De obicei, in cazul primului copil (sa presupunem o fetita) nu exista prea multe ocazii sa se joace si cu alti copii si este posibil ca la varsta de 2 ani sa-i lase pe ceilalti sa-i ia jucariile si s-o impinga la o parte. S-ar putea sa fie perplexa sau sa alerge gand la parinti de fiecare data; este posibil ca mama si tatal sa devina ingrijorati, dar in majoritatea cazurilor este vorba de o stare de lucruri temporara datorita lipsei de experienta. Daca fetita continua sa se joace in mod regulat cu alti copii exista cele mai multe sanse, pe masura ce trec lunile, ca sa inte cum sa se infurie si sa-si apere drepturile. Este mai intelept daca parintii nu-i arata fetitei prea multa simpatie sau ingrijorare, sa nu preia lupta in locul ei si sa nu ii spuna pe un ton de predica sa-l lase si pe celalalt copil sa se joace cu jucaria lui. Cel mai indicat este sa i se sugereze pe un ton cat mai putin fortat sa se duca sa-si ia jucaria inapoi.
Al 2-lea sau al 3-lea copil din familie are rar astfel de probleme, probabil pentru ca este nevoit sa-si apere drepturile inca de la varsta de 1 an. Daca exista un copil excesiv de agresiv care in mod regulat infrunta copilul dumneavoastra, iar acesta devine mai intimidat pe masura ce trece timpul in loc sa inte cum sa se apere, este mai intelept sa duceti copilul sa se joace in alta parte cateva luni, undeva unde sa aiba mai multe sanse sa-si gaseasca rezer de curaj.
Daca un copil care depaseste varsta de 3-4 ani nu-si poate apara singur drepturile atunci cand se joaca cu alti copii, ar fi bine sa consultati psihologul sau medicul psihiatru pentru a dea daca nu exista o problema.