Hemoroizii sunt rice ale venelor ano-rectale. Pot fi interni si externi. Hemoroizii externi se manifesta prin mancarime, dureri si aparitia unor ridicaturi moi, de culoare violacee, in jurul orificiului anal. Hemoroizii interni au aceleasi simptome, la care se poate adauga
hemoragia care, daca este des repetata, induce anemierea pentru bolnav.
Tehnici si zone de masaj
La palpare, zonele reflexe ale
intestinului gros, mai ales in zona
colon sigmoid si in zona anus-rect, sunt extrem de dureroase. Se vor masa cu grija, usor la inceput, crescand in intensitate dupa 3-4 sedinte. Aceasta ne indica perturbarea circulatorie in aceste zone.
Zona intestinului gros se masa in sensul de ecuare a tranzitului, astfel:
masajul se incepe din talpa dreapta, transversal pe mijlocul talpii, se continua pe piciorul stang tot transversal pe mijloc, aproape de marginea externa, se coboara spre calcai si apoi se continua din nou spre mijloc.
La sfarsit se insista pe zona rect-anus (hemoroizi), situata in partea interioara a piciorului stang, deasupra maleolei interne, intre tendonul lui Achile si muschi. Se stimula si zona cii biliare, care, impreuna cu zona reflexa a intestinului gros, preveni, respectiv trata, constipatia. Inflamatia locala, durerile si sangerarile dispar dupa aproximativ 3-5 sedinte. Se continua cu 15-20 de sedinte (l/zi).
Schema de masaj
ca biliara - 5 minute;
traseu
intestin gros transversal, descendent, sigmoid, rect,
anus - 10-l5 minute;
zona limfatica corp inferior - 3 minute pentru fiecare punct.
Local sunt indicate bai caldute de sezut, cu permanganat de potasiu, alternativ, cu bai de coaja de stejar, 10-l5 minute in fiecare seara, timp de 5-8 zile.
Mod de preparare: Se fierbe coaja de stejar {Cortex Qvercur robur) timp de 30 de minute, apoi se lasa la racit pana cand apa devine calduta. in fiecare caz solutiile vor avea concentratii reduse pentru a nu irita zona ano-rectala, care se mentine intr-o
igiena desarsita, prin spalarea cu blandete, folosind apa fiarta si racita sau solutie slaba de cloramina (2 comprimate la 1 litru de apa), urmata de uscare.
Este interzisa introducerea diverselor preparate in orificiul anal, cu exceptia supozitoarelor recomandate de medic.
ATENTIE! Se evita consumul de alcool, se vor elimina din
alimentatie condimentele, se respecta igiena locala si se vor consuma lichide, circa 2 litri/zi, pentru a preintampina constipatia. Procentajul de reusita este de peste 90% din cazuri.
Intern :
a infuzie de coada-calului {Equisetum arvense), boz (Arctium lappa L.) si pelin (Artemisia absinthium L.) ( modulul 2.4., "Boala ricoasa").
a infuzie de
rostopasca {Chelidonium majus) - 2-3 paharele/zi.
a infuzie de traista-ciobanului (Capsela bursa-pastoris) - 2-3
cesti/zi.
a infuzie de plop (Populus nigra L.) - 1 lingurita de muguri la 200 de ml de apa clocotita; 4 lingurite de
ceai la 4 ore.