Este inflamatia mucoasei conjunctivale (membrana ce captuseste fata posterioara a pleoapelor si fata anterioara a globului ocular, pana la limbul sclero-cornean), fiind produsa de agenti patogeni, factori fizici si chimici (praf, fum, gaze toxice etc), cauze generale (tulburari gastro-intestinale, endocrine, hepatice, guta, reumatism) sau poate fi de natura alergica.
Conjunctitele catarale sunt caracterizate printr-o congestie superficiala difuza cu secretie redusa. Pot fi acute, subacute si cronice. Conjunctitele acute debuteaza brusc, bilateral, cu usturimi, senzatii de corp strain, mancarime, fotofobie discreta (frica de lumina), pleoapele sunt edematiate (umflate).
Conjunctita cronica are o simptomatologie mai discreta.
Etarea factorilor fizici si chimici noci, mentinerea igienei locale, tratarea afectiunilor cauzante, etarea factorilor alergeni vor conduce la diminuarea riscului de aparitie a bolii. Conjunctita poate afecta ambii ochi sau numai unul. Igiena locala va fi riguroasa, pentru a nu transfera secretiile de la ochiul bolnav la cel
sanatos sau la alte persoane.
Tratamentul reflexogen se va face in zona ochilor (pentru a imbunatati circulatia), in zona glandelor suprarenale, pentru stimularea producerii de cortizon si in zonele limfatice - corp superior -pentru a stimula rezistenta organismului in zona capului si a ochilor.
Schema de masaj
a zona reflexa ochi - 5-l0 minute pentru ochiul afectat, 2-3 minute pentru cel sanatos;
a zone reflexe suprarenale - 3-5 minute de fiecare parte;
a zone limfatice corp superior - 3 minute de punct.
Masajul poate fi efectuat de 2-3 ori/zi, timp de 5-7 zile, pana cand simptomatologia bolii dispare. Se poate continua cu 1-2 sedinte/ saptamana, timp de 2-3 saptamani. Se vor aplica, local,
comprese caldute cu infuzie de musetel {Matricaria chamomillaL.), iar toaleta ochiului afectat se face cu o compresa sterila inmuiata in
ceai de musetel (curatarea ochiului se face dinspre coada ochiului spre unghiul intern). Musetelul este dezinfectant, anestezic, antiinflama-tor, antiseptic si bacteriostatic.
Se mai pot aplica comprese cu infuzie de fenicul (Feniculum mililoti), sulfina (Melilotus officinalis) sau patlagina (tago lan-ceoleta). Rezultate foarte bune se obtin in peste 95% din cazuri (mai ales in conjunctitele cronice).