eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Psihopatologie clinica

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » psihiatrie » psihopatologie clinica

Sindromul oniric


Onirismul este un mod de activitate xmintala automatica, construit din viziuni si scene animate, asa cum se realizeaza in cursul viselor (A. Porot). Alaturi de productia onirica a omului care doarme si viseaza, exista o gama intreaga de stari onirice de natura psihopatologica (psihogene, organice, toxice, infectioase).
Lasegue descrie sindromul oniric in cursul delirului alcoolic. Chaslin asociaza onirismul cu confuzia mintala. Regis a descris "delirul oniric" cu cele doua aspecte psihopatologice ale sale, confuzia si delirul. Toi el este cel care precizeaza etiologia acestui sindrom ca fiind de natura infectioasa sau toxica.
Din punct de vedere psihopatologic, subiectul cu sindrom oniric da impresia unui somnambul, prezentand viziuni elementare sau organizate sub forma de scene animate din viata profesionala, preocuparile cotidiene sau evenimentele cu care acesta vine in contact. Aceste viziuni au un caracter halucinatoriu, cu o incarcatura afectiva variabila de factura penibila si anxioasa sau chiar terifianta, declansand reactii diferite din partea bolnalui.
Delirul oniric este, de regula, asociat cu confuzia mintala, rezultand dintr-o disolutie a starii de constiinta, cu stergerea facultatii de percepere a realitatii (Chaslin, Charpentier). El apare in mod frecvent in cursul intoxicatiei alcoolice, in care delirul oniric halucinatoriu este deosebit de intens.
Delirul oniric prelungit, cu o mare incarcatura anxioasa, poate duce la o slabire intelectuala si o stare de disociatie mintala cu tulburari de emotivitate si caracter.
Alaturi de onirism se mai descriu si starile oniroide, care sunt "infiltratii ale constructiilor de vis in gandirea vigila" (Ey si Rouart), cand se produce o veriila "osmoza a subiectilui si a obiectilui". in acest caz, pot sa apara modificari in comportamentul subiectului de tip anxios sau tulburari de depersonalizare sau de interpretare.



Alte materiale medicale despre: psihopatologie clinica

S-a demonstrat cA ingestia repetatA a unor cantitAti de alcool in cursul primelor luni de sarcinA duce la aparitia unor trAsAturi dis-morflce si [...]
Se defineste prin: 1) evacuari intestinale la intervale mai mari de 48 de ore; 2) scaune de consistenta crescuta; 3) evacuari incomplete, A [...]
Sindromul hipoton se caracterizeaza prin diminuarea, de obicei marcata, a tonusului si a activitatii musculare spontane si voluntare, realizand [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre psihopatologie clinica

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile