eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Bolile copilariei

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » bolile copilariei

Convulsiile


Convulsiile
Convulsiile. Este infricosator sa o criza de convulsii la un copil, dar in general lucrurile nu sunt asa de gra precum par. Majoritatea convulsiilor se opresc in scurt timp, cu sau fara tratament.
Criza convulsiva se manifesta prin pierderea cunostintei, rotirea ochilor in sus (se dau ochii "peste cap"), inclestarea dintilor si zguduirea corpului sau membrelor prin miscari bruste, frecnte si sacadate. Respiratia e greoaie, iar la colnil buzelor poate aparea putina spuma. Uneori, copilul urineaza sau elimina materii fecale.
Telefonati imediat medicului. Nu intrati in panica daca nu il puteti gasi pe loc. in general, criza convulsiva se termina si copilul adoarme pana in momentul cand parintii au putut sa gaseasca medicul la telefon (cateva minute).
Feriti copilul sa-si faca rau fara sa-si dea seama. Puneti-l pe o latura a corpului, pentru ca saliva sa se poata scurge pe la coltul gurii si sa nu fie aspirata in plamani. Nu incercati sa-i faceti copilului baie calduta, nu va imbunatati prea mult situatia. Puteti in schimb, daca copilul arc febra mare, sa-i faceti o frectic cu apa pentru a-i scadea temperatura. Scoateti-i hainele si acoperiti-l cu un cearsaf, inmuiati-va mana in apa si frectionati un pic, intai o mana apoi cealalta, un picior apoi celalalt, pieptul si pe urma spatele. Din cand in cand, udati din nou mana. Frectia delicata aduce sangele la suprafata, iar evaporarea apei duce la racirea pielii. Daca convulsiile nu inceteaza sau temperatura este in continuare de peste 40 C, continuati frectionarea. Nu acoperiti copilul cu paturi atunci cand incercati sa-i scadeti temperatura.
Convulsiile se produc datorita iritarii creierului de catre o serie de factori. Cauzele difera de la o perioada de varsta la alta. In fiecare caz, copilul trebuie examinat de medicul sau pediatru sau la camera de garda a unui spital.

Convulsiile intre 1-5 ani. La aceasta varsta cauza cea mai frecnta a convulsiilor este cresterea brusca a temperaturii la debutul guturaiului, faringitei sau gripei. Febra instalata rapid parc sa faca sistemul nervos mai exciil. Foarte multi copii la aceasta varsta au tremuraturi cand le creste temperatura, chiar daca nu ajung sa faca convulsii. Asadar, daca copilul dumneavoastra are 2-3 ani si face convulsii la debutul unei boli in timpul cresterii bruste a temperaturii, nu inseamna neaparat ca e vorba de o boala grava sau copilul va mai aa ulterior in viata crize convulsi. Chiar daca criza convulsiva e evident cauzata de instalarea brusca a febrei mari, copilul tot trebuie examinat de medic.


Rareori mai apar crize convulsi dupa prima zi de febra.


Epilepsia. "Epilepsie" este numele atribuit unor crize convulsi care apar in mod repetat, la un copil mai mare, fara sa fie insotite de febra sau alte boli. in marca majoritate a cazurilor nu se cunoaste cauza lor reala. Exista doua forme mai frecnt intalnite de epilepsie. In atacurile de "grand mal" persoana isi pierde complet cunostinta si are convulsii. in cele de "petit mal" criza e atat de scurta, incat persoana nu cade sau isi pierde cunostinta, ci doar priste fix sau sta teapan cateva clipe.
Fiecare caz de epilepsie trebuie examinat de un medic specialist. Desi afectiunea este in general cronica, exista o serie de medicamente care pot fi de ajutor in eliminarea sau reducerea frecntei atacurilor.

Exista si o seric de alte cauze, mai rar intalnite, care pot provoca crize convulsi. Daca doriti informatii puteti scrie la fundatia "Epilepsy Foundation of America", adresa 4351 Garden City Dri, Landor MD 20785.



Alte materiale medicale despre: bolile copilariei

Oamenii de stiinta nu au reusit sa explice de ce copiii sunt mai susceptibili decat adultii la convulsii atunci cand au febra mare. Unii cerc [...]
Definitie. Convulsiile sunt manifestari clinice paroxistice, caracterizate prin activitate motorie (contracturi musculare) involuntara, de variat [...]
Oamenii de stiinta nu au reusit sa explice de ce copiii sunt mai susceptibili decat adultii la convulsii atunci cand au febra mare. Unii cerc [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre bolile copilariei

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile