Este o infectie rala acuta data de un rus (Paramixorus) patruns in organism numai pe cale aeriana.
Debutul este brusc, cu
febra mare, agitatie, lacrimare abundenta, secretie nazala (aspect de copil s),semnul Koplik (3-5 buchete de papule albe-albastrui pe mucoasa gurii in dreptul ultimilor molari). in a 2-3 zi apare eruptia generalizata, marunta, in profunzimea pielii, putand continua in placarde. Uneori, dupa vaccinare sau la copin care au primit gamaglobulina poate apare o forma mai usoara de
rujeola cu eruptie usoara in jurul gatului \"Rujeola mitigata\"
Starea generala a copilului este alterata si acest lucru ne ajuta la diferentierea de rubeola, in care eruptia se aseamana dar starea copilului este mult mai buna.
De asemenea se diferentiaza de eruptiile alergice care apar si dispar si sunt insotite de mancarime intensa, dar fara febra.
Complicatiile sunt rare dar grave si apar in special la copin tarati (distrofie, rahitism).
- Complicatii pulmonare: bronhopneumonia,
pneumonia interstitiala, etc.
- Complicatii nervoase (encefalita rujeolica). Internarea nu este obligatorie decat daca apar complicatii Tratamentul va consta in: Regimul alimentar; hidrolactozaharat (compoturi, supe de
zarzavat,
ceaiuri de te,
sucuri de fructe, apoi
lapte cu fainos, iaurt,
branza de vaci,
paste fainoase, soteuri de legume).
Tratamentul medicamentos este numai simptomatic (aspirina pentru combaterea febrei, sedative, Vitamina C, antitusive). Nu se vor da antibiotice decat in caz de complicatii si numai la indicatia medicului.
Copilul va fi tinut in casa 14-l5 zile iar primele zile in pat.
Copin bolna cat si contactii lor se tin 15 zile izolati, fiind foarte contagiosi. Daca li s-a administrat gamaglobulina in primele 4-5 zile dupa contactul cu un bolnav cu rujeola, vor fi izolati chiar o luna, evolutia posibila a bolii fiind prelungita.
Imunitatea in rujeola este pe ata!