|
|
RINITA VASOMOTORIE
Afectiune deseori confundata cu rinita alergica datorita simptomatologiei, reprezinta o disfunctie neurovegetativa cu manifestare nazala.
Simptomatologia este caracterizata de obstructia alternativa a foselor nazale prin hipertrofia mucoasei pituitare, apire 252b17c tica, intermitent rinoree apoasa sau discret muco-apoasa, fara a exista etiologia alergica, fara stranut, prurit sau alte semne ale rinitei alergice.
Rinoscopia evidentiaza o fosa nazala obstruata prin hipertrofia mucoasei pituitare, care este congestionata difuz, fara insa a avea caracterul congestiei din rinitele acute, usor umeda, obstructia indelungata purand duce la paloarea mucoasei nazale.
Patogenia acestei afectiuni este considerata a fi reprezentata de tulburari neurovasculare la nivelul vaselor mucoasei nazale, afectat fiind in special sistemul parasimpatic. Se considera, ca la nivelul mucoasei pituitare are loc o reactie nespecifica de hipersensitivitate, care poate fi provocata de: schimbarile de temperatura si umiditate, alcoolul, fumatul, factorii iritativi mecanici, stressul, neuroza anxioasa, tulburari endocrine, droguri, vasoconstrictoare.
Diagnosticul pozitiv cuprinde examinari asemanatoare rinitei alergice, diferenta constand in testelor alergice negative, nivelul scazut al IgE, lipsa eozinofilelor in sange si secretia nazala.
Diagnosticul diferential trebuie deci facut cu: rinita alergica, corpii straini, rinita acuta banala, rinite cronice hiperftrofice.
Tratamentul medical este conservativ si consta in eliminarea factorilor iritativi, administrarea de decongestionante local ( Beclomethasone) sau per os ( Pseudo-efedrina), in doze mici si pe perioade scurte, tratamentul bolilor endocrine si metabolice, sedative fara a pierde din vedere posibilitatea instalarii dependentei (imidazolinele), antibioticele fiind rezervate numai infectiilor secundare.
Tratamentul chirurgical succede in general celui conservativ si este reprezentat de: - stimularea unor zone neuro-vegetative de la nivelul cornetelor prin aplicarea sub control endoscopic a unor puncte de cauterizare, fie cu electrocauterul, cu Laserul sau criocauterul
- eliminarea punctelor iritative, precum deviatia de sept, crestele septale ;
- reducerea in dimensiuni a cornetelor inferior si mijlociu, sau rezectia cozilor de cornete;
- sectionarea fibrelor parasimpatice nazale, care trec prin canalul pterigoid, a nervului videan, sau a marelui nerv piertros in fosa mijlocie.
Prognosticul ad vitam este bun, dar vindecarea este incerta intrucat afectiunea este rezistenta la tratament.
Rolul medicului de familie este:
a indruma pacientul la medicul specialist ORL pentru stabilirea corecta a diagnosticului;
a supraveghea evolutia pacientului in timpul tratamentului medicamentos stabilit de ORL-ist.
SIMPTOME Crize, deseori sezoniere, de: a stranuturi prelungite, uneori violente. a nasul, gatul si cerul gurii dureroase, pruriginoase. a [...] |
DEFINITIE O inflamatic a mucoasei nazale caracterizata clinic prin: stranut, rinoree si obstructie nazala; poate fi asociata cu prurit conjunctiva! si [...] |
DEFINITIE O inflamatic a mucoasei nazale caracterizata clinic prin: stranut, rinoree si obstructie nazala; poate fi asociata cu prurit conjunctiva! si [...] |
Copyright © 2010 - 2024
: eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii - Confidentialitatea datelor - Contact