eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Fitoterapia

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NATURIST » fitoterapia

Cura atmosferica


Am mai spus si in modulele anterioare ca pentru a conserva energia, tineretea si sanatatea, pentru a impinge limita de ata cat mai departe este imperios necesar a trai in conformitate si deplina unitate cu Natura. Cercetarile au aratat ca inca din timpuri imemoriale, omul s-a indepartat de regulile biologice inerente speciei sale si din aceasta cauza, el nu traieste si nici nu mai stie cum ar trebui sa etuiasca un om care se doreste a fi copilul Terrei. Noi ne-am propus in aceasta sectiune sa aratam cititorului o serie de fenomene care, il vor ajuta nu numai sa traiasca natural, dar il vor impiedica sa faca greseli care sa-i dauneze sanatatii, talitatii si fortei sale creatoare. Viata pe Pamant nu ar putea fi posibila fara existenta invelisului de aer care il inconjoara, numit "atmosfera", alcatuit dintr-un amestec complex de gaze si vapori de apa, cu o grosime de aproximativ 1000 de km. Despre cat de important este aerul etii omului si animalelor nu este greu de demonstrat. Anticii socoteau aerul impreuna cu pamantul, apa si focul ca alcatuind cele patru elemente fundamentale ale cosmogoniilor traditionale, iar modernii au inteles ca atmosferea furnizeaza oxigenul necesar etii Organismelor aerobe si bioxidul de carbon necesar telor. De fapt ce este aerul ?
Compozitional el este un amestec de gaze si anume, in volume el este alcatuit din: oxigen 21 %, azot 78%, restul de 1 % fiind format din gaze inerte, bioxid de carbon si cantitati mici si variabile de vapori de apa, hidrogen, ozon etc. Greutatea unui litru de aer, in conditii normale de presiune si temperatura este de 1,293 g.

Explicatia este simpla: exista un echilibru natural intre consumul de oxigen si formarea constanta de oxigen, echilibru mentinut de te, care sub influenta luminii solare asimileaza bioxidul de carbon si elibereaza oxigen. Trebuie mentionat ca, atunci cand scade cantitatea de oxigen pana la 15-l6%, omul se poate adapta la aceste conditii de ata cu consecinte mai mult sau mai putin importante in ceea ce priveste randamentul muncii si pastrarea sanatatii. Sub aceasta limita apar tulburari grave in organismul uman, imbolnari si chiar moartea. Marirea cantitatii de oxigen in aerul inspirat, nu produce in general decat un efect benefic. Subliniem ca astronautii si scafandrii respira normal aerul care contine cea 50% oxigen si el le creaza conditii optime pentru o munca in conditii deosebite. Bioxidul de carbon (C02), gaz component al atmosferei se mentine in mod constant la o concentratie de 0,03-0,04%. El prone din respiratia oamenilor, animalelor si a telor, din procesele de putrefactie si descompunere a substantelor organice, din arderea combustibilului etc.
O mare parte din bioxidul de carbon este absorbit din aer de te, sub influenta luminii solare prin asimilatie clorofiliala, iar o alta parte importanta este luata din atmosfera datorita precipitatiilor (ploaie, zapada). Un alt factor primordial de echilibru al bioxidului de carbon in atmosfera se datoreste imensei suprafete a apei marilor si oceanelor lumii." Trebuie spus ca apa de mare, care contine rezerve foarte mari de saruri, poate absorbi bioxidul de carbon cand el se gaseste in aer in mari cantitati.
Cresterea concentratiei de bioxid poate apare in spatii inchise, unde aerisirea se face greu, dificil. O concentratie a bioxidului de carbon la 9-l0% poate duce la pierderea constiintei si apoi la moartea persoanelor expuse.
Azotul si alte gaze (argonul, neonul, criptonul) sunt gaze inerte, fara importanta din punct de vedere igienic, ele sernd la diluarea oxigenului, pana la concentratia optima pentru


respiratie.



Influenta calitatii aerului asupra organismului uman

Cercetarile medicale au demonstrat ca proprietatile fizice cat si cele chimice ale aerului au o influenta esentiala asupra omului. Pentru a intelege mai bine unele fenomene vom incerca sa le prezentam in cateva elemente strict teoretice.
Presiunea atmosferei reprezinta presiunea pe care o exercita aerul asupra solului si asupra tuturor fiintelor care se gasesc pe el. La nivelul marii, presiunea este egala cu 760 mm coloana de mercur si se numeste presiune atmosferica normala. Trebuie aratat ca presiunea aerului scade proportional cu inaltimea la care te afli fie urcat pe un deal sau un munte, fie zburand cu un aon. In conditii normale, presiunea atmosferica este in echilibru cu presiunea din interiorul corpului. Variatiile bruste ale presiunii au repercusiuni negative asupra organismului uman si daca nu apare fenomenul adaptarii ele diic la imbolnari si chiar la moartea indidului. Astfel de situatii pot apare in zborul cu aonul sau nave cosmice, in ascensiuni pe munte (in special pe munti foarte inalti cum ar fi de exemplu varfuri din Pamir), cat si in cazul cresterii presiunii aerului in timpul lucrului in camere de cheson sau la scafandri. Menrionam ca atunci cand se organizeaza intreceri sportive in localitati plasate in zone muntoase, se fac antrenamente speciale de adaptare indiduala in conditiile concursului. Perioadele si conditiile de adaptare sunt cu atat mai stricte cu cat inaltimea la care este plasata localitatea concursului este mai ridicata.
Presiunea, temperatura, umiditatea si miscarea aerului au o mare influenta asupra omului. Variatiile acestor elemente produc in organismul uman perturbatii, care ii afecteaza sanatatea, forta de munca, creatitatea. Definit microclimatul reprezinta climatul intr-un anumit teritoriu si este rezultatul actiunii complexe a temperaturii, presiunii si a umiditatii aerului reprezentata de incarcarea cu vapori a atmosferei, a radiatiilor solare si a curentilor de aer. Din actiunea asupra organismului a factorilor fizici, care compun microclimatul rezulta senzatia de confort, senzatia de cald sau de frig.
Pentru marea majoritate a oamenilor, un microclimat de confort este cel la care presiunea este normala, iar temperatura este cuprinsa intre 17,2-23,2A C.
Un microclimat cald se caracterizeaza printr-o temperatura ridicata a aerului. Organismul ca sa se adapteze conditiilor transpira, iar la suprafata pielii prin evaporarea transpiratiei se produce racorire a corpului. Daca la microclimatul cald se adauga si o umiditate crescuta si o lipsa a curentilor de aer, organismul nu mai are posibilitatea sa mai piarda caldura prin transpiratie si se supraincalzeste.
Se produc in aceste conditii tulburari cardio-vasculare, iar actitatile fizice si intelectuale den din ce in ce mai dificil de^efectuat. Se cer imediat a se lua masuri, caci daca nu se vor lua, iar corpul nu se va adapta, se vor produce tulburari grave, imbolnari cronice si chiar moartea respectivului.
Un microclimat rece, caracterizat in special printr-o temperatura scazuta a aerului, in contact cu organisme umane neantrenate, neadaptate sau necalite, produce o scadere a rezistentei organismului si predispozitii la infectii, favorizand boli acute ale aparatului respirator si bolile specifice anotimpului rece (gripe, roze, reumatism).
Expuneri indelungate la temperaturi foarte scazute produc degeraturi ale membrelor, iar daca durata expunerii este foarte mare pot duce chiar la decese prin inghetarea organismului.

Acest amestec gazos format din o cincime oxigen si patru cincimi azot este dupa lumina unul din cei mai importanti stimuli pe care-i cunoaste organismul uman, cu actiune in primul rand chimica asupra plamanilor ca si asupra intregului corp si stimul cu actiune fizica asupra pieii.
Datorita importantei pe care o are aerul pentru sanatatea noastra trebuie sa ramana undeva in constiinta noastra, ideea si preocuparea permanenta de a respira si de a trai intr-o atmosfera curata, daca se poate cat mai pura, fara poluanti chimici, fizici sau bacteriologica. Pentru ata organismelor, aerul este ca si un aliment care aduce in corpul lor energie, talitate, ata.
Nu trebuie uitat ca in fiecare minut prin cele 15-l8 respiratii normale, corpul omenesc este hranit cu tot atate portii de "hrana cosmica". Modificarea calitatilor fizice ale aerului provocata de respiratie si transpiratie in incaperi aglomerate sau in spatii inchise produce la oamenii care traiesc in aceste conditii cu aer ciat importante tulburari: ei se g de dureri de cap, sunt palizi, isi pierd pofta de mancare si de ata, sunt mai putin producti. Se constata ca organismul lor este mai putin rezistent la efort, iar ei sunt predispusi la imbolnari. Aprecierea gradului de ciere se face in functie de indicele de concentrare al bioxidului de carbon. Medicina moderna indica pentru mentinerea unei atmosfere igienice in perioada de iarna o temperatura de 18-22A C, umiditatea relativa de 30-45% si miscarea aerului sub0,15m/secunda.
Pentru perioada de vara se admit temperaturi pana la 26AC.
Legat de efectele fiziologice ale atmosferei fata de corpul uman dam urmatoarele observatii:
-un aer prea uscat si prea rece este depresiv pentru indid; el incetineste circulatia sanguina si amorteste sistemul nervos.
Atunci cand acest aer se gasese in miscare, el rapeste organismului o cantitate mare de caldura si-i poate produce diverse afectiuni.
- aerul rece si umed este mai bun conducator de caldura ca aerul rece si uscat si ataca organismul mai inselator ca acestia din urma. El va impregna imbracamintea cu umiditate, va fura caldura organismului prin conducubilitate si va produce in corp afectiuni ca: reumatismul, anemia etc.
- aerul uscat si rece la randul sau, rapind caldura mai ales prin radiatii si intr-unjnod brusc, pune indidul in pericol de a contracta pneumonii, pleurezii sau alte diferite afectiuni acute.
- trebuie aratat ca imbracamintea suficient de groasa si o miscare buna a aerului sunt suficiente in general, pentru a apara organismul de efectele vatamatoare ale aerului rece si uscat. O atentie deosebita trebuie sa se dea pentra a proteja corpul uman de efectele nocive ale aerului rece si umed sau chiar daca este posibil ca el sa fie etat.
Totodata trebuie spus ca un frig intens si de lunga durata nu va aduce organismului decat efecte suparatoare. Nu acelasi lucru se ve intampla cu un frig moderat si de scurta durata, care asa cum arata studiile poate deveni o sursa de stimulatie utila pentru omul deprimat, dar cu conditia sa se ia o serie de precautiuni pentru a realiza reactia corpului uman. Astfel o plimbare dis de dimineata, pe racoare, in aer proaspat si nu prea umed, dene foarte eficace daca se are grija de a se face suficienta miscare si de a se respira corect, umd plamanii cu aer si solicitand la maxim in respiratie cutia toracica. Baia de aer de dimineata o recomandam sa fie facuta in natura, in parc sau in gradina, de obicei intr-un loc in care aerul este curat, fara a cunoaste cierea lui de gazele de esapament, poluarea cu fum si puiberi atat de cotidiana in asezarile urbane de la noi.Inca din antichitate s-a constatat ca aerul de la munte este curat si are un efect tonifiant asupra sanatatii omului. Cu ani in urma mi-am petrecut un concediu la Soveja si desi veneam dupa un an greu, fusesem si bolnav si eram foarte obosit, dupa cateva zile de vacanta m-am simtit parca nou, mai bine dispus, mai puternic, parca niciodata nu fusesem bolnav sau obosit.
Personal n-o sa uit niciodata acel aer care a actionat ca un miraculos medicament asupra mea. Un alt constituent al aerului si care are o mare influenta terapeutica este ozonul, forma alotropica a oxigenului cu molecula de trei atomi (Os). Ozonul este un gaz cu miros caracteristic, de culoare albastruie si ia nastere in atmosfera datorita descarcarilor electrice si sub actiunea razelor ultraolete ale Soarelui.
Concentratia maxima de ozon (1.10" % in volume) se intalneste la inaltimea de 20-25 km. Trebuie aratat ca in concentratie optima, ozonul exercita efecte stimulatoare asupra organismului, il tonifica si ca efect oxidativ este mult mai puternic decat oxigenul. Prezenta ozonului in atmosfera exercita efecte antibactericide, sterilizand aerul in incaperi sau impiedicand formarea bacteriilor in atmosfera. Trebuie aratat ca aerul de munte pe langa prospetimea si curatenia lui contine si de circa o suta de ori mai mult ozon decat in desert.
Ozonul se gaseste in cantitati mici si in atmosfera din apropierea solului, concentratia lui crescand odata cu altitudinea.
Prin urmare, mari cantitati de ozon vor fi gasite in atmosfera montana, ele provenind in special prin descarcarile electrice dese care actionand asupra oxigenului din aer il transforma in ozon. In practica medicala exista aparate speciale care produc ozon prin descarcari electrice, ozon folosit la sterilizarea aerului din incaperi, a apei, a grasimilor etc. Ca si in alte domenii, omul a actionat impotriva naturii implicit impotriva sanatatii sale. Asa cum am aratat la o inaltime de circa 20-25 km exista format un strat protector de ozon, denumit ozonosfera.
Acest strat este de fapt o centura de aparare a etii pe Pamant, caci el are rolul de filtra si de a retine o mare parte din radiatiile ultraolete, care daca ar ajunge in totalitate (80% sunt retinute) ar distruge ata pe Terra.
Cercetarile recente au aratat ca in ultimii ani concentratia de ozon a scazut ingrijorator, iar ozonosfera tinde sa se subtieze foarte mult. Cauzele sunt multiple: s-a intensificat traficul de aoane supersonice, o serie de obiecte de intrebuintare indiduale de tip spray au componenti poluanti etc. La diminuarea alarmanta a ozonosferei si a continutului de ozon in aer se adauga si alte mari inconveniente: poluarea intensa, smogul marilor orase, pulberile aruncate in aer de diverse industrii, cresterea alarmanta a numarului de automobile care degaja nori de gaze de esapament etc. Totul face ca atmosfera in care traiesc oamenii sa fie atat de toxica incat marea lor majoritate contracteaza alergii, afectiuni respiratorii sau chiar alte boli.
Se simte nevoia de aer curat, proaspat, reconfortant. S-au incercat tot felul de metode cu rezultate mai mult sau mai putin bune, dar costisitoare si cu o eficienta relativ redusa:
- Noile orase se construiesc astfel ca sa aiba in apropiere fie paduri sau vai care, sa poata aduce prin curenti aer curat din munti sau din locuri in care el nu este poluat.
- Cartierele de locuinte se construiesc in zone cu multa vegetatie care asigura un aer curat si o poluare cat mai mica.
- Cercetarile au aratat ca omul modern isi petrece intre 50%-75% din timp in interiorul unor cladiri si ca de cele mai multe ori in procesele tehnologice au loc degajari de aer ciat, caldura sau chiar gaze toxice.
Ca remediu s-au construit instalatii de ventilatie si instalatii de conditionare. S-a crezut ca astfel s-a taiat nodul gordian si ca totul va fi perfect. Realitatea a contrazis imediat presupunerile si cercetarile au demonstrat ca aerul din instalatiile de conditionare desi era filtrat, incalzit si umidificat nu avea aceleasi calitati cu aerul curat, proaspat venit din mijlocul naturii. Desi parea absolut paradoxal, oamenii care respirau aerul conditionat manifestau o scadere substantiala a capacitatii de munca, aveau stari depresive dese si se imbolnaveau permanent de: raceli, reumatism si maladii cardiovasculare.
Igienistii au demonstrat ca aerul din instalatiile de conditionare nu avea doua elemente esentiale: ozonul si ionii. Prezenta ozonului in concentratie corespunzatoare asigura o buna dispozitie, mareste eficienta muncii si totodata sporeste rezistenta organismului la variatii de temperatura, la curenti de aer si la actiunea substantelor toxice.
Sub actiunea radiatiilor solare cat si sub actiunea radioactitatii unor elemente din aer, din sol si din apa are loc ionizarea aerului.
Apar astfel ioni usori, foarte mobili si stimuland in mod benefic actitatea organismului uman si ioni grei, mai putin mobili, care au efecte negative asupra corpului omenesc. In mod constant, in aer exista un echilibru intre ionii grei si intre ionii usori. Cercetarile au aratat ca sanatatea umana este in stransa legatura cu sarcinile electrice pe care le au ionii respecti, cat si de numarul acestora in atmosfera. Am vazutt ca influenta binefacatoare a aerului de munte este cunoscuta de multa vreme.
S-a constatat de catre savanti ca ionizarea negativa a aerului are un efect benefic asupra sanatatii oamenilor si ca dezleaga unul din misterele legate de longetatea extraordinara a unor oameni care traiesc in anumite zone de pe Terra.
Astfel s-a silit ca in aerul de munte, uscat exista intre 800-l500 ioni negati pe centimetrul cub, la ses cifra scade la 400, pentru ca in mediile urbane sa ajunga la 150.
(a recomandam sa etati locurile aglomerate, cu aer ciat, rau mirositoare, caci aici numarul ionilor negati poate ajunge la limite alarmante, sub cateva zeci.


Ionizarea negativa are efecte benefice diverse:

- usureaza trecerea oxigenului din aer in sange;
- influenteaza favorabil ritmurile respiratorii si cardiace;
- are actiune calmanta, facilitand somnul si relaxarea;


- regoreaza fizic si psihic organismul;

- stimuleaza actitatea pulmonara.
Descoperind prezenta ionizarii atmosferei si efectele ionilor asupra organismului uman s-a gasit si una din explicatiile pentru care instalatiile de climatizare sunt ineficiente ba uneori sunt chiar daunatoare sanatatii umane. Faptul ca instalatiile de clima au tubulatura, filtrele, paletele etc. din metal, ionii cu care n in contact anexele sistemului se descarca electric si astfel aerul ajunge la utilizator fara calitatile cerute de prospetime si stimulare electrica.
Fara ioni negati si fara prezenta ozonului, aerul din instalatiile de climatizare produce asupra organismului uman nu un efect benefic, ci unul de adevarata agresiune, care se termina prin imbolnari sau diminuari ale capacitatii de munca.





Alte materiale medicale despre: Fitoterapia

Plantele se folosesc in aceleasi doze, fie ca sunt proaspete sau uscate, cele proaspete fiind mai grele, iar principiile lor mai active. Dozele indica [...]
Pentru lichidele a caror greutate specifica este comparabila cu apa: 1 lingura de supa = 15 g; 1 lingurita de desert = 10 g; 1 lingurita de cafea = 5 [...]
Pentru clisme se procedeaza ca si in cazul spalaturilor vaginale, dar se folosesc pana la 500 ml de lichid. Se recomanda folosirea unui echipament spe [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre fitoterapia

Alte sectiuni
Medicina naturista
Plante medicinale
Lista plante medicinale
Cura de purificare
Terapia cu argila
Aromoterapia
Plante terapeutice
Apiterapie
Naturoterapia
Fitoterapia
Hidroterapia
Acupunctura
Aloe vera
Toxicologie

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile