Cu aproximativ un miliard de componente functionale, ochiul este unul dintre cele mai complexe organe din corp. De asemenea, este extrem de sensibil. datorita unei preponderente a terminatiilor nervoase. Sintetic, ochiul este o camera de luat deri cu doua incaperi umplute cu lichid. Prima incapere a ochiului este delimitata de straturile exterioare ale globului ocular si de cristalin. Lumina patrunde mai intai in ochi prin straturile exterioare, care includ
conjunctiva (suprafata lina), sclera (stratul exterior dur sau ..albul ochiului") si corneea (membrana centrala curbata). Apoi lumina trece prin umoarea apoasa (lichidul din prima incapere), prin iris (perdeaua circulara de muschi care coloreaza ochiul), pupila (deschiderea centrala intunecata din iris) si in cele din urma prin cristalin.
In spatele cristalinului se gaseste cea de-a doua incapere, umpluta cu umoarea vitroasa (un lichid gelatinos), care este delimitata spre fundul ochiului de
retina (stratul subtire interior de celule vizuale si nervoase care transforma lumina in impulsuri nervoase). Tot in spatele globului ocular se gaseste nervul optic, care transmite informatii vizuale, la creier sub forma de impulsuri electrice. Procesul vizual este extrem de rapid - in stare treaza, fiecare ochi trimite creierului aproximativ un miliard de mesaje pe secunda. Rezultatul este miracolul derii.
Corpii straini din ochi
Ochii dumneavoastra sunt destul de sensibili pentru a inregistra o singura celula sangvina moana care trece prin umoarea vitroasa - asta este ceea ce deti cand ceva misterios va ..pluteste" prin fata campului vizual. Cand va intra in ochi un graunte de nisip, care este de mii de ori mai mare decat o celula sangvina, nu constituie nici o surpriza faptul ca poate rezulta o
durere ascutita si o tulburare de dere.
Cei mai frecnti corpi straini care pot ramane in ochi sunt lentilele de contact (care, probabil, ar trebui numite corpi proprii mai degraba decat straini). gene, murdarie sau praf si aschii de lemn sau de metal produse de activitatea la o bormasina sau la o aila unealta actionata electric. Uneori, corpul strain este atat de mic, incat este invizibil, desi i se simte prezenta datorita durerii. Adeseori, ochii isi vor elimina singuri impuritatile: se vor forma lacrimi care le vor indeparta. Daca nu se petrece acest lucru, exista pericolul ca obiectul respectiv sa fie impins pe suprafata corneei de catre pleoape (sau prin frecarea ochiului) si astfel sa produca o zgarietura a corneei.In anumite conditii, cel mai bine este sa lasati un medic sa indeparteze un corp strain din ochi. Asadar apelati la medic daca:
a Persoana (in special un copil) nu poate sta linistita si calma in timp ce dumneavoastra ii examinati ochiul si incercati sa indepartati corpul strain, iar ochiul nu il elimina in mod natural.
a Nu puteti depista corpul strain.
a Obiectul pare incastrat in conice.
a Corpul strain se gaseste pe iris sau pe pupila.
Dupa ce obiectul a fost indeparat, trebuie de asemenea sa apelati la medic daca persoana:
a resimte o durere puternica sau prezinta o inflamatie pronuntata a ochiului sau chiar o durere usoara dupa douazeci si patru de ore.
a este sensibila la lumina.
a are derea incetosata sau alta problema de dere care persista
a nu poate tine ochiul deschis
a arc senzatia persistenta a prezentei unui corp strain in ochi.
Un corp strain minuscul care este lasat in ochi poate produce o durere constanta, o infectie si entual chiar o leziune oculara irersibila. Un corp strain care zgarie corneea poate produce o durere persistenta, sensibilitate la lumina, dere incetosata sau un ochi inrosit si lipsit de stralucire. In astfel de cazuri, acoperiti strans ochiul cu un bandaj si prezentativa la medic.
Un medic sau alt personal calificat va examina ochiul folosind o lupa mica, dar cu o putere de marire foarte ridicata si o lumina bine focalizata. Particulele evidente se pot indeparta de obicei cu un aplicator de vata umezita, un magnet sau o solutie salina. De asemenea, medicul poate folosi un colorant fluorescent special care, atunci cand este aplicat pe ochi si privit sub lumina ultravioleta, evidentiaza obiectele miei si zgarieturi le. in unele cazuri, medicii folosesc picaturi farmaceutice pentru a relaxa muschii ochiului si pentru a calma durerea. Este posibil ca medicul sa doreasca o radiografie a ochiului, pentru a se asigura ca nici un corp strain nu a patruns in ochi. Daca un corp strain este incastrat superficial in cornee, adeseori medicul va
anestezia ochiul si apoi va indeparta obiectul cu varful unui ac hipodermic. Chirurgii indeparteaza obiectele incastrate profund printr-o operatie facuta sub lupe puternice.
Dupa indepartarea unui corp strain, medicii prescriu, de obicei, un unguent antibiotic oftalmic si acopera ochiul pana a doua zi. (Daca a fost zgariata corneea. sunt acoperitii ambii ochi pentru a limita miscarea lor.) Medicii pot recomanda un control pentru a doua zi, spre a rifica daca nu apare vreo inflamatie.
Unii oftalmologi pot folosi in mod obisnuit atropina pentru diagnostic sau pot prescrie medicamente antiinflamatoarc sau analgezice oftalmice pe care pacientul si le poate administra singur. Astfel de recomandari sunt controrsate si puteti cere o a doua parere. Atropina si preparatele corticosteroidiene. cum ar fi prednisonul, pot produce complicatii serioase,- inclusiv glaucom, iar unele analgezice locale pot intarzia vindecarea si pot produce reactii alergice.
CUM SE INDEPARTEAZA CORPII STRAINI DIN OCHI
Dupa cum a spus Hippocrate, in primul rand nu faceti rau. Spalati-va pe maini pentru a preni o infectie. Evitati apasarea sau frecarea globului ocular, in sfarsit, nici macar sa nu va ganditi la folosirea pensetei sau a altor instrumente ascutite pentru a scoate ceva din ochi. O singura miscare gresita si puteti perfora corneea .si produce leziuni irersibile.
Gasiti un loc unde asupra ochiului se poate focaliza o sursa puternica si constanta de lumina. Cu degetul marc si aratatorul, deschideti cu grija ochiul si incercati sa depistati corpul strain. Puneti persoana sa priasca la stanga si la dreapta, in sus sau in jos, in limp ce ii examinati ochiul. Uilati-va intai la partile i/ibile ale ochiului si la colturi. Daca persoana poarta lentile de contact si acestea se afla in pozitia corecta, lasati-le la locul lor.
Daca obiectul nu este vizibil imediat, rificati sub pleoape, incepand cu cea de jos. Apucati usor pleoapa inferioara de gene si puneti persoana sa priasca in sus. in timp ce dumneavoastra, ii trageti pleoapa in jos. Verificati atat corneea, cat si interiorul pleoapei. Daca obiectul nu este acolo, puneti persoana sa priasca in jos, in limp ce dumneavoastra ii examinati pleoapa de sus. Un betisor subtire, cum ar fi cele cu tampoane de vata in varf sau un bat de chibrit, va va ajuta sa priviti sub pleoapa superioara. Puneti betisorul peste exteriorul pleoapei de sus, apucati genele de deasupra si tragcti-le in sus si spre spate pentru a indoi pleoapa inapoi peste betisor. "Ranrsarea" pleoapei in acest fel permite o examinare atenta a jumatatii superioare a corneei. Executata corect, miscarea ar trebui sa nu fie dureroasa.
Daca deti un corp strain in ochi, iata cateva moduri sigure de a-l indeparta:
Mentinand ochiul deschis, inlaturati obiectul de pe
cornee folosind un jet usor de apei curata. Turnati apa dintr-o cana sau folositi tubul pulrizator atasat la chiuta din bucatarie, daca debitul este reglat la moderat. Alt mod de a ;, spala ochii este de a umple o chiuta sau un lighean cu apa si de a va cufunda fata in ea. Tinand ochiul deschis, miscati-va capul dintr-o parte in alta, pentru a permite apei sa se prelinga pe cornee.
Mentinand ochiul deschis, indepartati particula cu coltul umezit al unei bucati de panza curata sau cu un tampon de vata umezit. Nu folositi un sertel sau un tampon uscat de vata, deoarece firele detasate se pot desprinde si se pot lipi de ochi. O picatura de lapte caldut in ochi poate ajuta, de asemenea la izolarea corpului strain.
Daca particula se afla sub pleoapa superioara, trageti pleoapa in jos peste cea inferioara. Tineti-o asa o secunda, apoi dati-i drumul usor. Aceasta face adeseori ca lacrimile sa inlature corpul strain din ochi.
Daca obiectul care deranjeaza este o lentila de contact, iar ochiul se inflameaza rapid si nu puteti capata un ajutor medical prompt, scoateti lentila. Tineti pleoapa superioara ridicata in timp ce persoana isi priste varful nasului cu ochiul respectiv. Folositi degetul mare pentru a face sa alunece lentila de contact spre zona alba de la coltul exterior al ochiului, tragand pielea in jos si spre exterior. Aceasta miscare ar trebui sa faca lentila sa se indeparteze de ochi. Desi o lentila de contact poate aluneca sub pleoapa sau chiar zgaria corneea, contrar anumitor pareri neavizate, ea nu poate aluneca in spatele globului ocular. Modul in care conjunctiva se pliaza peste ea la marginea ochiului impiedica o asemenea catastrofa.
In majoritatea cazurilor, corpul strain nu a zgariat corneea si nu ati nevoie de alt tratament suplimentar.
REMEDII NATURALE PENTRU CORPII STRAINI DIN OCHI
Urmatoarele remedii naturale va pot fi utile dupa ce ati scos un corp strain din ochi, dar acesta este inca iritat, daca ati o usoara zgarietura a corneei sau daca ochii sunt iritati pentm ca ati purtat prea mult timp lentilele de contact.
Tratati ochiul cu o compresa calmanta sau spalati-l cu o solutie fitoterapeutica. Pentru a pregati o solutie pentru spalat ochiul, fierbeti o infuzie sau un decoct, folosind 30 g de ta la 0,5 I de apa sau opt pana la zece picaturi concentrate. Lasati-o sa se aseze, strccurati-o prinlr-o hartie de filtru de
cafea nealbita chimic, lasati-d sa se racoreasca pana ce ajunge ia temperatura camerei. Puneti lichidul intr-un paharel sau un alt recipient si aplicati-l peste ochiul deschis, clipind si rotind ochiul.
Planta aflata in capul listei de remedii pentru ochi este fioarea-de-ochi (Euphrasia oficinalis) , folosita de multa vreme ca remediu popular pentru problemele oculare. Aite te folosite adesea ca atare sau impreuna cu fioarca-de-ochi, pentru a diminua roscata, inflamatia si iritarea ochilor sunt Echinaceea si semintele de chitnen dulce.
"Unele triburi de bastinasi din America foloseau Hydrastis pentru a calma ochii iritati de fumul preriei sau zgariati accidental", scrie fitotcrapcutul Christopher Hobbs. "Hydrastis este un bun antibacterian, ca si iloarca-dc-ochi, are proprieiali an in nil amatoare. Am avut uri asemenea succes folosind aceste doua te pentru problemele ochilor, incat nu a trebuit sa mai caut alte remedii".
Hobbs spune ca, pentru a face o compresa pentru ochi, sa puneti cate o lingurita de Hydraslis si floarc-de-ochi intr-o jumatate de ceasca de apa. Ficrbeti la loc mic timp de zece minute, apoi lasati sa se aseze zece minute. Strecurati solutia printr-o hartie de filtru de
cafea nealbita chimic si lasati-o sa se raceasca pana la temperatura camerei. imbibati in solutie un tampon din bumbac sau o bucata de tifon (cam de cinci centimetri in diametru), apoi lasati-o pe ochiul inchis; solutia de te se va prelinge in jurul pleoapei si va spala globul ocular.
"Pentru o iritare sau zgarietura, reimbibaii compresa de cate ori se usuca si tineti-o timp de o ora sau chiar mai mult", spune Hobbs. "Am constatat ca aceste
comprese au vindecat conjunctivite, eruptii
oculare si urcioare, atunci cand a fost fixata lejer si tinuta toata noaptea".
Holly Halge si David Eagle, ambii acupunetori si specialisti in medicina orientala, spun ca unul dintre remediile lor favorite pentru leziuni oculare il consitutie semintele de
chimen dulce. "Un decoct din seminte de
chimen dulce, aplicat cu pipeta, este calmant pentru ochi", spune David Eagle. "Produsul meu favorit pentru spalarea instantanee a ochiului este produsul Rue and Fenncl Compound de la Herb Pharm din Williams, Oregon. El contine picaturi de concentrat de Vimat , de seminte de
chimen dulce, plus floarea-de-ochi, Hydraslis si floare de lumanarica. Este foarte bun pentru o intreaga gama de probleme oftamologice".
Luati remediul homeopatic Euphrasia, preparat din floarea-de-ochi. "Puteti sa faceti o solutie slaba pentru spalarea ochiului folosind tinctura-mama de Euphrasia, fie sa luati oral granule", spune doctorul Jennifer Jacobs, homeopat. "Euphrasia este folosita de homeopati pentru dirse leziuni ale ochiului, in special cele caracterizate de o lacrimare abundenla insotita de o durere ca o arsura si de umflarea si inrosirca pleoapelor".
Acoperiti ochiul timp de cincisprezece pana la douazeci de minute cu o felie de castrate. Hobby Eagle spune ca acest leac popular are un efect calmant, racoritor, asupra ochiului care ramane iritat dupa ce a fost indepartat un corp strain. De asemenea, pentru iritarea ochiului, este mai usor de pregatit decat orice alt remediu popular o
cataplasma de mere rase impachetate inlr~o panza curata de bumbac umezita.