eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile copilariei

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » bolile copilariei

Rubeola


Rubeola
Eruptia din rubeola este foarte asemanatoare cu cea dintr-un caz de rujeola (pojar) mai putin sever, dar cele doua boli constituie entitati separate. In rubeola nu sunt simptome de guturai (tuse sau rinoree), poate doar putina' durere in gat. Febra este moderata, iar starea generala este destul de buna. Eruptia consta in pete (macule) roz, rotunde sau ole, care lasa intre ele portiuni de piele sanatoasa, si care acopera tot corpul in prima zi. in cea de-a doua zi petele devin mai palide si cu contururi mai sterse, astfel incat pielea apare uniform colorata in roz. Manifestarea caracteristica este umflarea ganglionilor de la ceata, din spatele urechilor si de pe laturile gatului. Tumefierea ganglionilor poate apare inainte de eruptie si persista dupa aceea 2-6 saptamani ("primul si ultimul semn al rubeolei"). Uneori eruptia este atat de discreta incat nici nu este obserta.
Rubeola apare la 12-21 zile de la contactul cu sursa de infectie (omul bolnav). De obicei, nu e nevoie sa fie tinut la pat copilul. Doctorul este singurul in masura sa puna un diagnostic corect, deoarece rubeola poate fi usor confundata cu alte boli eruptive.
Este foarte grav daca gravida face rubeola in primele 3 luni de sarcina, deoarece fatul poate fi afectat, fiind avortat sau nascandu-se cu malformatii. in cazul in care gravida care nu a avut rubeola intra in contact cu o persoana bolna, trebuie sa se consulte imediat cu medicul.
Vaccinarea antirubeolica ar trebui facuta la toti copin la rsta de 15 luni si repetata la adolescenta.


Galerie de imagini si poze medicale: rubeola


imagine cu rubeolaimagine cu rubeola imagini rubeolaimagini/poza rubeola


Alte materiale medicale despre: bolile copilariei

MANIFESTARI CLINICE Intervalul de la contact la aparitia eruptiei este de 14 21 zile. La adulti, o fa/a prodromala, cu slare generala modificat [...]
Rujeola. Agentul cauzal este un paramixovirus ARN. Modul de raspandire: prin picaturi Fllige. Incubatie: 7-21 de zile. Boala este inf [...]
Pojarul (rujeola). in primele 3-4 zile nu exista eruptie cutanata, iar boala pare un guturai mai sever care se agraveaza. Ochii sunt injectati, [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile copilariei

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile