Putine sunt cazurile in care, imediat
dupa nastere, copilul isi poate duce oricand doreste degetul in gura. Majoritatea nici macar nu pot sa-si indrepte mana catre gura cu o oarecare precizie pana la rsta de 2 - 3 luni. Deoarece inca isi tin pumnii stransi de obicei le ia si mai mult timp pana pot manevra un deget separat. Dar la 2 sau 3 luni, multi dintre
sugari vor petrece zile in sir nefacand altce decat sa-si priveasca mainile, ridicandu-le in sus pana cand cu surpriza isi pocnesc propriul nas; apoi miscarea se repeta de la inceput.
Principala menire a mainilor este sa apuce si sa manevreze lucrurile. Sugarul pare a sti dinainte ce urmeaza sa invete. Cu saptamani inainte de a putea apuca un obiect se comporta de parca ar vrea si ar incerca acest lucru. La aceasta rsta, daca i se pune o jucarie in mana o strange cu pumnul si o scutura energic. Pe la mijlocul primului an de viata inta cum sa apuce un obiect aflat la indemana si cum sa-l mute dintr-o mana in alta. Treptat ci manevreaza obiectele cu mai multa indemanare. Spre sfarsitul primului an de viata, copilul adora sa apuce obiecte foarte micute cum ar fi o scama sau o faramitura de paine, in mod deliberat si cu foarte mare atentie.
Folosirea mainii drepte sau a celei stangi. Acest subiect este unul care produce oarecum confuzie. Unii copii folosesc ambele maini in primul an si apoi devin treptat dreptaci sau stangaci. Altii isi manifesta timpuriu preferinta pentru mana dreapta sau stanga, ramanand la fel si pe mai departe. Sunt copii care folosesc cate luni in mod predominant una din maini ca apoi sa treaca la cealalta.
Santii sustin ca folosirea predominanta a uncia din maini este o trasatura care se mosteneste genetic si se manifesta mai devreme sau mai tarziu la fiecare individ, aproximativ 10% din oameni fiind stangaci. Se crede ca fortand un copil stangaci sa foloseasca mana dreapta se poate provoca aparitia balbaielii, dificultatilor de citire sau a unor probleme emotionale, asadar este mai bine sa nu se incerce influentarea copilului.
In cazul in care copilul dumneavoastra parc ambidextru, (asa cum c posibil sa fie cand incepe pentru prima data sa apuce obiectele in jurul a 6 luni) sau dreptaci, atunci puteti presupune ca intr-ader este dreptaci. Atarnati jucariile in apropierea mainii sale drepte si favorizati-o pe aceasta cand ii dati jucarii, mancare, sau mai tarziu lingura. Dar daca de la inceput arata o preferinta clara pentru mana stanga, sau mai tarziu incepe sa insiste in folosirea acesteia, nu sfatuiesc sa certati sau sa luptati cu el pentru a trece la folosirea mainii drepte, ci sa-l lasati sa procedeze asa cum prefera.