Este o boala infectocontagioasa data de un rus. Apare la copin mai mari si la adulti si se caracterizeaza prin eruptie generalizata la fel ca si in rujeola, dar cu o stare generala mai putin alterata si cu prezenta micropoliadenopatiei generalizate (marirea ganglionilor in special occipitali, cercali, axilari, inghinali).
Debutul este mai lent, cu subfibrilitati, aparitia ganglionilor, si eruptia generalizata, marunta, rosiatica, in profunzimea pielii fara mancarime.
Se deosebeste de
scarlatina prin faptul ca eruptia apare si pe fata, iar catatea bucala nu are modificarile descrise la scarlatina (enantem scarmatimiform). Concomitent cu eruptia apar ganglionii mariti bilateral.
Boala este usor suportata de copil Aceasta necesita izolare 8-l0 zile la domiciliu boala, fiind usor transmisibila.
Transmiterea bolii se face numai pe cale aeriana.
Complicatiile sunt foarte rare dar pericolul cel mai mare este pentru femeia grada (in primele trei luni de
sarcina si care nu a facut boala in copilarie).
Grada cu boala de
rubeola sau in contact cu un bolnav de rubeola poate sa nasca un copil malformat, la inima, ochi, sistemul nervos central. Daca nu se poate intrerupe sarcina, se va administra Gamaglobulina 2 fiole pentru a proteja grada. De aceea este bine ca fetitele sa faca aceasta boala in copilarie.
Tratamentul este igieno-dietetic:
regim lacto-fainos vegetarian. Se vor administra antitermice (Aspirina, Paracetamol, pentru combaterea febrei, antitusive, sedative, tamine).