eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Examenul medical al copilului

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » examenul medical al copilului

Intocmirea fisei copilului (carnetului de sanatate)


Fiecare copil din evidenta dispensarului teritorial trebuie sa aiba intocmita o fisa (carnet) de sanatate, in care se consemneaza cronologic toate datele privitoare la dezvoltarea lui, starea de sanatate si asistenta medicala acordata. Aceasta fisa face parte din evidenta medicala primara a dispensarului, constituindu-se ca un document principal de cunoastere si apreciere a starii de sanatate a copilului respectiv si a modului cum este organizata si acordata intreaga asistenta medicala si de ocrotire a fiecaruia dintre copin aflati in supragherea cadrelor din teritoriu. Ca act medical stiintific, ea trebuie sa fie un document primar valoros de instigare si confirmare a diferitelor studii si cercetari privind unele aspecte demografice, morbiditatea generala si specifica a copilului, precum si patologia din dispensarizarea teritoriala.
Fisa copilului se intocmeste de la nastere, de catre medicul din unitatea unde acesta s-a nascut, consemnindu-se toate datele legate de actul nasterii, cu starea la nastere si cea ulterioara, pina la parasirea maternitatii sau a casei de nasteri.
In continuare, fisa copilului va fi completata periodic cu toate datele rezultate din controalele medicale efectuate cu ocazia consultatiilor profilactice organizate si de fiecare data cind copilul este examinat pentru vreo cauza de boala. Se vor consemna date cit mai succinte, dar precise si complete, privind dezvoltarea somatica si neuro-psihica a copilului, precum si tulburarile si simptomele constatate, diagnosticul bolii si medicaUa recomandata. Nu vor fi omise masuratorile antropometrice si temperatura copilului.

Periodic se vor intocmi epicrizele etapelor de virsta, notindu-se si toate vaccinarile administrate, cu dozele si reactiile inregistrate. Se vor consemna si reactiile biologice, cu rezultatele lor, precum si orice instigatie paraclinica efectuata. Se vor nota si epicrizele de iesire din spital a celor entual internati.
Alaturi de medic, sora sau asistenta de ocrotire vor consemna, mai ales la sugari si toti copin dispensarizati, rezultatele vizitelor lor si sfaturile recomandate, folosind de preferat o cerneala de alta culoare.Insemnarile medicului vor purta semnatura si parafa lui.
Odata cu completarile din fisa, cel putin pentru sugar este bine sa se noteze aceleasi recomandari si constatari si in caietul personal al copilului ce se pastreaza in familie.In toate unitatile ambulatorii de pediatrie (policlinica, dispensare scolare etc.) se vor completa fise tuturor copiilor ce solicita asistenta medicala, dupa modelul asemanator dispensarului teritorial.
Fisele copiilor din evidenta tuturor unitatilor se pastreaza intr-un fiset separat, repartizate dupa adresa copiilor, iar a celor dispensarizati, pe problemele respecti.
Saptaminal, la sfirsitul saptaminii, este bine ca medicul sa faca vizita fisierului, rificind toate fisele copiilor din evidenta speciala, pentru a ifica mai corect programarile consultatiilor periodice profilactice si activitatea la domiciliu a cadrelor de ocrotire.In evidenta dispensarelor teritoriale se recomanda sa fie cuprinsi toti copin ce domiciliaza iu teritoriul respectiv, incluzin-du-se printre acestia si cei niti temporar, pentru a putea beneficia de o supraghere si asistenta medicala permanente.



Alte materiale medicale despre: examenul medical al copilului

E bine sa cumparati tot ce veti avea nevoie din timp Unii parinti nu doresc sa cumpere nimic inainte de a se naste copilul. N.T. in Statel [...]
Evolutia perimetrului cranian in primii ani de viatA este paralelA cu dezvoltarea continutului cutiei craniene (creierul). Din aceastA cauzA, urmA [...]
in aceasta perioada cresterea este mai lenta. Cresterea in lungime poate fi apreciata dupa formula: L - 5V + 80 unde L = lungimea; V = va [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre examenul medical al copilului

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile