Cataplasmele se obtin prin impachetarea tei proaspat strivite sau pisate (metoda traditionala este aceea de a pisa ta intr-o piulita sau intr-un mojar) intr-o bucata de material subtire sau ta si aplicarea ei pe locul afectat. intai se unge zona bolna cu
ulei de masline, apoi se pune
cataplasma si se acopera cu o bucata de plastic pentru a impiedica eporarea apei din ta. Puteti de asemenea sa fixati cataplasma cu un bandaj. Dintre tele cu rezultate exceptionale atunci cand sunt folosite in stare proaspata fac parte radacina de tataneasa, pentru natai, si florile de galbenele, pentru luxatii. Se pot de asemenea folosi te uscate inmuiate in prealabil in apa, iar mucilagiul de tataneasa prezentat mai sus este si el excelent pentru cataplasme.
O cataplasma folosita in popor care "trage" puroiul de la locul unei infectii se obtine din pulbere de radacina de
nalba mare si pulbere de ulm in parti egale, care se combina cu apa pana se obtine o pasta groasa ce se pune intr-o bucata de material si se aplica pe locul infectat. De asemenea, fiindca e nevoie ca zona infectata sa fie incalzita pentru ca puroiul sa colecteze mai repede, peste cataplasma se pune ce cald, de exemplu o sticla cu apa fierbinte.
Cataplasmele mai pot fi folosite pentru tratarea unor inflamatii acute ale pielii sau prurit, ca in cazul eczemelor, cand se pot folosi terci de oz sau rocoina, patlagina sau turita.