eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Boile aparatului reno-urinar la copii

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » sanatatea copilului » boile aparatului reno-urinar la copii

Enurezisul nevrotic


Enurezisul consta in mictiuni spontane inluntare in timpul noptii si este de fapt o manifestare (un simptom) si nu o boala. Se pare ca exista o predispozitie familiala, desi cauzele nu sunt inca foarte clare. Ca frecventa, 4 din 5 cazuri apar la baieti (10 % din baieti inca mai "uda patul" la 12 ani), iar majoritatea se rezolva de la sine pana la adolescenta.
Rareori, enurezisul are cauze organice, datorita actiunii unor boli. in aceste situatii exista enurezis atat nocturn, cat si diurn, precum si alte simptome care atrag atentia medicului.
Multe cazuri de enurezis nevrotic continua perioada inconti-nentei fiziologice, prin insuficienta maturizare functionala (tipul de enurezis in care exista predispozitie familiala). Alte cazuri sunt datorate situatiilor psihotraumatizante, mai ales in sfera afectiva. in marea majoritate a cazurilor, aceste doua cauze actioneaza combinat.

Exista situatii care tulbura copin, facandu-i sa doreasca sa se intoarca la varste mai mici. Baiatul de 3 ani care a deprins controlul sfincterian de o jumatate de an, poate incepe sa "ude patul" din nou daca familia se muta in alta casa sau merge la tara, in casa bunicilor. Desi e foarte fericit acolo, in adancul sufletului duce dorul vechii case. Cand copin din Londra au fost dusi la tara in timpul celui de-al doilea razboi mondial, departe de familie, prieteni si ambianta familiara, enurezisul a fost frecvent chiar si la cei de varsta adolescentei. in orfelinate se intalneste de asemenea frecvent enurezisul. Copin pot "uda patul" chiar si dupa o situatie placuta incarcata emotional, cum ar fi o petrecere onomastica sau o seara la circ.
Cea mai frecventa cauza de enurezis in prima copilarie este nasterea unui alt copil in familie.
Este foarte important sa va dati seama ca, in aceste cazuri, copin nu fac "pipi pe ei", in mod deliberat. in timpul somnului adanc, sentimentele din subconstient se ridica la suprafata si se exprima sub forma de vise. Enurezisul apare frecvent cand copilul viseaza ca se afla intr-o situatie dificila, din care nu poate iesi. Copilul care "uda patul" deoarece ii este dor de casa sau e necajit din cauza celuilalt copil nou venit in familie, poate visa ca s-a pierdut si o cauta pe mama, care sa aiba grija de el.In cazul baietelului caruia ii este dor de casa, treaba parintilor este sa ramana cu el cateva zile, pentru a nu-l face sa se simta singur sau parasit, ajutandu-l sa descopere placerile noului loc. in cazul sosirii unui nou copil in familie, ei trebuie sa-i arate baiatului ca nu e cazul sa se creada dat la o parte (paragrafele 550-556). Nu trebuie certat-copilul sau facute glume pe seama lui pentru ca "a facut pipi in pat", de obicei el se simte jenat din aceasta cauza. ii puteti fi de ajutor daca va exprimati convingerea ca in curand ci nu va mai "uda patul".
Ce trebuie facut in cazul copilului de 3-5 ani care inca nu are controlul sfinctcrelor? in majoritatea acestor cazuri a existat tensiune si disputa in ce priveste invatarea deprinderii de a folosi olita. Copilul a opus rezistenta, iar parintii au devenit si mai nerabdatori. Cu timpul, baiatul s-a invatat cu deprinderea de a folosi olita in timpul zilei, dar noaptea tendinta subconstienta de a opune rezistenta se ridica la suprafata, impreuna cu un sentiment de vinovatie ca nu e "baiat cuminte". Este mai intelept sa se elimine conflictele in timpul zilei, daca ele exista in continuare, precum si orice cearta din cauza scaparilor inluntare de urina. Copilul are neie de increderea parintilor si a lui fata de sine, ca atunci cand va creste mai marisor va putea sa se controleze singur.
Emotiile placute de diferite feluri, daca sunt mai puternice, pot si ele influenta copilul. Sentimentul romantic de posesivitate al fetitei fata de tatal sau poate atinge un varf ascutit daca el ii raspunde cu prea mult entuziasm. Baietelul poate fi entuziasmat nebuneste daca in fiecare dupa-amiaza tatal il "smotoceste" in joaca (ceea ce ii starneste o combinatie de frica si placere) sau se ia la tranta cu sora lui (fiind suprastimulata agresivitatea si sexualitatea lui latenta).
In sfarsit, exista si un numar destul de mare de copii care detin controlul sfincterelor in timpul zilei, dar nu si al noptii, deoarece acea parte a sistemului ners -care controleaza ca urinara nu este suficient maturizata. Nu exista alte tensiuni emotionale, poate cu exceptia celor cauzate de "udarea patului". Copin trebuie asigurati ca, pe masura ce sis
temul lor ners se maturizeaza, nu r mai "uda patul".



Alte materiale medicale despre: boile aparatului reno-urinar la copii

Un medicament numit imipramina a fost folosit in mod curent in ultimii ani pentru tratarea enurezisului. La inceput da rezultate foarte bune, dar [...]
SIMPTOME Nu este neobisnuit ca un copil sub 6 ani sa aiba dificultati in a-si controla vezica pe timpul noptii. Urinatul in pat trebuie sa va ingrijo [...]
Este o afectiune care se manifesta prin pierderea inconstienta a urinei, survenind, de obicei, in timpul somnului de noapte, la copiii mai mari d [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre boile aparatului reno-urinar la copii

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile