eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Asistenta de baza in urgente

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » primul ajutor » asistenta de baza in urgente

Pierderea cunostintei

Trimite pe messenger Versiune pentru tiparire

O persoana care si-a pierdut cunostinta fie ca nu poate sa raspunda deloc la stimulii exteriori, fie ca se afla in stare de somnolenta, pierzandu-si in mod succesiv cunostinta. Exista un numar infinit de cauze potentiale pentru pierderea cunostintei, mergand de la un simplu si relativ inofensiv lesin, datorat sederii intr-o camera supraincalzita sau neaerisita, pana la un infarct miocardic major, care poate fi fatal. Pierderea cunostintei care dureaza o perioada indelungata de timp este coma. In starile de pierdere a cunostintei, ceva intrerupe fluxul de sange oxigenat spre creier.
Pana in momentul in care creierul incepe sa primeasca energia, sub forma de oxigen, de care are nevoie pentru a functiona, organismul se gaseste inu-o stare precara. Daca persoana vomita, nu va putea sa-si intoarca intr-o parte capul. Daca persoana are un corp strain in gat, nu va putea sa tuseasca (si nici sa-si faca singura manevra lui Heimlich). Este posibil, de asemenea, ca persoana sa fi suferit si alte leziuni gra datorita traumatismului orc a produs pierderea cunostintei. Cel mai bine este sa presupuneti cei mai rau, atunci cand gasiti o persoana care si-a pierdut cunostinta si sa va ocupati de situatie ca de o urgenta medicala majora.
In primul rand, siliti daca persoana este intr-adevar inconstienta. in majoritatea cazurilor, starea de constienta a persoanelor este evidenta. Daca nu sunteti sigur, iar persoaqa este intinsa la pamant si inerta, bateti-o usor pe piept sau scuturati-o usor si pronuntati clar: "Va simtiti bine?" Nu o scuturati puternic, deoarece asta i-ar putea produce leziuni, mai ales daca a suferit un accident la gat sau la coloana rtebrala. Nu aruncati cu apa pe fata, n-o palmuiti si nu intreprindeti nici o actiune violenta ca s-o reanimati.
Daca persoana nu isi recapata rapid cunostinta, dupa ce o bateti usor cu palma sau o scuturati cu blandete, chemati imediat personalul medical de urgenta. Evaluati starea victimei rificand cauzele evidente de pierdere a cunostintei. Daca victima sangereaza abundent, de exemplu, acordati primul ajutor pentru hemoragii.
Nu dati niciodata unei persoane inconstiente nimic sa manance sau sa bea si nici un medicament pe cale orala. Orice i s-ar administra oral unei persoane inconstiente prezinta un risc serios de inecare. in general, nu este recomandat sa se administreze mancare sau bautura nici dupa ce si-a renit. Este posibil ca persoana sa-si piarda din nou cunostinta. De asemenea, faptul ca a mancat sau a baut de curand poate aa influenta asupra masurilor necesare de tratament de urgenta care urmeaza sa fie luate imediat la spital. Daca este posibil, consullati-va cu un medic sau personal medical inainte de a oferi alimente sau bautura unei persoane care si-a recapatat de putin timp cunostinta.
Verificati si supragheati caile respiratorii, respiratia si circulatia persoanei inconstiente (deti mai jos). Verificati frecnt, deoarece respiratia unei persoane intr-o astfel de situatie se poate opri in orice moment.
Verificati daca nu sunt leziuni ale gatului si ale coloanei rtebrale (deti mai jos). Daca se poate exclude o astfel de leziune, puneti persoana in pozitia de resilire (deti mai jos). Daca banuiti o leziune a gatului sau a coloanei rtebrale, nu miscati persoana decat ca sa-i degajati caile respiratorii sau sa-i resiliti respiratia sau circulatia.
Ramaneti cu victima si ati grija sa stea la caldura pana cand soseste ajutorul medical.
Daca victima isi recapata cunostinta si respira, intrebati-o cum se simte, in timp ce continuati sa-i rificati si sa-i supragheati caile respiratorii, respiratia si circulatia (deti in continuare). Alte masuri de prim ajutor depind de leziune sau de boala.



Alte materiale medicale despre: asistenta de baza in urgente

Pe un esantion de populatie din SUA (59) s-a studiat relatia intre istoricul de fumator si pierderea auzului definita cu ajutorul otoscopiei, t [...]
Este evident ca o femeie care a pierdut trei sarcini sau mai multe se confrunta cu o stare de anxietate la ideea de a incerca sa mai aiba un copil. Pr [...]
Cauzele posibile ale pierderii treptate a vederii la un singur ochi sunt coroidita, dezlipirea progresiva a retinei inferioare (p.582) sau un melanom [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre asistenta de baza in urgente

Alte sectiuni

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile