Este o boala infecto-contagioasa acuta data de un microb (Bordetella Pertusis) iar transmiterea este pe cale aeriana. Se caracterizeaza prin
tuse spastica, in crize, urmate de rsaturi (chinte).
Debutul poate fi lent cu
febra moderata, tuse uscata si nocturna, apoi se instaleaza
tusea in chinte care dureaza 6-8 saptamani.
Uneori evolutia este lunga, pana la 6 luni. in timpul crizelor de tuse care dureaza cate secunde, fata se congestioneaza copilul este speriat de lipsa de aer. Aceste cicluri se pot repeta de 2-l0 ori pe zi, in forme grave, terminandu-se cu rsaturi sau convulsii.
Intre crize, starea copilului este buna. Aparitia febrei este un semn de complicatii pulmonare, otice sau nervoase. Este mai frecventa la copin pana la 3 ani, dar poate debuta si dupa aceasta rsta.
Diagnosticul de tuse convulsi se confirma prin examenul de laborator (numarul de leucocite foarte mare, peste 20.000 mii cultura a sputei).
Tusea convulsi este contagioasa si de aceea copilul trebuie izolat cel putin o luna, iar contaqi in jur de 20 zile.
Tratamentul este in primul rand igieno-dietetic: camera bolnavului bine aerisita, praful se sterge mereu cu o carpa umeda, se vor evita draperii groase, cuverturi de lana, carpete. Temperatura fi optima si aerul umidifiat mereu. Alimentatia fi normala, dar se vor evita alimentele prea tari sau uscate care pot declansa crize de tuse. Biscuitii si painea vor fi inmuiate, se vor da mese fractionate mai dese si reduse cantitativ.
Tratamentul medicamentos se face cu eritromicina, sau ampicilina 7-l0 zile in functie de indicatia medicului.
Se combate tusea cu
ceaiuri calde de tei indulcit cu miere, se vor pune
cataplasme cu faina de
mustar pe torace, prisnite calde, se vor administra
sedative (Romergan, Clordelazin, Diazepam) antivomitive (Metocloramid, Torecan, Emetiral). Se recomanda schimbarea aerului (cura de munte de inalta altitudine).
In formele grave si complicate se recomanda internarea copilului in spital pentru masuri de prima urgenta (oxigeno-terapie, aspirarea secretiilor bronsite, terapie intensi).
Cazurile de tuse convulsi sunt mai rare in prezent and in vedere ca, de la 3 luni, sugarii incep imunizarea contra microbului Bordetella Pertusis -ccin cuprins in triccinul Di Te Per. Aceasta a treia componenta a ccinului este responsabila si de reactiile postccinale: febra, dureri lombare, dureri locale, convulsii O data facuta boala, aceasta lasa imunitate pe viata. Exista o multitudine de virusi (adenovirusi) care imita foarte bine loul tusei convulsive asa ca diagnosticul de certitudine nu poate fi silit decat prin izolarea microbului in exudatul faringian sau secretia bronsica (\"placa tusita\"). in aceste viroze, leucocitele nu cresc atat de mult ca si in tusea convulsi.