Sfaturi generale.
Desi copin au nevoie sa petreaca mult timp cu parintii, si desi acest lucru inseamna in cazul parintilor necasatoriti cu serciu, mai mult dupa-amiezile si sfarsitul de saptamana, nu este necesar sau intelept pentru parinte sa rasfete in aceste momente copilul cu cadouri sau ingaduinta exagerata (paragrafele 39,40). De fapt, este mai intelept pentru parinti sa nu incerce sa-si concentreze atentia asupra copilului, in timpul cand sunt impreuna, ca si cum acesta ar fi un print aflat in zita. Copilul poate lucra la ceva care ii place, isi poate face lectiile sau il poate ajuta pe parinte la munca din gospodarie cot la cot. Asta nu inseamna ca parintele sa se izoleze de copil, ci sa ramana pe lungimea lui de unda, astfel incat sa mai poata vorbi sau comenta din cand in cand, fiind cu spiritele mereu alaturi (paragrafele 52, 60 - 64).
Este normal ca un parinte unic sa apeleze intr-o anumita masura la copilul sau copin sai pentru a-si satisface unele nevoi afective care erau inainte intampinate de fostul sot, dar este important sa se tina tot timpul minte ca trebuie lasati copin sa mearga inainte cu propria lor crestere si dezvoltare emotionala, care poate fi impiedicata daca trebuie sa se comporte ca niste inlocuitori pentru un adult. Este foarte tentant, de exemplu, sa gandesti si chiar sa-i spui unui copil mai mare "acum tu esti stapana casei (capul familiei) si ma bizui mult pe tine", in timp ce toti copin normali pot prelua munci suplimentare si furniza un oarecare suport afectiv unui parinte aflat intr-o perioada grea, nici un copil nu poate prelua rolul unui adult fara consecinte serioase asupra propriei sale cresteri si dezvoltari afective itoare.
Parintii unici trebuie sa invete sa se descurce cu surpriza, amuzamentul sau suspiciunea care pot apare cand fac ceva care este, de obicei, facut in societatea noastra de parintele de sex opus. Ma gandesc la mama care organizeaza un meci de baschet pentru baietelul sau de 8 ani si prietenii sai, sau la tatal care cere permisiunea parintilor prietenei fetitei lui de 6 ani pentru a o lasa pe aceasta sa na in zita si sa ramana peste noapte.
Mama ca parinte unic.
Sa luam la inceput exemplul copilului care nu are tata datorita divortului, decesului sau pentru ca mama lui nu a fost casatorita cand l-a nascut ori adoptat. Ar fi stupid sa se afirme ca absenta tatalui nu are nici o importanta pentru copil sau ca e usor ca mama sa tina locul tatalui in toate printele, dar daca mama abordeaza cu tact problema, fetita sau baiatul vor continua sa creasca bine adaptati.
Starea de spirit a mamei este cea mai importanta. S-ar putea ca uneori sa se simta singura, lipsita de libertate sau necajita si poate ca aceste lucruri le va arunca in na copilului. Este firesc, si copilul nu va fi foarte mult afectat. Lucrul important este ca mama sa continue sa se comporte ca o fiinta umana normala, pastrandu-si prieteniile, propriile placeri si momente de relaxare, precum si camera (daca a avut una) sau actitatile din afara familiei pe cat de mult este posibil. Este greu sa faci acest lucru avand un copil de ingrijit si nici un ajutor, dar mama poate ruga prietenii sau rudele sa na din cand in cand sa o ajute, sau poate duce copilul pentru o noapte la acestia daca el se poate adapta bine la schimbarea de mediu. Este de multe ori mai important pentru copil sa aiba o mama voioasa si relaxata, decat o rutina zilnica perfecta. Nu-i va face nici un bine daca mama isi focalizeaza toata actitatea, gandurile si afectiunea asupra lui.
Copin, mari sau mici, baieti sau fete, trebuie sa fie prietenosi cu alti barbati daca nu au tata. Importanta companiei barbatilor incepe sa creasca treptat dupa varsta de 2-3 ani atat la baieti cat si la fetite. Bunicul, unchii, verii, profesorii, preotul, prietenii de familie pot constitui un substituent pentru tata daca se pot bucura de prezenta copilului si petrec destul de regulat timp cu el. Copin peste 3 ani isi formeaza despre tatal lor o imagine care este mai mult un ideal si o aspiratie, chiar daca nu-si aduc aminte prea mult de el. Ceilalti prieteni de sex masculin pe care ii vad si cu care se joaca au o influenta asupra conceptiei lor despre tata, dau culoare si substanta acestei imagini, fac ca tatal sa insemne ceva mai mult pentru ei. Mama poate fi de ajutor, oferindu-i sansa copilului sa poata gasi astfel de modele masculine pozitive.
Baiatul lipsit de tata are in mod deosebit nevoie de cat mai multe ocazii si de incurajare sa se joace cu alti baieti, zilnic daca e posibil, incepand de la 2 ani, si sa fie preocupat de actitati si scopuri adecvate varstei lui. Tentatia mamei lipsita de legatura afectiva cu un sot este sa il faca cel mai apropiat companion spiritual al ei, si sa ii stimuleze interesul baiatului fata de preocuparile, gusturile si preferintele sale. Copilul poate deveni adult inainte de vreme, fara sa se poata adapta in lumea din jurul sau. Cel mai bine este ca mama sa petreaca timp suficient si sa se distreze bine impreuna cu fiul sau, dar in acelasi timp acesta sa isi urmeze drumul propriu, sa isi faca prieteni de varsta lui, cu care sa se joace regulat si cu care sa mearga din cand in cand in excursii. Este ideal ca mama sa impartaseasca interesele fiului, nu ca acesta sa le impartaseasca pe ale mamei.
Tatal ca parinte unic.
Tot ce s-a spus pana acum despre mama care creste singura un copil se aplica si in cazul tatilor. Adesea insa apare o problema suplimentara. Putini barbati in societatea noastra accepta fara nici un fel de resentiment rolul de "dadaca". Ei au fost educati sa creada ca asta inseamna dulcegarie, slabiciune si feminitate. Asadar, marea majoritate a barbatilor au probleme, cel putin la inceput, in a oferi mangaierea delicata si tandretea de care are nevoie un copil, mai ales la o varsta frageda.
Moartea unuia dintre parinti.
Este important sa nu uitati ca modul de a face fata ideii de moarte difera in functie de varsta copilului, si ca dureaza cel putin 1 an pentru majoritatea copiilor si adultilor, pentru a-si reface linistea sufleteasca dupa decesul unei fiinte iubite si apropiate. Cei mai multi dintre copii nu inteleg ca moartea este un proces biologic ireversibil decat dupa 9-l0 ani. Copilul mai mic pare la inceput a reactiona cu mai putina intensitate la moartea unuia dintre parinti, dar de fapt, el crederea acesta se va intoarce. in aceste momente celalalt parinte ii poate impartasi copilului pentru a-l sprijini moral, propriile idei si credinte religioase despre ce se intampla dupa moarte. Frica, mania, novatia si tristetea sunt cu toate sentimente care apar in astfel de situatii si este mai bine sa fie impartasite si exprimate deschis, in mod treptat, pentru ca toti cei implicati sa le poata depasi si merge mai departe.
Cand parintele incepe sa aiba intalniri cu persoane de sex opus dupa moartea celuilalt, copilul va avea deseori reactii contrarii, amestecate. Pe de alta parte, el se simte fericit ca va avea un nou "tata" sau o noua "mama", dar pe de alta parte e gelos ca va trebui sa imparta dragostea si atentia parintelui cu altcineva, dupa ce atata timp a fost concentrata numai asupra lui. Este deci nevoie sa aiba incredere si sa fie asigurat ca va primi mai multa dragoste si din partea noului parinte, fara sa piarda nimic din dragostea celuilalt.
Intalnirile parintelui unic cu persoane de sex opus.
Copin ai caror parinti au divortat recent doresc constient sau subconstient ca acestia sa se apropie din nou si se gandesc la ei ca la un cuplu, desi sunt separati.
Probabil ca vor considera aceste intalniri o infidelitate si o invazie nedorita in ata lor. Asadar, este mult mai bine ca parintii sa procedeze cu mult tact. Lasati faptul ca divortul e permanent sa se intipareasca in mintea copilului, mai multe luni. Fiti atenti la remarcile copilului. Dupa o vreme puteti ridica in discutii ideea ca va simtiti singuri si ati dori sa aveti un prieten cu care sa va intalniti. Nu este cazul sa aveti impresia ca il lasati pe copil sa va dirijeze ata pentru totdeauna. Ceea ce faceti este doar sa-i aratati ca astfel de intalniri sunt absolut normale, intr-un mod mai usor de acceptat decat o intalnire brusca, fata in fata, cu o fiinta in came si oase. Cand ajungeti sa aranjati o intalnire cu prietenul (prietena) la restaurant, acasa sau la prieteni, la care participa si copilul, este bine ca la inceput sa nu va manifestati foarte edent afectiunea fata de aceasta persoana, lasand-o sa apara incetul cu incetul. Copin nu trebuie sa fie martorii unor manifestari amoroase sau a unor schimbari radicale de atitudine din partea parintilor. in mod firesc, copin sunt oarecum conservatori si e foarte usor sa fie socati in astfel de situatii.
Daca sunteti mamica unui copil mic care isi vede foarte rar tatal (sau deloc), s-ar putea ca acesta sa va roage sa va casatoriti din nou ca sa aiba un "tatic". Este posibil si probabil, insa, ca atunci cand copilul vede ca se dezvolta o relatie afectiva intre dumneavoastra si alt barbat sa dea semne de gelozie, mai edente cand se pune problema casatoriei. Acelasi lucru se intampla si in cazul barbatului singur, rugat de copii sa le aduca o noua "mamica".