eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile copilariei

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » bolile copilariei

Febra


Febra
Febra la copii reprezinta intotdeauna un semnal de alarma, indicand o infectie. Temperatura (pana la 39 de grade) poate indica o raceala sau o boala de copii; temperatura foarte mare (peste 40 de grade) poate insoti o otita ori o alta boala infectioasa grava. Multi parinti intra in panica atunci cand copilului ii creste temperatura corpului. Se intampla uneori sa nu mai fi, sigur pe tine si sa te pierzi cand febra copilului este prea mare.

Recunoasterea febrei Temperatura normala a unui copil sanatos este undeva intre 36,5 si 37,5 grade. Pana la 38 de grade se vorbeste de o temperatura ridicata, pana la 38,5 grade, de febra usoara, iar intre 38,5 si 39 de febra mare. Daca termometrul arata peste 39 de grade, 40,5 este vorba de o febra foarte mare. Copiilor li se ia temperatura de obicei pe cale rectala, in intestine.

Cum ajutam copilul: Nu va alarmati atunci cand temperatura copilului creste dintr-o data. Febra este suparatoare si incomoda dar si salutara, utila sanatatii. Prin cresterea temperaturii, corpul produce aniticorpi care lupta cu boala. Odata cu cresterea temperaturii corpului, este inhibata evolutia virusilor si a bacteriilor. Febra accelereaza (grabeste) schimbul de substante si stimuleaza circulatia sangelui.
Toate acestea ajuta corpul sa lupte impotriva infectiilor. in fiecare casa trebuie sa existe supozitoare care scad febra.


Sa mergem la medic

Febra vine rareori singura. Daca febra dureaza mai mult timp, copilul trebuie vazut de medic.

Conlsiile febrile

Copin intre 2 si 6 ani sunt predispusi la conlsii febrile; tot al 4-lea copil c facut cel putin o data conlsii febrile.

Recunoasterea conlsiilor febrile Conlsiile febrile apar mai ales cand temperatura corpului creste brusc - si la copin care pana acum au reactionat firesc la febra.In timpul conlsiilor febrile, copin isi pierd uneori cunostinta, intepenesc, strang din dinti, privirea devine fixa si o perioada scurta de timp nu mai respira. Bratele, picioarele, maxilarul inferior si pleoapa ochilor se contracta. Copilul devine albastrui si poate chiar varsa.
Criza dureaza de la cateva secunde la cateva minute, uneori pana la 10 minute.

Cum ajutam copilul: Asezati copilul pe o suprafata moale, in pozitie laterala.
Este important ca el sa nu aspire saliva sau sa verse.
Medicul trebuie anuntat de indata, chiar daca conlsia febrila a durat foarte putin si trebuie sa-i explicati exact cum s-a intamplat.
Se poate intampla ca si urmatoarea infectie febrila sa fie insotita de conlsii febrile.



Alte materiale medicale despre: bolile copilariei

Apare cu mare frecventa in bolile infectioase, expresie a sindromului inflamator, si mai rar in boli de alte etiologii. Mecanismul febrei este de-acu [...]
Cunoscuta si sub numele de pirexie, febra este o temperatura ridicata a corpului care se poate datora unei infectii sistemice (raspandita in [...]
Este o afectiune produsa de inhalarea unor aerosoli de oxizi metalici in stare nascanda. Cel mai frecvent apare inhalarea aerosolilor de Zn() (f [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile copilariei

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile