eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Supravegherea sarcinii

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sarcina » supravegherea sarcinii

Prima consultatie


Prima consultatie este o etapa esentiala a desfasurarii sarcinii, pentru a va diagnostica starea, a calcula data probabila a nasterii, a sili un bilant al trecutului dumneavoastra medical si a proceda la examenele necesare.
In principiu, primul examen prenatal trebuie sa aiba loc inaintea sfarsitului primului trimestru, adica inainte de a 14-a saptamana de absenta a men-slruatiei (sau amenoree). El confirma starea dumneavoastra, serveste la a va lamuri asupra trecutului dumneavoastra medical si prevede desfasurarea sarcinii dumneavoastra. Permite deasemenca definirea si prevenirea problemelor care ar putea necesita o supraveghere medicala deosebita. Nu e prea tarziu acum pentru a alege medicul sau moasa care va va supraveghea sarcina, si unde ati dori sa nasteti.


Mai multe consultatii intr-una singura

Oricare ar fi ordinea intrebarilor sale, medicul are nevoie, pentru a fi eficace, de colaborarea dumneavoastra. Aceasta prima vizita constituie pentru el posibilitatea de a va situa pe medical si personal, iar pentru dumneavoastra ocazia de a sti unde va situati. Viitorul tata nu este obligat sa va insoteasca si nici sa faca un examen medical, dar, daca este prezent, el va raspunde cu folos la intrebari vizand antecedentele sale - care pot influenta viitorul copil -si, de ce nu, ii va impartasi medicului propriile intrebari.

Viata dumneavoastra cotidiana
Medicul va dori mai intai sa va cunoasca varsta. Va va intreba data si caracteristicile ultimelor menstruatii si va sili data probabila a nasterii ( p. 18). Va va pune intrebari privind obiceiurile vietii personale, profesionale, familiale si altele:
- personale: tutun, nervozitate, calitatea somnului, medicamentele pe care Ic luati, alimentatie etc;
- profesionale: transporturi, oboseala, stres, program de lucru, munca de noapte etc;
- familiale: alti copii, ajutor in casa etc. Nu ezitati sa-i impartasiti grijile dumneavoastra, fie ele de ordin material sau fiziologic, ca si greutatile in munca sau o oarecare singuratate.

Trecutul dumneavoastra medicalIn afara afectiunilor sau bolilor grave ( p. 60) si a operatiilor pe care le-ati avut, va trebui sa enumerati tulburarile de care mai suferiti: semnalati, de pilda, o alergic, o problema oflalmologica. dureri de spate, migrene etc.

Trecutul dumneavoastra ginecologic si obstetrical. Veti avea si aici de raspuns la o serie de intrebari: ati fost supravegheata de un ginecolog? De cand dateaza ultimul dumneavoastra consult ? Ultimul frotiu? Ati suferit de tulburari ginecologice in trecut? Ce tratamente ati urmat? Ce contraceptive foloseati inainte de a ramane insarcinata? Este vorba de o prima sarcina? Nu uitati mai ales sa precizati daca ati fost supusa unui I.G.V. sau daca ati avut un avort. Mai aveti copii? Cum s-au desfasurat sarcinile anterioare? Dar nasterile? Si perioada dupa nastere? Ati alaptat? Cat au cantarit la nastere ceilalti copii? Cum se simt ei acum?


* Povestea dumneavoastra familiala.

Are si ea importanta ci. Poate ati auzit vorbindu-se, in familia dumneavoastra sau in ceea a viitorului tata, de o predispozitie la o boala ereditara, cum ar fi diabetul sau hemofilia? Daca ati consultat un genetician inaintea sarcinii dumneavoastra, ce recomandari va facut ? (Vezi p. 16)

Un bilant de la A la Z
lata-va pregatita pentru partea fizica a examenului medical general. Medicul va va cantari, va va masura, va va controla tensiunea arteriala. Va trece apoi la auscullarea cardiaca si pulmonara. Va cere analiza sangelui pentru a va cunoaste grupa sangvina si factorul Rhesus. la fel si viitorului tata ( in continuare "Problema factorului Rhesus").
Examenul ginecologic
Are loc pe o masa ginecologica unde va veti intinde pe spate, picioarele departate si sustinute de suporturi. Medicul va incepe cu un control al starii vulvei si a tonicilatii muschilor perineului care sustin ansamblul col-uter-rect-vagin-ca; el va continua cu examenul mucoasei vaginului si a colului uterin, pe care medicul poate sa le vada datorita unui instrument -specul - pe care-l insereaza in vulva pentru a indeparta peretii vaginului si a o examina cu atentie. Medicul va continua cu o palpare vaginala, introducand unul sau doua degete inmanusate in vagin, pentru a palpa ovarele si uterul din interior. El va evalua astfel modificarile acestuia, va sti daca s-a rotunjit, daca a devenit suplu, in ce proportii a crescut si va putea da cu aproximatie varsta embrionului sau a fatului. Examenul sanilor si a mameloanelor vor completa concluzia.
Diagnosticul sarcinii
Cateodata, este dificil de a fi sigur ca o sarcina a debutai intr-adevar : daca aveti cicluri neregulate si e greu sa calculati o intarziere a menslruatici, daca ati fost insarcinata imediat dupa intreruperea unui tratament contraceptiv oral, daca intarzierea menstruatiei este prea scurta pentru a fi semnificativa, daca interpretarea semnelor clinice este falsa datorita unei situatii speciale (uter intors, fibrom, obezitate). Doar un diagnostic biologic de sarcina - dozaj hormonal sangvin -, prescris de medic, va putea atunci sa confirme sau sa infirme debutul unei sarcini.
Examenele complementare
In functie de tara, unele sunt sistematice, in limp ce altele sunt doar recomandate. Oricum ar fi, ele au toate importanta lor pentru ca supravegherea sarcinii dumneavoastra sa poata fi asigurata in cele mai bune conditii.


Examenele obligatorii:

- verificarea albuminci sau a zaharului in urina;
- definirea grupei sangvine si a factorului Rhesus, calcularea procentului
de aglutinine neregulate ( in continuare);
- diagnosticul rubeolci si toxoplas-mozei (maladie parazitara contactata prin mancarea de carne de vita si adesea vehiculata de pisica, p. 54);
- depistarea sifilisului;
- depistarea hepatitei B este obligatorie in luna a 6; cea a hepatitei C este interesanta in cazul in care anterior s-au efectuat transfuzii.


Examenele recomandate:

- diagnosticul drepanocilozei. o boala a sangelui, pentru femeile de origine antila, africana si americana, si al lalasemiei. o alta maladie a sangelui care atinge femeile originare din jurul Mediteranei;
- depistarea SIDA penlru femeile casatorite cu hemofili. femeile imigrate din Africa ecuatoriala si Caraibe, femeile care au numerosi parteneri sexuali, femeile al caror partener esle bisexual, femeile toxicomane care utilizeaza seringi si chiar penlru cele care nu se crede ca ar apartine unui grup de risc;
- un froliu cervical si vaginal. daca ultimul e mai vechi de doi ani;
- o ecogratle, pentru a vedea daca sarcina debuteaza fara probleme.


Vizitele si supravegherea ulterioara

Veli pleca de la prima consultatie cu o trimitere pentru analizele care vor fi facute in laborator: pastrati cu grija rezultatele analizelor, prescriptiile si retelele. Veti mai avea de facut si alte examene medicale. Fiecare vizita are importanta ei. chiar daca de fiecare data totul este normal. O anomalie poale II delectata in orice moment si o spitalizare se poate dovedi necesara. Intre doua vizite, notati-va intrebarile care va framanta si incredintati medicului sau moasei care va supravegheaza loate nelinistile dumneavoastra, chiar daca ele nu vi se par "rezonabile". intre consultatiile obligatorii, nu ezitati sa mergeti la medic. in cazul in care constatati cea mai mica problema. Odala trecula de prima consultatie, va veti intreba poale cine e cel mai bine sa va supravegheze in timpul sarcinii: medicul dumneavoastra curant, o moasa, ginecologul de la maternitate ? Alegerea dumneavoastra nu va fi aceeasi daca locuiti departe de un centru spitalicesc dotai cu specialisti necesari sau in apropierea unei maternitati. Generalislul dumneavoastra va va recomanda un ginecolog sau o moasa din-tr-o maternitate, carora le va transmite dosarul dumneavoastra. Daca sunteti supravegheata in afara unei structuri spitalicesti, inscrieli-va de la inceputul sarcinii la maternitatea unde credeti ca veti naste (unele de altfel o cer), veti avea astfel un dosar si veti putea gasimedici si moase pentru a va .supraveghea sarcina. in oricare dintre cazuri, daca apare eo anomalie in derularea sarcinii, aceasta trebuie sa fie urmata de o consultatie medicala.



Alte materiale medicale despre: supravegherea sarcinii

Primavara aduce in natura un nou inceput pentru lumea vegetala dar tocmai in acest anotimp foarte multi oameni se simt obosi& [...]
Apare dupa o incubatie de 3 saptamini sub forma unei eroziuni rotunde, superficiala, care in citeva zile devine o exulceratie, foarte regulat [...]
a Da. Se intampla ca vederea sa slabeasca in timpul nasterii. Femeile care folosesc lentile de contact pot remarca o mai redusa hidratare a ochiulu [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre supravegherea sarcinii

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile