eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Oftalmologie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » oftalmologie

Particularitati anatomo-fizeologice ale ochiului la sugar


Particularitati anatomo-fizeologice ale ochiului la sugar
Din punct de vedere anatomic, la nou-nascut exista o disproportie continut-continator, globul ocular fiind voluminos in raport cu orbitele mici. Corneea atinge 3/4 din diametrul de la adult, deci ochiul, aflat aproape de completa sa dezvoltare, intr-o catate mica, este expus traumatismelor. Caracterul de vulnerabilitate este marit si prin orientarea laterala a orbitelor.
seul orbital este orizontal si nu oblic ca la adult, iar celulele etmoidale sunt rudimentare.
Pozitia ochilor, in stare de veghe este pozitia primara, iar in timpul somnului, ochii se deplaseaza in sus si in afara. La mobilizarea pasiva a ochilor, acestia raman in pozitia primara, fixand parca un obiect aflat in fata, acestea fiind miscarile de papusa" care dispar dupa 2-3 saptamani, lasand loc sinergiei oculocefalice normale. Miscarile globilor sunt ample si pot ramane asimetrice in primele 3 saptamani.
La nou-nascut pupilele sunt miotice, iar reflexul fotomotor exista de la nastere la copilul nascut la termen.
La prematur reflexul fotomotor este absent sau foarte lent si se pot observa adesea resturi de membrana pupilara.
Culoarea ochilor la nou-nascut este albastru deschis din cauza continutului mic in pigment al stromei iriene, ea definitivandu-se in luna a treia.
La examenul fundului de ochi (FO) pupila ramane palida in tot cursul primului an, reflexul foveolar lipseste pana la 4 luni, iar macula are aspect de sare si piper". Tensiunea arlerei centrale a retinei (TACR) este foarte scazuta, cea mai mica presiune pe globul ocular producand tulburari in circulatia arteriala.
Functia zuala se modifica in sensul perfectionarii ei astfel:In primul trimestru se dezvolta reflexul de fixatie, motilitatea oculara si sinergia oculocefalica.
Reflexul opticopalpebral de aparare la apropierea brusca a unui obiect se dezvolta incepand cu luna a 2-a, iar in luna a 3-a apare coordonarea praxica mana-ochi (copilul intinde mana spre obiectul prezentat). La aceasta varsta incepe sa diferentieze culorile, iar in ceea ce priveste acuitatea zuala, copilul distinge o persoana sau o sursa luminoasa aflata la cativa metri. Pupila, miotica in general, prezinta variatii frecvente de diametru.In trimestrul al 2-lea se dezvolta reflexul de prehensiune, sinergia mana-gura. Copilul poate urmari un obiect, intinde mainile spre el si il apuca. Se perfectioneaza sinergia oculocefalica. Acuitatea zuala in acest moment este 1/30-l/10. iar regiunea maculara este din punct de vedere anatomic normal dezvoltata. Miscarile conjugate ale globilor den sigure, incat orice deatie a globilor, intermitenta sau permanenta, are caracter patologic.In trimestrul al 3-lea se perfectioneaza atentia si concentrarea zuala, precum si vederea binoculara. Acuitatea zuala este 1/10-2/10.In jurul varstei de 1 an, se dezvolta vederea stereoscopica (in spatiu), este perioada cand copilul incepe sa mearga.


Acuitatea creste la 3/10-4/10.

Acomodatia se dezvolta la sfarsitul primului an si se sileste sinergia acomodatie-convergenta.In urmatorii ani acuitatea se imbunatateste progresiv, simtul cromatic se perfectioneaza, ca si gradele vederii binoculare.
Astfel, vederea capata un rol esential in orientarea si actitatea psihosenzoriala a copilului.



Alte materiale medicale despre: oftalmologie

Primul piure (terci) a Pana la varsta de 4-6 luni se alapteaza exclusiv respectiv se adm. preparatele corespunzatoare de lapte cu biberonul [...]
a Ele sunt de un galben deschis spre verzui, frecvente - pana la sase ori pe zi -. fiind foarte moi sau usor inchegate. avand un miros acru. I [...]
Scaunele sugarului alimentat la san sunt mai dese decat ale celui alimentat la biberon, si pot fi evacuate dupa fiecare supt chiar. Culoarea este [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre oftalmologie

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile