Este o afectiune inflamatorie reumatismala intalnita mai ales la persoanele de sex barbatesc, intre 20 si 40 ani, avand localizare predilecta la nivelul coloanei vertebrale.
Boala - cu etiologie insuficient clarificata - are o elutie progresiva catre anchiloza, cuprinzand uneori si articulatiile umerilor, genunchilor si articulatiile coxofemurale.In stadiul incipient al bolii apar dureri in regiunea lombara sau lombosacrata, noaptea spre dimineata. Pe masura ce boala elueaza, procesul inflamator din regiunea sacroiliaca se extinde pe intreaga coloana, care devine rigida. Examenul radiografie indica imaginea coloanei sub forma de "baston de bambus" (vertebrele sudate intre ele prin punti). V.S.H.-ul este crescut.
Tratamentul reflexoterapeutic va urmari combaterea infla-matiei, stimulandu-se zonele reflexe ale glandelor supra
renale si zonele limfatice. De asemenea, se va urmari refacerea articulatiilor deformate printr-o buna irigatie sangvina si prin stimularea zonelor reflexe paratiroidiene farizand producerea calciului. Epurarea articulatiilor de
toxine va fi obtinuta prin stimularea zonelor reflexe ale traseelor renale (rinichi, uretere, ca urinara) si zonelor reflexe ale articulatiilor afectate (coloana, umeri, sold etc.).
Schema de masaj
a zona reflexa suprarenala - 3-5 minute de fiecare picior;
a zona reflexa traseu renal - 5-7 minute de fiecare picior;
a zona reflexa paratiroidiana - 3 minute de fiecare picior;
a zonele reflexe ale coloanei afectate si ale altor articulatii prinse - 3-5 minute de fiecare picior;
a zone reflexe limfatice - 2 minute de fiecare punct.
Masajul va fi facut o data pe zi, timp de 30-60 de zile. inceput in faza incipienta a bolii, tratamentul reflexogen da rezultate foarte bune.
Pe langa celelalte
tratamente indicate la poli
artrita reumatoida, se r folosi in cazul spondilitei anchilozante alte remedii naturiste ca:
a tratament cu
miere si otet de
mere (dupa Jarvis). Se iau 2 lingurite de miere de albine, 2 lingurite de otet de mere si se adauga la un pahar cu apa ; se consuma la fiecare masa. Cura va tine 30 de zile si se poate repeta dupa o pauza de o luna;
a bai reci cu apa si otet ( modulul "Alte mijloace de intarire a organismului");
a
comprese cu frunze de
varza (frunzele se zdrobesc cu suci-torul sau cu
fierul de calcat si se aplica pe locurile dureroase, fiind acoperite cu un prosop sau cu un alt material gros pentru a mentine caldura). Se pot lasa si 24 de ore, repetand procedura de cate ori este neie;
a radacina de
maces (Radix Rosa canina) stransa primavara sau toamna: un pahar si jumatate de radacina taiata marunt se pune intr-o sticla de 0,5 1 peste care se toarna spirt sau dca de 40A. Continutul se agita bine si se pastreaza la intuneric in beci pentru 21 de zile. Se bea cate o lingura de 3 ori pe zi inaintea meselor.