in doze mai mici, repartizate pe parcursul intregii zile.



Alte materiale medicale despre: Fitoterapia

Sa incepem prin a trece in revista unii dintre termenii de baza folositi pentru a discuta medicina fitoterapeutica. Botanica este orice substanta fac [...]
Cercetarea stiintifica moderna are mult de spus cu privire la criteriile care sunt folosite pentru a evalua pretentiile terapeutice legate de plantele [...]
Baile cu plante medicinale se folosesc pentru efectul calmant asupra pielii, de exemplu florile de musetel pentru prurit si faina de ovaz pentru piele [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre fitoterapia

Alte sectiuni
Medicina naturista
Plante medicinale
Lista plante medicinale
Cura de purificare
Terapia cu argila
Aromoterapia
Plante terapeutice
Apiterapie
Naturoterapia
Fitoterapia
Hidroterapia
Acupunctura
Aloe vera
Toxicologie

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile