Bebelusii trebuie manuiti cu multa grija, desi majoritatea copiilor sunt mult mai robusti decat cred adultii. Si, din moment ce nu pot face nimic singuri, trebuie sa va ocupati de ei, in tot timpul cat sunt treji: sa-i hraniti, sa le schimbati scutecele, sa-i curatati, sa-i imbaiati, sa-i strangeti in brate sau sa-i linistiti. Secretul este unul singur: sa aveti increderea in dvs. Daca bebelusul va simte ezitarea cand il luati in brate, dene nelinistit in legatura cu ceea ce urmeaza, Un bebelus tinut ferm in bratele dvs. se va simti la caldura si in siguranta. In timp ce va ocupati de copilul dvs., vorbiti-i bland sau scoateti sunete linistitoare.
Cum sa ridicati un copil intins pe spate
Aplecati-va usor asupra copilului. Introduceti-va o mana sub capul si gatul copilului, iar cealalta plasati-o in lateral sau intre piciorusele bebelusului, (ndreptati-va spatele si ridicati bebelusul spre dvs. in timp ce faceti acest lucru, priti-] si vorbiti cu el.
Indreptati-va spatele si ridicati bebelusul spre dvs. in timp ce faceti acest lucru intoarccti-l usor, astfel incat sa ajunga paralel cu pieptul dvs. Tineti-i o mana sub gat si sub cap.
Cand a ajuns mai jos de pieptul dumneavoastra, apropiati-l incet de corpul dum-f ' neavoastra. Miscati-va mana carc-i sprijina capul spre spatele lui, astfel incat capul lui sa ajunga pe antebratul dumneavoastra.
Continuati sa va miscati bratul respectiv in jurul bebelusului pana cand acesta ajunge sa stea cuibarit in bratele dumneavoastra. Uniti-va mainile daca doriti, pentru mai multa siguranta. in primele zile si saptamani de ata, distanta dintre fata dvs. si cea a copilului trebuie sa fie mica, pentru ca bebelusul sa se poata concentra asupra dumneavoastra.
Cum sa va puneti jos copilul
a Nenumarate studii au aratat ca, daca puneti bebelusii sa doarma intinsi pe spate, reduceti riscul mortii subite, asa ca puneti copilul sa doarma mereu pe spate. Sprijiniti-i capul si gatul cu o mana si restul corpului cu cealalta. indepartati-i usor corpul de dumneavoastra.
a indreptati-i coipul astfel incat sa fie paralel cu locul in care il veti aseza, apoi puneti-l jos incet, mai intai cu fundul. Continuati sa-i sprijiniti capul, cu cat il coborati mai mult. Priti-] permanent in ochi, pentru a-l asigura ca totul este in regula.
a Scoateti-va mana de sub fiindulctul lui. Cand este asezat conforil, scoateti-va mana de sub capul lui. Faceti acest lucru cu multa blandete, ca sa nu-i intoarceti capul intr-o parte.
ALTE MODALITATI DE A TINE UN BEBELUS
a Unor bebelusi le palce sa stea cu fata in jos, cu capul cuibarit in bratele dumneavoastra si cu antebratul sprijinindu-i pieptul. Puteti tine cealalta mana intre picioarele lui, sprijinindu-i burtica.
a O data ce muschii gatului bebelusului dvs. s-au intarit si isi poate sustine putin capul, asezati-l lipit de soldul dvs., astfel incat sa poata vedea bine ce-i in jurul lui. Sprijiniti-l alternativ pe solduri pentru etarea durerilor de spate.