eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Psihopatologie clinica

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » psihiatrie » psihopatologie clinica

Sindromul korsakow


Korsakow a descris, in 1887, asocierea unui lou clinico-psihiatric specific cu polinevrite in cazurile de alcoolism cronic, pe care l-a denumit "psihoza polinevritica". Ulterior, Marckand si Courtois extind observatiile clinice, descriind o encefalomielita paren-chimaloasa cu leziuni difuze, iar J. Delay si S. Brian noteaza o leziune la nilul corpilor mamilari.
Sindromul descris de Korsakow consta in incapacitatea de a evoca impresiile recente cu pastrarea memoriei faptelor mai chi si tendinta la producerea de false amintiri sau confabulatii. K. Bonhoeffer pastreaza termenul "sindrom amnestic" pentru tulburarile psihice care apar in cazul "tipului exogen de reactie" pentru a-l diferentia pe acesta de "sindromul Korsakow".
In ceea ce priste sindromul Korsakow, se pune problema delimitarii diagnostice a acestuia de prezbiofrenie (Wermcke), sindromul psiho-organic cerebral (E. Bleuler) si psihosindromul cerebral difuz (M. Bleuler).
Din punct de dere psihopatologic, in cazul sindromului Korsakow, notam prezenta a doua grupe principale de tulburari care au un caracter constant si specific:
a) tulburari neurologice, constand in slabirea activitatii motorii cu amiotrofii difuze si usoare, abolirea reflexelor osteo-tendinoase, fenomene algice senziti, parapa-reza limitata, polinevrita generalizata de aspect quadriplegic ;
b) tulburarile psihice, in cazul sindromului Korsakow, intereseaza in principal functiile mnezice. Gilbert Ballet distinge forme delirante coufuziv-amnestice. in prim- se situeaza tulburarile de memorie : amnezie continua sau anterograda cu dificultatea de a se achizitiona date noi, recente. Se noteaza o stare de euforie si jovialitate la acesti bolnavi. Fenomenele de ecmnezie si falsele recunoasteri realizeaza adesea un riil lou de "delir de memorie". Se mai pot semnala stari de onirism cu halucinatii si obtuzie confuzionala, in special in fazele de debut.



Alte materiale medicale despre: psihopatologie clinica

S-a demonstrat cA ingestia repetatA a unor cantitAti de alcool in cursul primelor luni de sarcinA duce la aparitia unor trAsAturi dis-morflce si [...]
Se defineste prin: 1) evacuari intestinale la intervale mai mari de 48 de ore; 2) scaune de consistenta crescuta; 3) evacuari incomplete, A [...]
Sindromul hipoton se caracterizeaza prin diminuarea, de obicei marcata, a tonusului si a activitatii musculare spontane si voluntare, realizand [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre psihopatologie clinica

    Alte sectiuni

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile