eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Cresterea si dezvoltarea copilului

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » cresterea si dezvoltarea copilului

Alimentatia artificiala


Alimentatia artificiala
Am aratat importanta alimentatiei naturale, precum si tendinta mamelor de a trece prea Atunci cand exista motive obiective si cand medicul o recomanda, alimentatia artificiala t sau de preferat mixta, este salvatoare pentru dezltarea ulterioara a sugarului. Este foarte important ca aceasta alimentatie sa fie corecta, dilutiile de lapte sa se faca conform recomandarilor lor medicale si sa se respecte normele de igiena in timpul prepararii laptelui.

Laptele de vaca. Avand in vedere cantitatea mai mare de proteine din laptele de vaca fata de laptele matern, precum si o cantitate mai mare de saruri minerale, acest lapte va trebui diluat astfel:In prima luna se va dilua jumatate (1/2) cu decoct de orez, in a doua luna se va dilua 2/3 (2 parti lapte si o parte mucilagiu de orez).
In a treia luna m da sugarului lapte nediluat. in fiecare caz laptele de vaca se va indulci cu o lingurita plina cu zahar la 100 mL de lichid (5 %). in ultimii ani, s-a constatat ca laptele praf este mult mai bine tolerat de sugari decat laptele de vaca existand o multime de preparate de lapte a caror compozitie incearca sa se apropie de compozitia laptelui matern.

Laptele praf integral: Lacto, Lactosan, Rarau, Gluvilact, etc. - in prima luna se administreaza lapte praf in dilutie de 8 %: o masura si jumatate de lapte praf la 100 ml. decoct de orez + una lingurita zahar, (masura de lapte = 5 g)
- in a doua luna se administreaza lapte praf in dilutie.de 10 %: 2 masuri la 100 gr, mucilagiu de orez, la care se adauga 1 lingurita zahar.
- in a treia luna se va face o dilutie de 12,5 %: 2 masuri si jumatate la 100 gr de mucilagiu de orez si o lingurita zahar. Laptele praf integral se poate prepara pentru 24 ore si se poate pastra la frigider incalzindu-se la fiecare masa cantitatea necesara.
Laptele se reincalzeste pana la fierbere si se raceste brusc. Restul de lapte ramas, dupa masa sugarului, in biberon, se arunca, iar biberonul va fi spalat si fiert.

Laptele praf adaptat si umanizat. Este alimentul ideal folosit in alimentatie artificiala, compozitia lui apropiindu-se mult de cea a laptelui matern. Pe langa componentele de baza, este imbogatit cu zaharuri, fainoase si vitamine, avand reale calitati nutritive. De aceea, aceste preparate nu necesita adaos de fainoase (decoct sau mucilagiu de orez) sinici de zahar.
Se prepara instantaneu, inaintea fiecarei mese, cu apa fiarta si racita. Dilutia este de 10-l4 % (3 masuri lapte la 100 gr apa), sau dupa indicatia medicului.


Exemple de preparate:

Bebelac, Robebi A si B, Robolac, Lailac, Milkid, Humana, Similac, Morinaga, Nutricar, Guigoz, Camelpo. etc.

Vesela necesara preparatelor de lapte:


-Biberoane (8-l0).

-Tetine (10-l2).


- Vas emailat pentru incalzit biberoanele.

- Vase emailate pentru prepararea laptelui.


- Un vas marc pentru fierberea biberoanelor si tetinelor.

- Una perie pentru spalarea biberoanelor.
- O palnie, o sita deasa. - O cupa de 5 gr pentru masurarea laptelui
- Cantar de bucatarie.

Dupa fiecare folosire, biberoanele r fi limpezite de resturile de lapte, apoi spalate cu peria si detergent, limpezite cu multa apa si fierte 3-5 min intr-un vas. Dupa sterilizare, biberoanele se pastreaza acoperite cu un tifon. Tetinele se r gauri cu un ac de cusut incins la flacara aragazului si fixat intr-un dop de pluta.

Pentru sugarii mici, se r face orificii mai multe (2-3) astfel incat atunci cand se intoarce biberonul cu fata in jos, laptele sa se scurga picatura cu picatura.
Tetinele se r steriliza la fel ca si biberoanele. Se r pastra acoperite si nu se r da sugarilor intre mese fara biberon cu scopul de a-i linisti.



Galerie de imagini si poze medicale: alimentatia artificiala


imagine cu alimentatia artificialaimagine cu alimentatia artificiala imagini alimentatia artificialaimagini/poza alimentatia artificiala


Alte materiale medicale despre: cresterea si dezvoltarea copilului

De secole, in fata tuturor bolilor, printre primele \"gesturi\" de terapie au fost cele din domeniul alimentar in care recomandarile cele mai simpl [...]
Supraalimentatia fara un motiv medical este un abuz, caci este vorba de un consum de nutrimente cu mult peste ratia fiziologica necesara zilnic, pe un [...]
Alimentatia cu continut crescut de sare creste presiunea arteriala si riscul pentru accident vascular cerebral. in timp ce alimentatia bogata in potas [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre cresterea si dezvoltarea copilului

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile