Cand ambii parinti sau parintele, atunci cand este numai unul, sunt la serviciu, incearca de obicei sa-si aranjeze programul de lucru astfel incat sa poata petrece cat mai mult timp cu copin. in familiile in care exista si mama si tata, atentia pe care le-o acorda pe rand fiecare dintre ei poate fi suficienta pentru copii. De regula, copin prescolari pot fi lasati sa se culce mai tarziu seara, pentru a putea petrece mai mult timp cu mama sau tatal care se intoarce tarziu de la serviciu, daca exista posibilitatea sa doarma pana mai tarziu dimineata sau in timpul zilei la cre-sa. Numarul de ore petrecut in compania copiilor este mai putin important decat calitatea sau atmosfera din timpul scurs fiind impreuna si, de fapt, aceasta e ideea aflata in spatele expresiei de "timp pretios".
Din punct de vedere practic, "timpul pretios" cuprinde momentele in care contactul intre parinti si copii este educativ, plin de caldura si de dragoste afectuoasa. Aceste momente pot surveni in timp ce conduceti masina, la masa, de fapt pe parcursul oricarora sau tuturor activitatilor zilnice efectuate impreuna. Chiar si timpul petrecut la cumparaturi poate fi intotdeauna valorificat daca este folosit pentru a rbi, a asculta pasurile si a da sfaturi. Deci, de fapt, "timpul pretios" nu implica nici o activitate iesita din comun. El reprezinta insumarea contactelor de zi cu zi si nu neaparat momente deosebite, ca de exemplu mersul la circ, care au cel mai important efect asupra dezltarii copilului.
Ideea de "timp pretios" in sine e foarte buna. Ma ingrijoreaza insa gandul la acei putini parinti extrem de meticulosi care ar interpreta-o ca pe o obligatie de a rbi, de a se juca sau de a citi copiilor, mult dupa ce rabdarea si placerea de a face asta s-au consumat. Parintii care in mod curent isi ignora propriile nei si dorinte in ideea de a oferi "timp pretios" copiilor pot ajunge sa nu mai agreeze acest sacrificiu si atunci sentimentul de prietenie si afectuozitate se dilueaza. Pe de alta parte, copilul care simte ca poate sa-l faca pe parinte sa-i consacre mai mult timp decat acesta este dispus sa-i ofere este incurajat sa devina pisalog si insistent.
Sunt preocupat si de alt aspect al interpretarii acestei sintagme, "timp pretios". Unii parinti o interpreteaza gresit in sensul ca de fapt nu conteaza cat de mult timp petrec alaturi de copilul lor, din moment ce acest timp este plin ochi de "pretiozitate". Durata acestor momente este, insa, la fel de importanta - timpul petrecut impreuna in activitati comune si contactele de zi cu zi. Copin au pur si simplu neie sa se afle in preajma parintilor, sa-i priveasca facandu-si treburile, sa invete din exemplul lor zilnic si sa realizeze ca reprezinta o parte importanta a vietii acestora. Secretul consta in a gasi echilibrul corect: sa petreci cat mai mult timp cu putinta cu copin, dar nu cu pretul de a nu-ti satisface unele dintre propriile nei.