Cresterea in greutate este mai lenta, in salturi, copilul poate sa stagneze cateva luni, apoi creste brusc ajungand la 2 ani in jur de 13 -l4 kg. Creste in lungime 10 -l5 cm, pe an, fiecare copil avand o constitutie proprie. Se dezlta dentitia; dupa 1 an apar premolarii, apoi in jurul varstei de 2 ani apar caninii.
Se accelereaza cresterea membrelor superioare si inferioare, fontanela anterioara se inchide in jurul varstei de 1 an si jumatate.
Copilul arc aspectul ca \"slabeste\" deoarece creste mai mult in inaltime. Activitatea lui este dominata de miscare.
Dezltarea psiho-somatica
Aceasta perioada din viata copilului este marcata de factorul educational. Copilul devine constient si isi manifesta din plin personalitatea.In aceasta perioada se formeaza anumite deprinderi, obiceiuri, copilul incepe sa se incadreze in viata sociala, fiind foarte usor de \"modelat\".
Procesul de adaptare va avea loc in cercuri concentrice prin umanizarea ampla a trebuintelor, intentiilor, aptitudinilor si conduitelor de baza.
Unii autori considera ca pana la 3 ani omul achizitioneaza 60 % din experienta fundamentala a vietii.
Prima perioada pana la 14 - 15 luni, se caracterizeaza prin perfectarea mersului.
Copilul la 1 an si 3 luni merge singur si este gata sa \"exploreze\" tot Pentru el casa, camera lui, este un mic univers. O usoara cadere la inceput poate speria copilul; o perioada el va refuza sa mearga, Nu-l fortati! Cu rabdare si perseverenta va merge cat de curand!In placerea de a cerceta micul sau univers copilul se poate accidenta usor.
Nu se va certa cand greseste ci se va orienta spre jocuri in locuri potrivite, ferite de pericole; nu se r lasa in preajma lui: substante toxice, medicamente, obiecte ascutite. Copilul este curios sa cerceteze tot ce-i cade in mana fara sa aiba simtul pericolului intre 1 an si 3 ani copilul va incerca mici manevre de a se imbraca sauincalta singur. Chiar daca este \"neindemanatic\" se va stimula si felicita pentru intentie.
O mare perioada din timpul zilei este marcata de \"joc\". Copilul isi dezlta gandirea, imaginatia, logica, atentia si \"disponibilitatea\" psihoafectiva. El se joaca cea mai mare parte a timpului. Dupa 1 an, jucariilor simple, zurgalailor, le iau locul jucarii mai complicate, viu colorate, in miscare. La inceput copilului se joaca singur, apoi, el prefera jocul in colectiv.
Jucariile nu trebuie sa oboseasca si sa sufoce copiluL Ele r avea un rol educativ si nu r fi prea luminoase sau complicate. Se prefera animale, cuburi viu colorate cu poze, scene din povesti, pliante cu te si animale, masinute sau papusi cu cheie, obiecte de plastic trase cu sfoara.In procesul jocului intervine rolul tatalui. Copilul trebuie sa simta rolul de protectie si in acelasi timp, sa-l simta ca pe cel mai apropiat prieten!
Copilul la aceasta varsta, imita parintii. Acestia trebuie sa fie pentru el un adevarat model.
In a doua perioada anteprescolara (intre 2-3 ani), se perfectioneaza \"limbajul\". Daca la 1 an pronunta cateva cuvinte monosilabice (ma-ma, ta-ta, pa-pa, a-pa etc.), acum incepe sa lege doua cuvinte, formand propozitii simple. La inceput pronuntia este greoaie dar copilul nu trebuie descurajat Se va rbi cu el nu pe limba lui, ci se r pronunta cuvintele corect, cu fata la copii. Exista tendinta de a pronunta mai usor calele si mai greu consoanele (r,t,s).
Numeste obiectele din jurul lui si are tendinta sa foloseasca persoana a III-a (\"el a pus, el a dat, ea a facut\").In jurul varstei de 2 ani pronunta peste 100 cuvinte, iar la 3 ani, 400 -500 cuvinte.Intarzierea dezltarii rbirii se intalneste in cazul unor boli din sfera ORL: fren lingual scurtat (limba prinsa) sau
tulburari de auz - otite repetate, polipi.
Tulburarile de rbire mai apar si dupa suferinte neurologice-la nastere, traumatisme, infectii, encefalopatii cronice.
Chiar daca rbirea intarzie, parintii nu se r nelinisti atat timp cat copilul lor intelege, aude si executa unele comenzi.
Daca pana la trei ani limbajul nu este normal, parintii se r adresa unui neuro psihiatru si logoped.
Copin unici, izolati de alti copii sau cei proveniti din familii unde se rbesc mai multe limbi r rbi mai greu!
a Programul zilnic
Somnul copilului este mai redus in timp, el va
dormi 10-l2 ore noaptea si eventual 1-2 ore dupa amiaza.
Baia copilului se va face zilnic la aceeasi ora sau la 2 zile cu conditia sa fie spalat partial si obligatoriu in regiunea fesiera. Zilnic, copilul va fi scos la aer indiferent de anotimp. Se va evita obosirea copilului cu activitati intense inainte de culcare, vizite sau spectacole, vizionari de programe tv. Nu se r schimba orele de masa!In jurul varstei de 3 ani se va incepe deprinderea de a se spala pe dinti, de a se dezbraca singur, de a-si pastra ordine in camera.
In nici un caz nu se va renunta la programul zilnic al copilului mai ales acum cand se formeaza deprinderile si se dezlta \"personalitatea\" lui.
Abia in jurul varstei de 3 ani copilul isi poate controla sfincterele si poate fi considerat \"curat\".
a Dezltarea afectiva
Copilul devine foarte atasat in special de mama, simte starile sufletesti ale acesteia, se bucura sau se intristeaza o data cu ea. Este speriat in fata persoanelor necunoscute.
Reactioneaza violent cand i se refuza ceva sau devine \"gelos\" cand mama lui este in prezenta altor copii. Dupa 2 ani copilul simte neia prezentei altor copii. Este varsta cand intervine momentul \"educationar. Ereditatea are mare importanta in conturarea personalitatii copilului, dar ea nu inseamna totul. Exemplul gemenilor: in cazul in care gemenii sunt univitelini, adica proveniti dintr-o singura celula, intotdeauna de acelasi sex, semanand perfect dar crescuti separat, in conditii de medii diferite r avea si caractere diferite.
Personalitatea copilului se formeaza prin interactiunea dintre factorii interni dar mai ales factorii externi (factori familiari, educationali, sociali, economici, culturali).
Copilul simte neia de afectivitate pe tot parcursul dezltarii sale dar aceasta perioada este marcata de dorinta de a fi aparat de parinti. \"Dragostea mamei nu poate fi inlocuita cu nimic\". Iubirea nu exclude insa din partea parintilor corectitudine si discernamant in a-l pedepsi cand copilul greseste si in a-l felicita pentru faptele bune.
Educatorul are rolul de a scoate in evidenta calitatile personale ale copilului si de sterge pe cele negative (minciuna, dezordinea etc)
Copilul va fi invatat de pe acum sa respecte un program, sa faca sport, miscarea fiind una din metodele care i-l disciplineaza, ii dezlta personalitatea si spiritul de independenta.
Pentru copilul de 3 ani exulta marea tentatie a imaginatiei. Parintii r fi pentru el primele modele; le imita gesturile, expresiile.
Cu cat parintii r folosi un cabular mai bogat, mai corect, cu atat copilul isi va exprima mai usor gandurile.
Varsta de 3 ani este optima pentru a inscrie copilul intr-o colectivitate prescolara. Aici va capata independenta, spontaneitate, isi va dezlta memoria, puterea de abstractizare, logica. Unii copii timizi devin mai sociabili. in colectivitatea prescolara r deprinde corect regulile de
igiena proprie,
alimentatie corecta, isi r imbogati zilnic limbajul si bagajul de cunostinte.
Un copil care nu frecventeaza cu regularitate o unitate prescolara (camin, gradinita) va avea probleme de acomodare la scoala, se va-simti complexat in fata celorlalti copii \"mai destepti\", se va simti timid si izolat.
Parintii, ocupati cu problemele cotidiene, antrenati in dinamismul vietii moderne, nu au suficient timp si metode pentru a-i desavarsi educatia. Tata si mama sunt ocupati la serviciu o buna parte din zi, uneori sunt marcati de problemele acestea si la venirea acasa, nu toti copii au parte de prezenta benefica si zilnica a bunicilor atat de mult iubiti si atunci, rolul educational primordial revene colectivitatii prescolare.
Copilul unic va fi cu atat mai dornic de colectivitate, el va fi un singuratic si va cauta mereu afectiune. Cand exista mai multi copii in familie, personalitatea copilului va pune alte probleme, el va creste mai putin complexat, relatiile dintre frati avand un rol important in ^dezltarea acestuia. Uneori, intre copii, mai ales apropiati de varsta, pot aparea neintelegeri, batai, mici \"gelozii\", atunci cand parintii mai putin abili isi manifesta dragostea mai intens spre copilul cel mai mic intotdeauna parintii r sti sa \"regleze\" aceasta balanta si sa dea siguranta fiecaruia dintre copii ca isi primeste pe deplin intreaga afectiune si ingrijire pe care o merita.