Alergiile sunt premergatoare, iar
astmul este o forma de
alergie care devine tot mai grava. Astazi unul la 15-20 de copii este astmatic deja de la 3 ani, boala mai frecnta la baieti decat la fetite. La 2/3 din astmatici, boala se manifesta ca o alergie. Bronhiile unui copil astmatic sunt extrem de sensibile si predispuse la infectii. Dar si la unele iritatii cu substante la care este alergic, copilul reactioneaza ca la o inflamatie: mucoasa se inflameaza, produce mult lichid vascos, iar muschii bronhiilor se crispeaza. Substantele care pot produce
alergia sunt:
parul de animale,
polenul florilor, praful din camera si mucegaiul: astmul poate fi provocat si de alimente sau medicamente - foarte rar.
Recunoasterea astmului: O criza de
astm evolueaza de-a lungul a catorva ore si incepe adesea cu o tuse. Copilul respira foarte greu, parca ar mirosi piper. Astfel, in plamani ramane mereu aer, iar copilul de-abia mai poate respira.
m Cum il ajutam pe copil in cazul unei crize de astm:
- frica ingreuneaza respiratia, de aceea trebuie sa ramaneti linistiti pentru a-l putea linisti si pe copil.
- medicamentele prescrise pentru astm vor fi luate (administrate) dupa sfatul medicului: se inhaleaza o substanta bronhodilatatoare si se recomanda medicamente care contin cortizon.
- daca dupa o ora nu remarcati nici o imbunatatire, mergeti la medic.
Sa mergem la medic! Orice copil astmatic trebuie sa urmeze un tratament medical. Medicul, pe langa faptul ca prescrie medicamente in caz de urgenta, va spune ce trebuie sa faceti in cazurile de urgenta. Adesea copin bolnavi de astm trebuie sa ia medicamente un timp mai indelungat pentru a preni crizele.