eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Dermatologie la copii

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » dermatologie la copii

Afectiuni veziculobuloase


De origine infectioasa


1. Stqfilococica

a) Impetigo bulos debuteaza rapid dupa a 2-a saptamana de viata, la un nou-nascut cu stare generala buna, la oivel periombilical si perineal, prin bule superficiale cu diametrul de 1 -3 cm, marginite de un lizereu eritematos, cu continut initial seros ce devine curand purulent. Bulele raman localizate sau se extind, lasand suprafete erozive ce se acopera de cruste galbui.
Identificarea bacteriologica la nivelul leziunilor a stafilococului aureus (grup fagic II, serotip 77, 55-71) explica caracterul epidemic al afectiunii, in lipsa unor masuri adecvate de igiena in ingrijirea nou-nascutilor.
Boala netratata poate produce complicatii grave (pneumonie abcedanta, osteomielita).


Masurile preventive de tratament sunt reprezentate de:

- igiena (spalarea) atenta a mainilor in manevrarea nou-nascutilor, a scutecelor;
- izolarea nou-nascutilor pana la vindecarea completa a leziunilor;
- examenul bacteriologic al anturajului (cu lizotipaj);


- tratamentul purtatorilor sanatosi.

Tratamentul local consta in comprese sau bai cu antiseptice (fenosept, sulfat de cupru) urmate de aplicatii de creme cu antibiotice. Tratamentul general consta in antibioterapie anustafilococica.
b) Sindromul de epidermoliza toxica (sindromul de "piele oparita", SSSS) este determinat de exotoxina exfoliativa (epidermolitica), cu doua variante antigenice (A, B), a stafilococului auriu, grup fagic II, serotip 71, aflat la distanta intr-un focar infectios cutanat sau visceral (rar).
Acest sindrom include:
- scarlatina stafilococica (forma minora a sindromului, boala a 4-a);
- boala Ritter la nou-nascuti de circa 15 zile;


- sindromul Lyell stafilococic (sugar, copil mic).

Debutul are loc in contextul unei stari generale febrile, modificate, la 3 zile dupa o infectie focala, printr-un exantem scarlafini-form la nivelul pliurilor, periorificial, cu eritrodermizare rapida (in cateva ore pana la o zi) si uneori aparitia bulelor flaste. Aceste leziuni sunt urmate de clivari ale epidermului (ce devine plisabil) in vaste lambouri declansate spontan sau la atingeri minime (S. Nicolsky pozitiv), descoperind suprafete rosii, exsudative.

Exotoxina ajunsa pe cale circulatorie la nivel cutanat produce clivajul stratului granulos prin actiune la nivel dezmozomal fara necroza epidermica.
Tratamentul se impune de urgenta: antibiotice (peniciline penicili-nazo-rezistente, cefalosporine), reechilibrare hidroelectrolitica si, local, bai antiseptice si aplicatii de creme cu antibiotice. Corticoterapia este contraindicata pe baze clinice si experimentale (a se vedea si "Infectia stafilococica", in modulul 19).
2. Virale
a) Herpes simplex neonatal: debuteaza la 2-3 saptamani prin transmiterea in cursul nasterii a HSV2.
b) Varicela neonatala este produsa de infectarea fatului in ultima saptamana de sarcina.
c) Herpes Zoster: eruptia apare de la inceput sistematizata, daca infectarea fatului s-a produs intre saptamanile 20-33 de sarcina.
3. Sifilisul congenital precoce - in 3% din cazuri sunt prezente bule palmotare, de la nastere sau in primele zile de viata, cu continut clar sau serosangvinolent (abundent in treponeme), urmate de eroziuni acoperite cu cruste brun-hematice.
Pemusul palmotar reprezinta un simptom grav si se insoteste de sifilide maculoase sau papuloase aramii la plici si periorificial, infil-trative, ce se erodeaza si se fisureaza.
Manifestari buloase ereditare
1. Porfiria eritropoetica congenitala se manifesta in primele luni de viata prin bule subepidermice urmate de cicatrice pe zonele fotoexpuse.
2. Epidermoliza buloasa ereditara cu debut neonatal prin manifestari buloase cutanate si mucoase ce au ca substrat fragilitatea jonctiunii dermoepidermice (modificata structural), la traumatisme fizice minime.
3. Eritrodermia ichtiosiforma buloasa (hiperkeratoza epidermolitica) debuteaza la scurt timp dupa nastere prin eritrodermie si bule flaste.
4. Incontinentia pigmenti - debuteaza la nou-nascutii de sex feminin prin culobule in tensiune, dispuse linear pe membre si spate, insotite de eozinofilie.
Diverse:
Acrodermatita enteropatica, mastocitoza cutanata a sugarului, boli autoimune buloase cu transmitere transcentara (pemus lgar, herpes gestationes), miliaria cristalina, arsuri chimice sau termice.



Alte materiale medicale despre: dermatologie la copii

Prostata se gaseste sub vezica urinara, la nivelul de unde pleaca uretra, prin care se elimina urina. La barbatii in varsta, se produce o c [...]
Unguentul se prepara din 1/2 kg de varza taiata marunt, 2 linguri de tarate de grau, care se fierb intr-un litru de vin alb de casa. Dupa fierbere, se [...]
arbore de chinina, cimisir, fierea-pamantului, floarea-soarelui, foaie-grasa, ghintura, roua-cerului, veronica. [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre dermatologie la copii

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile