eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile copilariei

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » bolile copilariei

Tuberculoza


Tuberculoza
Exista forme diferite de tuberculoza la sugar, copil si adult.
Majoritatea oamenilor au impresia ca tuberculoza apare numai la adulti, sub forma unei cavitati in plaman care da oboseala, pierdere a poftei de mancare, scadere in greutate, febra, tuse cu expectoratie.

De obicei, tuberculoza ia alte forme in copilarie. in primii doi ani de viata, rezistenta organismului la boli e mai scazuta si sunt mai multe sanse ca infectia sa se proe si in alte parti ale organismului. Din acest motiv nu trebuie sa asumati nici cel mai mic risc de a expune un copil la contactul cu o persoana bolna de TBC, decat daca medicul (in urma unui examen radiologie) garanteaza ca acea pesoana s-a vindecat complet. Tot din acest motiv, orice persoana din familie care vine in contact cu copilul si prezinta tuse cronica, trebuie testata prin intradermoreactie la tuberculina pentru a se vedea daca nu cum este vorba de tuberculoza.
Daca testarea intradermica e poziti, trebuie tacuta o radiografie pulmonara.
La copilul mai mare infectia tuberculoasa c frecventa, dar produce mult mai putine probleme. Asta nu este o scuza ca sa fie tratata cu usurinta sau sa se accepte un risc oricat de mic de Aa se infecta copilul. Intradermoreactia (1DR) la tuberculina arata ca in unele orase aproximativ 10 % din copii au avut o usoara primoinfectie tuberculoasa pana la rsta de 10 ani. Majoritatea acestor cazuri au fost atat de usoare incat nici nu s-a banuit ca copilul e bolnav. Radiografiile arata cel mult o mica cicatrice acolo unde jnfcctia s-a vindecat in plaman sau in ganglionii limfatici din nilul pulmonar.
Uneori totusi, infectia tuberculoasa din copilarie poate fi suficient de severa pentru a cauza simptome ca: febra, scaderea poftei de mancare, paloare a pielii, oboseala, iriilitate si (poate) tuse.Nu exista expectoratie abundenta, iar putina sputa care exista c inghitita. Infectia se poate localiza in diferite parti ale organismului (cum ar fi oasele) dar cel mai adesea e localizata la plamani si ganglionii limfatici din hilurile pulmonare. In majoritatea acestor cazuri manifeste, copilul se vindeca in 1-2 ani daca este corect tratat medical si bine ingrijit, in urma ramanand o cicatrice. Tratamentul duce la vindecare si previne raspandirea bolii in organism. Copin cu tuberculoza sunt rareori contagiosi si nu este, in general, nevoie sa fie separati de familie pentru a fi tratati.
La rsta adolescentei, copin pot face formele mai grave, asemanatoare celor de la adult. Acest lucru trebuie avut in vedere ori de cate ori un adolescent c obosit, deprimat, pierde pofta de mancare si scade in greutate, fie ca exista tuse, fie ca nu.

Depistarea tuberculozei. La cate saptamani dupa ce bacilii Koch intra in organism, acesta devine "sensibilizat" la ei. Doctorul poate injecta tuberculina (material proteic extras din germeni tubcrculosi omorati) in piele, iar daca este o infectie apare o proeminenta rosie (test pozitiv). In Statele^Unite se foloseste acum "tine test", in care un dispozitiv cu tepi mici de plastic grupati, acoperiti la rf cu un strat de tuberculina, este presat pe piele foarte usor. Se evita durerea data de injectia cu acul. Proeminenta rosie arata ca organismul a avut dc-a face cu bacili Koch si reactioneaza contra lor. Daca nu apare proeminenta rosie, probabil organismul nu a mai intrat in contact cu germenii inainte. In general, o persoana care a avut prima infectie tuberculoasa avea IDR la tuberculina poziti pentru tot restul vietii, chiar daca infectia s-a vindecat de mult.
Doctorii recomanda testul cu tuberculina in mod curent precum si in cazul in care copilul nu se simte bine, are o tuse cronica, sau tuberculoza e depistata la un membru al familiei.
Daca copilul dumneavoastra are un test pozitiv la tuberculina (lucru care nu c imposibil daca ne gandim cat de multi copin sunt infectati), trebuie sa pastrati un simt al echilibrului. Nu trebuie sa alarmati, deoarece marea majoritate a cazurilor depistate in copilarie se vindeca treptat cu un tratament corect. Pe de alta parte, nu trebuie uitate nici un fel de precautii care pot ajuta.
Primul pas este examinarea medicala atenta a copilului. Radiografia pulmonara e absolut necesara in fiecare caz, pentru a se vedea daca sunt semne de infectie acti sau cicatrice vindecate. Uneori, doctorul poate recomanda teste suplimentare. Toti copin cu IDR la tuberculina poziti, chiar fara semne de boala acti, trebuie sa primeasca medicatie specifica antituberculoasa pentru cel putin 9 luni, timp in care (daca boala nu e acti), pot trai vieti normale, active. Medicul recomanda repetarea radiografiilor la interle regulate si da sfaturi speciale de prevenire a pojarului si tusei convulsive (care pot reacti o tuberculoza recent vindecata). Medicamentele moderne sunt eficace si lipsite de efecte secundare adverse.
Pe langa copilul afectat, medicul verifica fiecare membru al familiei (si fiecare adult cu care copilul vine in contact in mod regulat) pentru a descoperi de unde provine infectia tuberculoasa si daca si ceilalti copii din familie sunt afectati. Acestia din urma trebuie cu totii sa faca test la tuberculina (IDR), iar cei care au rezultat pozitiv vor trebui examinati si radiologie. Nu are importanta daca ceilalti membri ai familiei se simt bine, sau considera ca nu ar fi necesar sa faca atata caz. De multe ori nu se descopera nici un bolnav in familie (si se presupune ca a existat o sursa de infectie din afara familiei), dar pe de alta parte, sunt situatii cand tuberculoza e depistata la cine te asteptai mai putin din familie. Pentru acea persoana e un noroc daca boala e depistata precoce, iar pentru restul familiei este, de asemenea, un noroc sa le fie indepartat acest pericol.
Nici o persoana cu tuberculoza acti nu trebuie sa locuiasca in aceeasi casa in care locuiesc si copii, fiind necesar sa mearga in alta parte pe durata tratamentului si pana cand medicul constata ca nu mai exista risc de transmitere a bolii.


Galerie de imagini si poze medicale: tuberculoza


imagine cu tuberculozaimagine cu tuberculoza imagini tuberculozaimagini/poza tuberculoza


Alte materiale medicale despre: bolile copilariei

Este cea mai frecventa infectie cronica a copilului. in Europa majoritatea populatiei infantile vine in contact cu Mycobacteria tuberculozei si [...]
Este o boala contagioasa, cu o localizare la nivelul pielii, in tratamente se indica printre altele si baile locale: - Muguri de plop. Baile [...]
Este obligatorie consultarea medicului. Este o boala pulmonara infectioasa, provocata de bacilul Koch. Regimul alimentar antitoxic este obligato [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile copilariei

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile