eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Oboseala

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea femenii » oboseala

Oboseala


Oboseala
Oboseala, unul dintre cele mai obisnuite moti pentru care femeile apeleaza la doctor, este o stare des intalnita, generata de o multitudine de cauze. Multe femei se simt permanent obosite si epuizate, dar daca medicul nu descopera nici o cauza organica care sa justifice aceasta stare, le poate spune ca totul este in ordine.
Oboseala este definita ca o lipsa insuficienta de energie pentru a duce la indeplinire o indatorire fara sa simti nevoia de pauze, de odihna sau somn. Cauzele cele mai frecnte ale acestei stari sunt privarea de somn sau stresul prelungit indus fie de suprasolicitarea mentala, fie de efortul fizic, cum ar fi exercitiile fizice intense. Daca se manifesta continuu si nu cedeaza la odihna sau somn, atunci poate fi vorba de oboseala cronica. ( Sindromul oboselii cronice", mai jos).
Oboseala este adesea insotita de simptome precum slabiciune fizica, ameteala, dureri de cap, stare de greata, tremuraturi, iriilitate, ANXIETATE sau depresie. in marea majoritate a cazurilor, medicii o atribuie in primul rand unor tulburari psihice, cum este depresia. Printre cauzele mai greu de diagnosticat se numara boli maligne nedepistate, infectii, sindroame inflamatorii de etiologie necunoscuta, tulburari tiroidiene, scleroza in placi si colagenozele.
Prin constitutie, femeile sunt mai vulnerabile la oboseala decat barbatii; cauzele cele mai frecnte sunt menstruatia, sarcina, nasterea si menopauza (zi modulele anterioare). Cele mai expuse acestui risc sunt femeile casnice care au in grija copii mici, dar si sotiile si mamele care lucreaza pot fi mai vulnerabile pe fond psihic, din cauza conflictelor intre sexe la care sunt supuse si care le storc constant de energie.
Exista numeroase studii care arata ca femeile muncesc prea mult. Chiar si femeile casnice aloca intre saptezeci si o suta de ore pe saptamana treburilor gospodaresti, precum curatenia casei, mersul la cumparaturi, gatitul, spalatul rufelor, gradinaritul. Si cele care au un serviciu cu jumatate de norma sau norma intreaga fac o mare parte din aceste corzi cand vin de la slujba, pe langa faptul ca se ocupa si de copii.
Oboseala este un dezechilibru energetic, generat de un consum prea mare din rezerle de energie ale organismului in raport cu cantitatea conservata. Imaginati-va ca energia este ca un bazin din care apa se scurge continuu pana ramane gol si care trebuie umplut la loc. Acest echilibru intre consumul de energie si alimentarea cu energie a organismului este deosebit de important in depasirea starii de oboseala. Ca femei, trebuie sa admitem ca nu suntem roboti. Trebuie sa fim constiente de propriul nostru bioritm, nu numai de ciclul menstrual lunar, ci si de ritmul biologic de zi cu zi, ca sa ne dam seama cand nilul energetic al organismului este mai scazut si deci cand nu trebuie sa ne suprasolicitam. in acelasi timp, daca identificam cauzele oboselii, putem opta asupra modului in care sa-i facem fata.
Cauzele care duc la drenarea energiei din organism sunt: somnul neodihnitor, dezechilibrul hormonal, stresul la locul de munca, grijile familiale, obiceiuri alimentare proaste {fast-foods), tensiunea mentala, AFECTIUNILE EMOTIONALE, riscurile profesionale si lipsa de exercitii fizice.
Elementele care ne ajuta sa ne conservam energia sunt: somnul bun, mai putina munca, mai mult timp liber, rezolvarea conflictelor psihice, miscarea, ameliorarea dietei, renuntarea la vicii, rezolvarea problemelor de serviciu si sa stim cand sa spunem nu".In ultima instanta, oboseala este semnalul ca ceva nu este in ordine si ca daca lasati sa se scurga prea multa apa din bazin timp prea indelungat, ti ajunge sa va confruntati cu o afectiune mult mai serioasa, si anume Sindromul oboselii cronice" (zi mai jos).

Cum va puteti ajuta:Incercati sa va conservati energia, mai ales odihnindu-va si dormind mai mult, timp de cateva saptamani. Daca tot va simtiti epuizate, faceti un consult medical ca sa va asigurati ca starea dumneavoastra nu este indusa de o cauza patologica.
Puteti incerca si urmatoarele tonice pe baza de te: incepeti cu o combinatie din grupa A si la nevoie treceti la grupa B:


A. roinita, ovaz, cretisor, sunatoare, rbina, damiana.

B. Bladderwrack (fucus siculosus), salce, lemn dulce, Panax Ginseng, Cola (Cola ra).
( Instructiuni de utilizare a telor in tratarea sindromului oboselii cronice", de la sfarsitul modulului.)


Galerie de imagini si poze medicale: oboseala


imagine cu obosealaimagine cu oboseala imagini obosealaimagini oboseala poza despre obosealapoza despre oboseala


Alte materiale medicale despre: oboseala

Cauzele sunt multiple, datorate unor afectiuni, boli infectioase, ale unor organe bolnave, consumului de alcool (care provoaca pierderi de magneziu [...]
In general se poate afirma ca nu exista efort fizic sau intelectual care sa nu fie insotit de un consum de energie si de aparitia oboselii. Ace [...]
Acesta apare indeosebi la subiecti care prin alimentatie neigie-nica, insuficienta repausului, a antrenamentului, precum si toxicomanii, ajung e [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre oboseala

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile