Accidentele din casa sunt o cauza majora a mortii si vatamarii copiilor cu varsta sub 5 ani; urmatoare/e pe lista sunt accidentele legate de masini. Desi nu puteti
si nu vreti
sa suprimati curiozitatea naturala a copilului pentru ceea ce il inconjoara si sa il opriti sa mearga pe unde doreste, puteti sa recurgeti la masuri practice pentru a va asigura ca e in siguranta in majoritatea situatiilor. Perioada ideala de a face casa potrita bebelusului este inainte de
nasterea lui, dar daca nu aveti timp, trebuie totusi sa o faceti inainte ca el sa inceapa sa mearga de-a busilea: un copil care merge in patru labe se poate misca rapid si va deveni curand un copil care poate sa fuga! Pe masura ce copilul creste, veti incepe sa va dezvoltati un al saselea simt pentru potentialele pericole si veti putea sa evaluati dintr-o prire gradul de siguranta al anumitor jucarii, aparate, etc. Dar pana
atunci, aceste ini va vor ajuta sa hotarati ce schimbari trebuie facute in locuinta dvs.
Spatiul de locuit
Imediat ce copilul incepe sa mearga de-a busilea, sufrageria reprezinta un pericol major. Pe de o parte, copilul e doar unul dintre membrii familiei si nu vreti sa sacrificati confortul si partea estetica; pe de alta parle, copilul e vulnerabil din momentul in care va luati prirea de la el. li o idee buna sa-l invatati de la inceput ca "Nu" si "Arde"' sunt cuntele de care trebuie sa tina seama, dar nu va puteti astepta ca el sa inteleaga imediat ca le rostiti pentru a-l proteja. Mai mult, pentru el totul e o jucarie: ceva ce trebuie prit, tinut in mana, luat in gura si aruncat imediat ce un nou obiect ii atrage atentia. Cateva precautii simple vor preveni multe accidente.
O sugestie folositoare este sa mergeti chiar dvs. de-a busilea pe podea: La ce puteti sa ajungeti cu mana? Ce puteti sa trageti jos? Pe ce puteti sa va catarati? Ce are colturi sau margini ascutite? Exista ceva care din locul unde stati se parc extraordinar de stralucitor si deosebit?
Bucataria si baia
Cele doua zone, probabil cele mai periculoase din locuinta, sunt bucatariile si baile, cu sertare si dulapioare pline de cutite, chimicale si medicamente care rivalizeaza pentru atentia copilului tau, aparate de uz casnic si dulapioare in care sa se catere, un numar mare de resurse de caldura cu care se poate arde si multa apa. Doua precautii simple vor preveni multe accidente. in primul rand, reglati termostatul pana la aproximativ 50AC. Nu veti observa diferenta in temperatura camerei sau a apei, dar acest lucru poate face diferenta intre o arsura si o usoara fierbinteala. In acelasi timp, invatati-l pe copilul dvs. sensul propozitiei, "Arde, nu pune mana", cat de repede posibil. A doua masura e sa goliti toate recipientele cu apa, imediat ce ati terminat sa le folositi: un copil se poate ineca si in 2,5 cm de apa.
BAIA
a Nu lasati niciodata in baie un copil nesupravegheat.
a Nu folositi nici un fel de aparat de uz casnic in baie.
a Acoperiti caloriferele.
BUCATARIA
a Nu duceti in brate copilul si o bautura fierbinte in acelasi timp.
a Nu puneti niciodata bebelusul pe suprafata de lucru; bratiile unui aparat electrocasnic pot face ca scaunelul sa cada do pe suprafata respectiva.
a Puneti o inchizatoare buna pe sertarul cu cutite si tineti-le intotdeauna cu marginea taioasa in jos.
Instalati o alarma de incendiu.
Siguranta in gradina
O gradina obisnuita prezinta mai putine pericole decat locuinta, dar chiar si asa, un bebelus sau un copil mic trebuie intotdeauna supravegheat cand iese pe usa. Principalele zone pentru care sa va faceti griji sunt apa, fie ca e un iaz sau o piscina, si ce va incerca copilul sa bage in gura. Aproape toti copin mananca putin pamant mai devreme sau mai tarziu si majoritatea nu patesc nimic, dar merita sa incercati sa-l descurajati de la a face asta la o varsta cat de frageda. Desi e posibil ca gradina sa fie cat de cat sigura, nu exista nici o garantie ca pamantul de pe terenul dejoaca nu e contaminat cu fecale de caine sau ca nu ascunde sticle sau metale ruginite.
Cand va duceti copilul pe terenul de joaca, invatati-] sa nu fuga in traiectoria leaganului sau sa se urce pe tobogan.
Verificati daca jucariile de afara se conformeaza standardelor de siguranta si daca sunt asamblate conform instructiunilor producatorului.
Invatati-va copilul sa nu manance niciodata nimic din gradina: chiar si
fructele din propria gradina trebuie mai intai spalate.
PLANTE TOXICE OTRAVITOARE
Nu toate partile telor listate mai jos sunt toxice, dar ar trebui sa le inlaturati din casa si gradina. Daca nu puteti, invatati-va copilul sa nu se apropie de ele. Cand sunteti in aer liber, tratati toate tele cu precautie. E impotriva legii sa culegeti flori salbatice.
a Aconit Aconitum napellus
a "aripile ingerilor" Caladium a Azalee Rhododendron
a Narcise galbene Narcissus m Dafin
a Matraguna Solanum nigrum
a Dieffenbachie Dieffenbachia
a Degetel rosu Digitalis
a Mazare Lathyrus sativus
a llex //ex
a Zambila Hyacintus
a Hortensie Hydrangea
a Iris
a Iedera Hedera
a Tisa Taxus cuspidala
a Zarne Solanum pseudocapsicum
a Salcam galben Cytisus Laburnum m Nemtisor Consolida
m Lacrimioare Convallaria
m Vasc Viscum album
a Volbura Ipomoea hederaeaea
a Laur Kalmia latifolia
a Leandru Nerium oleander
a Filodendron Philodendron
a Malin negru Liguslrum
a Nap de camp Brassica napus m Rubarba Rheum
a Sangele voinicului Lathyrus odoratus
a Glicina Wisteia sinensis
Frunzele unor te cauzeaza o reactie alergica la multe persoane. Acestea suni: urzicile, iarba porcului, iedera otratoare (salbatica) si primulele.