eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Primul ajutor

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » primul ajutor

Arsurile solare


Arsurile solare
O anumita cantitate de lumina solara este sanatoasa si benefica. In fond, pielea o foloseste pentru a produce cea mai mare cantitate de vitamina D de care are nevoie corpul. Fara vitamina D, mai multe sisteme ale organismului incep sa functioneze defectuos, inclusiv capacitatea oaselor de a absorbi calciu din sange. Pe de alta parte, prea mult soare produce si cunoscuta inrosire si usturime a pielii, precum si o intoxicatie prin exces, datorita excesului de vitamina D.
Razele ultraviolete reprezinta o parte a spectrului luminii solare care potential este cea mai nociva pentru piele. Oamenii de stiinta deosebesc doua tipuri: ultravioletele A (UVA) si B (U VB). Razele UVB, cu lungime de unda mai scurta, sunt cele mai puternice intre orele 10 si 14* si sunt cauza celor mai multe cazuri de arsuri solare. Razele UVA, cu lungime de unda mai mare, predomina la inceputul diminetii si la sfarsitul dupa-amiezii. Desi sunt in mai putine cazuri principala cauza a unei arsuri, ele pot arde si pot produce, de asemenea, reactii de fotosensibilizare. Majoritatea razelor ultraviolete pot trece prin norii grosi si chiar prin imbracamintea lejera.
Nu luati in gluma arsurile solare. Ramase netratate, ele pot aa ca rezultat o arsura de gradul doi, cu basici. Dirsi factori se pot combina pentru a duce la o arsura solara grava, chiar si pe o zi noroasa. Enumeram printre acestia:

a Persoanele cu piele delicata, par deschis la culoare si ochi albastri sunt mai sensibile decat persoanele cu pielea mai inchisa. Dermatologii spun ca persoanele cu pielea alba se pot arde chiar si cand incearca sa se bronzeze lent.
a Altitudinile mari permit o expunere mai intensa la razele care ard. La doua mii de metri, pielea se arde de doua ori mai repede decat la nilul marii.
a Agentii fotosensibilizati pot accentua arsurile solare. Acestia includ unele medicamente care se elibereaza cu reteta (tetraciclina si anumite anticonceptionale orale, antihistaminice si tranchilizante), aditivi alimentari (printre care zaharina), uncie creme - cu rol de protectie impotriva soarelui si contactul pielii cu anumite te si uleiuri esentiale (printre care lamaie si bergamot ).
Unii dintre agentii fotosensibili pot nu numai sa agraze arsurile solare, ci si sa provoace un anumit tip de reactie alergica cunoscuta sub numele de fotoalergie.
Cel mai direct mod de a preni arsurile solare este, bineinteles, sa va limitati expunerea la orele amiezii, cu cele mai inalte niluri de ultraviolete noci. De asemenea, ar trebui sa purtati o imbracaminte care sa va protejeze, inclusiv o palarie cu boruri largi. Cremele protectoare solare sunt eficiente in functie de factorul lor de protectie solara (FPS). Daca ati pielea alba si suferiti arsuri usoare, alegeti unul din categoria 12 sau peste. Daca uneori va bronzati usor, puteti folosi 6-l2, iar daca suferiti arsuri rareori sau aproape niciodata (chiar si pielea neagra se poate arde uneori), incercati un factor din categoriile 2-6.
Blocantele solare, cum ar fi oxidul de zinc, opresc aproape in totalitate razele soarelui si sunt folositoare pentru zonele foarte expuse, cum ar fi buzele, nasul si gatul. Daca va aflati intr-un loc izolat, fara o crema protectoare sau blocant. solar, incercati carbunele sau cenusa de lemne. La modul ideal, ecranele solare ar trebui aplicate cu aproximativ o jumatate de ora inaintea expunerii la soare, pentru a le permite sa patrunda complet in piele. De asemenea, ar trebui reaplicate dupa ce inotati. Reactiile alergice sunt mai frecnte la produsele comerciale pe baza de APAB.
Ecranele solare naturale folosesc unele dintre substantele chimice care blocheaza UVA si UVB folosite si de ecranele conntionale. Aceasta datorita faptului ca FDA a intocmii o lista de douazeci si unu de ingredienti activi, inclusiv acidul paraamonibenzoic (APAB), dintre care producatorii de ecrane solare trebuie sa aleaga pentru a-si putea numi produsul ecran solar. Unele dintre aceste substante chimice pot produce reactii alergice la unele persoane. Prin ce se disting ecranele solare naturale? "Noi nu folosim ulei mineral, petrolatum, ceara de parafina, APAB, coloranti artificiali sau produse secundare de origine animala si nu facem testari pe animale", a declarat Jeffrey Light, proprietarul funiei Jason Natural Products din Culr City, California, in revista Sanatatea prin mijloace naturale.
Pe langa aloe si alte tratamente enumerate la "Remedii naturale de prim ajutor in arsuri", iata cateva care actioneaza deosebit de bine in arsurile solare:

Aplicati crema de musetel care a fost amestecata cu cinci sau sase picaturi de ulei de menta. Fitoterapeutul Christopher Hobbs scrie ca aceasta are un efect racoritor si antiinflamator imediat.
Aplicati otet pe arsura. Otetul este un remediu popular pentru arsuri solare. "Am constatat ca nimic nu este mai bun pentru arsurile solare decat batranul si banalul otet pur de cidru", spune o cititoare de Fairport, New York. "Stropiti arsura cu el pentru a va bucura de efectul sau racoritor".
Aplicati comprese reci inmuiate in lapte integral. De ce parc acest remediu sa calmeze o arsura solara este un mister, totusi mai multa lume sustine ca este un tratament eficient.
Aplicati pe piele pliculete de ceai rde sau negru, folosite. Acestea actioneaza bine daca arsura este limitata la o zona mica de pe corp. Acidul tanic din ceaiul rde sau negru ajuta la atenuarea inrosirii si a edemului.


Galerie de imagini si poze medicale: arsurile solare


imagine cu arsurile solareimagine cu arsurile solare imagini arsurile solareimagini/poza arsurile solare


Alte materiale medicale despre: primul ajutor

Arsurile cu substante chimice se pot limita la o mica leziune cutanata sau pot fi atat de extinse, incat sa produca o reactie in intregul o [...]
Arsurile se impart in trei grade. Arsurile de gradul I, cand pielea este rosie, usor umflata si dureroasa. Vindecarea survine dupa 5 zile s [...]
ARSURILE Arsurile pot aparea datorita actiunii a trei tipuri de agenti: agenti fizici, agenti chimici, si agenti ionizanti. Agentii fizici [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre primul ajutor

Alte sectiuni

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile