Dupa cateva ore de odihna sau a doua zi
dupa nastere, pediatrul va face un examen complet al nou-nascutului, pe cat posibil in prezenta dumneaastra, pentru a va familiariza cu copilul dumneaastra.
Pentru ca acest examen compicl sa se desfasoare in cele mai bune conditii, acesta ar trebui sa aiba loc inlr-o incapere linistita, bine incalzita, luminata potrivit, intr-un moment in care starea de veghe a copilului sa-i permita sa raspunda la stimuli. Nu e grav daca toate aceste conditii nu sunt indeplinite. Caci esential e ca pediatrul sa lucreze linistit, sa dezbrace copilul fara gesturi bruste si sa-l mangaie, cautandu-i privirea si rbindu-i linistit, profiland de o perioada de digestie.
De la cap la picioare
lata-l pe nou-nascul "cumintit". E momentul sa-l observam cu atentie, mai ales pielea, si sa-l examinam in detaliu din cap pana in picioare.
PieleaIn prima zi, pielea esle acoperita cu un strat alburiu, vernix easeosa, foarte abundent la nivelul cutelor. Acesta se usuca si dispare de la sine in douazeci si patru de ore, in cazul in care copilul nu este spalat inainte.
Pielea nou-nascuiului esle neleda si fina, dar adeseori foarte rosie. Mainile si picioarele pot avea o culoare usor violacee, fiind putin uscate in urma lungii sederi in lichidul amniotic. La una sau doua zile dupa nastere, pielea se cojeste in bucati mici. Masati copilul cu
ulei de migdale: pielea sa va redeveni fina. Adesea exista fire de par fine la nivelul umerilor, spatelui, membrelor si urechilor, care dispar dupa doua saptamani. Nasul si barbia sunt uneori acoperite cu mici pete albe cat o gamalie, numite "milium". Formate din mici acumulari de grasime, ele dispar in cateva saptamani. Un nou-nascut din zece prezinta una sau mai multe pete
rosii de origine vasculara, numite "angioame". In general, angioamcle in relief de culoare rosu aprins sau si gra-nuloase cresc in lum in cursul primelor luni, apoi dispar de la sine in unu pana la trei ani; angioamele e (dilatari ale vaselor superficiale ale pielii) situate pe pleoapa, la baza nasului, pe partea mediana a fetei sau pe ceafa dispar spontan in cateva luni; doar celelalte angioame e, situate pe restul fetei, persista toata viata. La copin originari din bazinul mediteranean sau Asia. se observa uneori in partea de jos a spatelui o pata albastrui-ardezie. numita mongoloida, care poate fi destul de mare, dar care dispare in cateva luni. Nou-nascutul poate avea pe corp si unele puncte mici. albe, rosii la baza, sau "eritemul toxic", eruptie benigna care dispare in cateva zile. Pediatrul va sti sa distinga celelalte tipuri de eruptii de origine infectioasa pe care Ic va trata cu antibiotice.
Dupa o nastere cu capul in fata, capul este mai alungit. Nu va nelinistiti in cazul in care copilul dumneaastra are un cap asimetric sau o bosa, datorata eforturilor lui de a trece prin bazin
in timpul nasterii: lotul va reveni la normal in cateva zile. Pediatrul ii examineaza cu grija urechile, nasul, ochii, gura, gatul. Apoi ii consulta inima si plamanii, ii palpeaza abdomenul si verifica starea cordonului ombilical. Prins cu o mica pensa, acesta are un aspect alb gelatinos, lasand sa se vada orificiul celor trei vase ombilicale.
Organele genitale
Organele genitale externe par disproportionat de mari. Baiatul are scroturile umilalc si preputul, aceasta extremitate de piele care acopera penisul, adesea strans; este inutil sa-l fortati pentru a-l decalota. Pediatrul il va palpa cu atentie pe copil pentru a verifica daca testiculele sunt bine coborate in scroturi. in primele zile, fata are labiilc mici si clitorisul foarte proeminente si umflate, dar labiilc mari, inca putin dezltate, acopera vulva.
Lipsiti de
hormonii sexuali ai mamei lor, nou-nascutii fac adeseori, in cursul primelor zile, ceea ce se numeste o criza genitala. Aceasta se manifesta la baiat prin erectii, iar la fata prin scurgeri
vaginale alburii, chiar unele picaturi de sange. Sa nu va mire daca bebelusul dumneaastra, fata sau baiat, are atunci
sanii umflati (mamite) si cateodata scurgeri lactate. Aceasta umflare a
sanilor nu trebuie sa va alarmeze doar daca un abces pare sa se formeze in acel loc (infectie, febra).
Membrele
Palpand clavicula, pediatrul cauta sa detecteze prezenta unei fracturi. Aceasta se intampla uneori in cazul copiilor mari, pentru care
nasterea a fost dificila, dar o aslfel de fractura nu e grava, deoarece ea se repara rapid. La nivelul membrelor inferioare, el verifica daca nu exista o deformare legala de pozitia picioarelor in
uter inainte de nastere, si mai ales o luxalie congenitala a soldului. Cateva manevre usoare ale kinetoterapcutului sunt in general suficiente pentru a corecta micile deformari, cum ar li piciorul spre interior (metatarsus varus) sau tibia indoita. in caz de luxatie a soldului (mai frecventa in unele regiuni cum ar fi Brctania. sau atunci cand nasterea a avut loc cu sezutul), va trebui sa infasam copilul cu picioarele desfacute (in abductie) pentru a replasa capul femurului in articulatia soldului.
Capul, trunchiul si abdomenul
Oasele craniului fiind foarte maleabile si inca nesudate, nou-nascutii au forme ale capului foarte variabile. Dupa o cezariana, craniul este rotund si simetric.
Testul mersului
Tinand nou-nascutul de subsuori, putin inclinat spre inainte, eu picioarele atingand o suprafata a, el schiteaza cativa pasi. E rba de unul dintre
reflexele primare prezente la un copil nascut la termen. Acesl reflex dispare in general dupa cinei sau sase saptamani.
Examinarea soldurilor
Atunci cand capul osului coapsei, femurul, este gresit pozitional in raport cu soldul, e rba de 0 luxatie. Cu cat aceasta anomalie este depistata mai repede, cu atat tratamentul va fi mai usor. In ciuda unei examinari atenie la nastere, doar o ecografic efectuata la varsta de patru luni poate afecta normalilaiea soldurilor.
Masurarea perimetrului craniului
Celelalte masuratori la aceasta prima examinare privesc circumferinta cutiei toracice si perimetrul capului, in medie, perimetrul cranian al unui nou-nacut esle de 35 centimetri.
Trebuie stiut ca nu exista valori "normale", doar medii statistice. Pentru a urmari cresterea, toate aceste evenimente r fi luate in considerare, potrivit traseului curbelor.
Greutatea si inaltime:
Chiar in primele ore dupa nastere, copilul este cantarit si masurat pe toate fetele. Diferente sensibile de greutate apar intre copii si in functie de sex (intre 2,5 kg pana la 4,5kg), insa inaltimea variaza mai putin de la un nou-nascut la altul: de la 48 cm la 52 cm. E important ca greutatea si inaltimea copilului dumneaastra sa se situeze in media statistica.