Dupa noua luni de asteptare, dupa efortul nasterii, iata copilul pe care vi l-ati imaginat, visat si zut pe imaginile ecografice. in sfarsit, iata-l foarte real. Dar, prin forta imprejurarilor, diferit de ideea pe care v-ati facut-o despre el.
Prima dumneavoastra reactie, zandu-l, este o bucurie imensa, lacrimi de emotie, uneori si un anumit sentiment ciudat dupa epuizarea cauzata de traliu. Fara a uita faptul ca poate doar acum realizati ca e un baiat sau fata. Toate aceste reactii sunt de inteles, caci ati trait o mare experienta tulburatoare. De altfel si copilul: de aceea, el nu are ura de ingeras zut de dumneavoastra la publicitate. Pielea lui este adesea putin ridata, cu nuante violacee, acoperita cu un usor strat de sebum alburiu", capul lui, voluminos, este cateodata putin deformat de presiunile d
in timpul nasterii. Daca nu vedeti in el cel mai frumos bebelus din lume, nu nelinistiti: cu siguranta, fi astfel pentru dumneavoastra in zilele si saptamanile urmatoare, cand il veti cunoaste mai bine.
Adaptarea la mediul aerian
Mai putin de cinci minute ii sunt necesare nou-nascutului pentru ca sistemul sau respirator .si circulatia sangvina sa se adapteze la aer, la o viata autonoma in mediul aerian. Dar asta presupune punerea rapida in functiune a unor mecanisme extrem de complexe. Nu trebuie sa uitati ca. inaite'de a se naste, fatul traieste din sangele mamei sale, care ii parvine prin cordonul ombilical. Plamanii sai inca nu functioneaza,
placenta fiind cea care asigura schimburile intre sangele mamei, bogat in oxigen, si sangele copilului, care trebuie sa se debaraseze de gazul carbonic ( .35). si neexistand inca circulatia sangvina silita intre inima si plamani.
Primul tipat si prima inspiratie
De indata ce capul sau ajunge la aer, copilul incepe sa tipe si sa respire: acesta este primul tipat inspirator (cateodata doar cate un mic suspin, caci copilul este impiedicat de lichidul amniotic si de mucozitatile care ii jeneaza respiratia). De indata ce deschide gura. aerul patrunde in plamanii sai: primele miscari ale muschilor respiratori din torax imping acest aer in alveolele pulmonare eliberate, dupa trecerea prin caile genitale stramte ale mamei, de lichidul amniotic care le umplea in timpul vietii uterine.
Taierea cordonului si circulatia inima-plamani
Taierea cordonului ombilical, efectuata de medic sau de moasa, produce ruperea legaturii intre copil si placenta, indata sangele venind de la inima nou-nascutului trebuie sa treaca prin sele lui pulmonare pentru a gasi oxigenul pe care, pana atunci, il furniza sangele mamei lui prin placenta. Artera pulmonara se deschide, provocand inchiderea diverselor canale care asigura circulatia sangvina a latului fata sa treaca prin plamani. Circulatia inima-plamani a nou-nascutului este astfel silita. Tenul sau, care era mai degraba albastrui, devine roz, dar nu mirati daca inima lui bale foarte repede (de la 120 pana la 130 pe minut in medie) aproape de doua ori mai repede decat cea a adultului. Deopotri, e normal ca respiratia sa fie putin neregulata (uneori profunda, uneori mai superficiala si mai mult sau mai putin rapida); ea ramane astfel in primul an do viata.
Coeficientul lui Apgar
Coeficientul lui Apgar, de la numele anestezistului american care l-a pus la punct, este un lest care permite aprecierea adaptarii nou-nascutului la viata in mediu aerian. Este un indiciu al vitalitatii sale. Se masoara in minutele care urmeaza nasterii: la un minut, la cinci minute si la zece minute de viata. cotatia Scorul lui Apgar cuprinde cinci parametri cotati de la 0 la 2: frecventa cardiaca (numarul de batai pe minut), regularitatea miscarilor respiratorii, tonusul muscular, reactivitatea la stimularea cutanata si coloratia. Un nou-nascut, daca se simte bine, are un total egal sau superior cifrei 8 in primul minut si atinge rapid cifra 10. O cotatie mult inferioara indica faptul ca trebuie resilita urgent o "ventilatie eficace" si o buna circulatie a sangelui pentru a evita ca creierul, mai ales, sa sufere de lipsa de oxigen. Daca aceste mijloace de reanimare sunt puse in functiune de urgenta, copilul a carui scor Apgar a fost inferior fata de normal are toate sansele sa se bucure de sanatate.
Primele contacte si primele ingrijiri
Daca nu sunt probleme, si de cele mai multe ori nu sunt, personalul medical prezent la
nastere lasa copilul sa se adapteze incet la viata, sa devina progresiv roz si sa ia contact cu parintii lui. In general, moasa il pune pe nou-nascut pe abdomenul mamei sale pentru a-i simti caldura, bataile inimii, vocea, eventual suge cati mililitri de colostru, aceasta secretie foarte nutriti care preceda laptele. Apoi tatal isi ia in brate copilul, care acum este capabil sa deschida ochii spre el si sa-i asculte vocea. Aceste prime clipe, unice si intense, de intalnire intre primul nascut si parintii sai, sunt pretioase: ele contribuie la crearea unei legaturi de iubire care ii uni pentru toata viata.
Primele ingrijiri medicale
Aceste ingrijiri intervin putin mai tarziu. Dar ele sunt indispensabile pentru a asigura confortul si securitatea copilului: curatarea narilor si a farin-gelui, cu ajutorul unei mici sonde aspirante; cate picaturi de colii" pentru a-i dezinfecta ochii; administrarea (pe calc orala sau prin injectie) de vitamina K pentru a evita riscurile de hemoragie.
Cantarirea
Urmeaza apoi momentul cantaririi si masurarii. Greutatea medie a unui nou-nascut la termen riaza in jurul a 3,3 kg (putin mai mult pentru baieti si mai putin pentru fete), dar diferentele pot li considerabile, mergand de la 2,5 kg pana la mai mult de 4 kg. In schimb, inaltimea nu prea riaza de la un copil la altul, doar 3 sau 4 centimetri in raport cu media, care este de 50 cm.