eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Tratamente cu legume, fructe si cereale

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » NATURIST » aromoterapia » tratamente cu legume, fructe si cereale

Patrunjel


Aliment-medicament ca usturoiul, ceapa, papadia, morcovul, prazul etc. "Unul dintre cele mai pretioase alimente de securitate pe care natura l-a pus cu generozitate la dispozitia speciei umane" (L. Randoin, P. Fourmer)

Aliment-medicament ca usturoiul, ceapa, papadia, morcovul, prazul etc. "Unul dintre cele mai pretioase alimente de securitate pe care natura l-a pus cu generozitate la dispozitia speciei umane" (L. Randoin, P. Fourmer).


a Parti utilizate: ta intreaga, semintele, radacinile.

a Principalii constituenti cunoscuti: apiol, principiu estrogen (R- Paris si Quevauller); taminele A, B, C; fier; calciu; fosfor; magneziu; sodiu; potasiu; iod; cupru; mangan; sulf; clorofila; diastaze; ulei esential (pinena, terpena, apiol, apeina). Patrunjelul este de patru ori mai.bogat in tamina C decit portocala, varza si de doua ori decit mg-, sonul. La 100 g de patrunjel proaspat se socotesc 19 mg de fier, 0,5 mg de mangan, 240 mg de tamina C, 60 mg de protamina A. Cu 20 g de patrunjel

greutatea unei scrisori

absorbim zilnic 48 mg de tamina C (la un necesar de 75 mg) si de patru ori mai multa tamina A decit ne trebuie (12 mg de protamina A pentru un necesar zilnic de 140 mg).

a Proprietati:

Uz intern:

Stimulent general si nervos.
Antianemic, antirahitic, antiscorbutic, antixeroftalmic. .
Aperitiv.


Stomahic.

Antitoxic.
Depurativ (antiseptic al singelui, al tubului digestiv si al cailor urinare).
Diuretic (apa, uree, acid uric, cloruri).
Reglementeaza menstrele (apiol: Laborde si Mowrgues).
Vasodilatator.


Regenerator capilar.

Stimulent al fibrelor musculare netede (intestinale, urinare, biliare, uterine).


Anticanceros (?).

Vermifug.

Uz extern:


_ Diminueaza secretia lactata.

Rezolutiv (resorbant).

a Indicatii:

Uz intern:


Anemie, crestere, tulburari ale nutritiei.

Astenie.


Lipsa de pofta de rnin care.

Dispepsie, flatulenta, putrefactie intestinala.


Vicii ale singelui, pletora, celulita.

Febre intermitente, infectii.


Reumatisme, guta, menstre dureroase.

Hepatism.


Nervozitate.

Atonie a cii biliare.


Stari canceroase (?).

Paraziti intestinali.

Uz extern:


Leucoree.

Contuzii.


Plagi, intepaturi de insecte.

Oftalmii.


Nevralgii,

Pistrui.

a Mod de folosire: Uz intern:
Decoct: 50 g de seminte sau de radacini la 1 litru de apa. Se fierb cinci minute, se infuzeaza cincisprezece. Doua cesti pe zi (inainte de mese): reumatisme, litiaza urinara, oligurile, tulburarea menstrelor,
paludism.
Contra oxiurilor: intr-un ibric cu apa se fierbe o mina de patrunjel, una de telina, una de olete. Se va bea dimineata, pe nemincate.
Contra anumitor diarei: se fierbe, la foc domol, 25 g de radacina de patrunjel + 10 g de scoarta de stejar + o mina de boabe de linte. Se strecoara si se bea cite o ceasca, dimineata si seara, pina la ndecare.
Contra betiei: se fierb intr-un litru de apa, pina se reduce la jumatate :
Patrunjel ..50 g


Coaja de grep (grepfrut) 1 g

Coaja de portocala 1 g.
Se indulceste si se ia o lingurita dimineata, pe nemincate.
Apiol (ulei extras din seminte uscate de patrunjel): 0,200,40 g pe zi, in capsule gelatinoase, cu citeva zile inainte de data menstrei (medical).


Uz extern:

Decoct de seminte (100 g la litru) in instilatii vaginale, in leucoree.
Suc + alcool de 70A, in parti egale, contra nevralgiilor: sa se aplice cu degetul pe traseul nervului, pe gingii, pe fata (nevralgii dentare). Flaconul trebuie pastrat bine astupat.
Contra ofniilor: suc proaspat (1 sau 2 picaturi, de doua sau de trei ori pe zi).


Frunze strite:

a) pansament antiseptic si cicatrizant contra plagilor, ranilor, intepaturilor de insecte.


b) aplicate pe sini, opresc lactatia; contra mastitelor.

c) macerate in rachiu, aplicate pe locurile cu contuzii.
Contra pistruilor si a eruptiilor de pe fata: -lotiuni de doua ori pe zi cu suc si cu o infuzie de patrunjel.
Pentru curatirea tenului: spalaturi, dimineata si seara, timp de o saptamina, cu un decoct caldut de patrunjel (o mina de patrunjel la o jumatate de litru de apa; se fierbe 15 minute).

Pentru gastronomi Colier de miel Geneeve
-
Luati doua bucati de "colier de miel" (carnea de la ceafa si de pe omoplatii mielului), de persoana, precum si usturoi, patrunjel, ulei de masline, doua galbenusuri si faina:
1) Sase linguri cu ulei de masline intr-un vas de tuci cu toarte si capac. De indata ce s-a incalzit, rumeniti bucatile de carne (sa nu se innegreasca). Le scoateti din vasul de tuci si le puneti pe un taler dinainte pregatit.
2) Preparam intre timp o capatina intreaga de usturoi (nu numai un Qatel de usturoi) si o mina plina de patrunjel, trecut prin masina de tocat legume.
3) Turnati amestecul obtinut in vasul de tuci. Amestecati totul in ulei, la foc domol, timp de 34 minute. Adaugati faina amestecata in prealabil intr-un castronas cu apa. Continuati s-o amestecati. Cind sosul s-a legat omogen, puneti bucatile de miel in vasul de tuci, cit mai pe lat, ca sosul sa le acopere pe trei sferturi. Acoperiti cu capacul si lasati sa fiarba, la foc incet, timp de o ora si jumatate pina la doua ore.
4) Si iata secretul reusitei: in vasul de sert, incalzit in prealabil, puneti doua galbenusuri de, ou si subtiati-le cu sosul din cratita. Adaugati o lingura de unt proaspat, amestecind mereu. Acoperiti totul si serti la masa.



Alte materiale medicale despre: tratamente cu legume, fructe si cereale

Se spune despre patrunjel ca are puterea de a intari reactia organismului si este un fortificator. Chiar daca unele aprecieri sunt exagerate, patrunje [...]
Patrunjelul are efect puternic diuretic si depurativ asupra sangelui. Este deosebit de benefic pentru tratarea gutei, anemiei si reumatismului. A- [...]
Originara din Peru, rosia a fost introdusa in Europa de catre spanioli, in secolul al XVI-lea. Exista numeroase varietati. a Principalii constitue [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre tratamente cu legume, fructe si cereale

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile