eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Sugarul pana la 6 luni

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » sugarul pana la 6 luni

Aparitia dintilor


Aparitia dintilor
Probabil ca bebelusului ii aparea primul dintre cei 20 de dinti de lapic aproximativ pe la rsta de sase luni (desi rsta riaza mult). Veti vedea fiecare dintisor ca o umflatura alba si tare sub gingie, care apoi iese prin ea. Acest proces poate cauza durere.
Semnele ca bebelusului ii apar dintii includ: salire excesi care poate cauza o iritatie rosie in jurul gurii si pe barbie; tuse cauzala de inghitirea excesului de sali; scaun moale (desi aparitia dintilor nu cauzeaza diaree; si nu trebuie sa credeti ca aceasta e cauza); usoara temperatura; dorinta de a roade ce tare (care nu e acelasi lucru cu explorarea obiectelor prin luarea lor in gura).


Linistirea copilului la aparitia dintilor

a Dati-i o jucarie de plastic racita: unele au un spatiu care se umple cu apa rece, dar puteti sa-l puneti pe oricare in frigider.
a Ofcriti-i bauturi din apa rece. sau ce tare sa mestece, de exemplu o bucata de paine congelata sau de banana congelata.
a .Masati-i gingiile cu rful rece al degetului dvs. (tineti-l sub jet de apa rece), cu o bucatica de gheata sau o acadea de gheata, facuta din suc de fructe diluat si congelat.
a Frecati-i gingia cu un preparat special ce nu contine zahar sau pudra homeopatica pentru aparitia dintilor.
a Dati-i o doza potrivita de paracetamol pentru copii.
Tratati o iritatie prin spalarea zonei, uscarea prin tamponare usoara si masati-o cu gel de parafina.


DETERIORAREA DINTILOR

Daca lasati bebelusul sa mearga la culcare cu o sticla de lapte sau cu suc in gura, dintii si gingiile lui sunt afundate intr-un lichid zaharos care nu fi neutralizat de sali - ca sl in timpul zilei -pentru ca producerea salivei se incetineste in timpul noptii. Daca aceasta are loc noapte dupa noapte, dintii copilului risca sa se deterioreze. Cea mai buna metoda e sa nu il lasati sa-si formeze obiceiul de a suge pana adoarme. Daca are deja acest obicei si pur si simplu nu puteti sa-l inlaturati, dati-i o sticla cu apa sau un biberon.
Daca lasati copilul sa aiba tot timpul zilei o sticla cu ce de baut, aceasta e la fel de daunator. Cand incepe sa manance din hrana consumata si de restul familiei, dati-i lichidele la mese si la interle regulate intre mese.


Dinti si gingii sanatoase

a Curatati gingiile si dintii copilului, imediat dupa ce acestia incep sa apara.
a Cand e destul de mare. incurajati-l sa-si curete singur dintii, dar dati-i si o periuta.
a Asigurati- ca hrana lui include suficient calciu (lapte, branza, iaurt, legume verzi cu frunze) si vitamina D (prezenta in galbenusul de ou. peste in ulei si produse lactate). Lipsa vitaminei D impiedica absorbtia calciului.
a Limitati dulciurile, prajiturile si bauturile cu zahar. Acceptati ca nu veti reusi sa le suprimati in totalitate, mai ales cand copilul e mai mare, dar asigurati- ca le mananca dupa mese si ca dupa aceea dintii sunt curatati. Ciocolata sta pe dinti mai putin
timp decat o bomboana lipicioasa.
a Nu inmuiati niciodata biberonul in ce dulce si nu puneti zahar sau miere peste fulgi de cereale sau in sucuri. Verificati etichetele alimentelor: sueroza si glucoza sunt ambele dulciuri.
a Verificati nivelul de floruri ale sursei de apa si cereti sfatul dentistului cu privire la suplimentele cu floruri.

Curatarea dintilor copilului
Nu e niciodata prea devreme pentru a incepe sa ocupati de dintii copilului. Deteriorarea dintilor c dureroasa, iar pierderea dintilor (chiar si a celor de lapte) este neatracti si poate duce la probleme de proasta aliniere a dintilor.
Cand copilul are numai unul sau doi dinti, curatati-i tinandu-l in brate si stergand intre timp particulele de mancare sau lapte, bacterii, placa dentara si acizi, folosind o carpa umeda sau o bucata de tifon.
Cand are mai multi dinti, folositi o periuta moale si pasta de dinti pentru copii cat un bob de mazare (cea pentru adulti contine prea mult fluor). Schimbati periuta la fiecare 2 luni, chiar daca nu e roasa, deoarece bacteriile pot sa se adune pe perisorii ei. Luati- obiceiul de a-i curata dintii dimineata si inainte de culcare.


Galerie de imagini si poze medicale: aparitia dintilor


imagine cu aparitia dintilorimagine cu aparitia dintilor imagini aparitia dintilorimagini/poza aparitia dintilor


Alte materiale medicale despre: sugarul pana la 6 luni

Fara indoiala, stim mai multe despre curatarea externa a corpului decat despre cea interna, insa aceasta nu are intotdeauna efectele asteptate. Spalar [...]
SIMPTOME Chiar d-.ca aparitia primilor dinti ai sugarului dumneavoastra este o etapa a dezvoltarii normale si nu o boala, ea poate fi un fenomen irit [...]
Nu numai bebelusul tau are nevoie de o gramada intreaga de lucruri noi-noute - si noi, mamicile, ne alegem cu ceva bunatati! 1. Posete si genti Daca [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre sugarul pana la 6 luni

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile