eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Pediatrie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » pediatrie

Copilul are gatul intepenit, dureros sau umflat


a Copilul are gatul intepenit sau dureros
Simptome si cauze. Gatul intepenit poate fi un semn de meningita. Oricat de gra ar fi aceasta afectiune, realitatea este ca sta majoritate a copiilor care se g ca au gatul intepenit nu au meningita, ci sufera de fapt de o afectiune benigna, mult mai putin gra.
Acest modul este menit sa ajute sa faceti deosebirea intre diferite tipuri de afectiuni; dar, daca aveti dubii, apelati intotdeauna la un doctor.
La meningita, intepeneala il impiedica pe copil sa aplece capul in fata. Muschii cefei sunt afectati, lucru pe care-l puteti testa cel mai bine la un copil mic culcandu-l pe spate si ceran-du-i sa se uite la buric. Cererea il face pe copil sa-si incline capul spre inainte, ceea ce inseamna, foarte probabil, ca nu este vorba de meningita.

Copiilor mai mari le puteti cere sa-si puna barbia in piept. Meningita este aproape intotdeauna asociata cu dureri severe de cap si temperatura mare.
Cu toate acestea, dupa cum spuneam, desi meningita e cea mai gra cauza a gatului intepenit, ea este, de departe, si cea mai putin probabila. Se intampla frecvent la copii si chiar la adulti sa faca un spasm muscular pe una din partile cefei fie dupa o lovitura minora, fie la trezire, dimineata. Cand apare aceasta stare denumita Agat strambA, copilul are dificultati de a-si intoarce capul dintr-o parte intr-alta, ceea ce se poate testa cerandu-i sa-si puna barbia, pe rand, pe fiecare umar. Cand ai Agat strambA, acest lucru este posibil numai pe o parte, iar pe cealalta nu. Miscarea barbiei spre piept este de obicei nedure-roasa, iar copilul pare sa fie in ordine in rest.

Tratament. in aceasta stare, unul dintre cele mai eficiente tratamente este fie aplicarea unei sticle cu apa calda in zona spasmului muscular, pentru cate minute, la fiecare ora (dar asigurati- ca este doar calda!), fie aplicarea unei pungi cu gheata. Luati o punga de mazare sau de porumb congelat, infa-surati-o intr-un servet si tineti-o pe zona afectata, apoi indemnati copilul sa-si miste usurel capul. De asemenea, paracetamolul sau ibuprofenul poate avea efect bun.
Cand sa apelati la un doctor. Daca disconfortul este foarte sever sau dureaza mai mult de 24 de ore, mergeti la un doctor, care poate prescrie fizioterapie.

a Copilul are gatul umflat
Gatul umflat poate avea doua forme principale. Puteti obser una sau mai multe umflaturi pe gatul copilului in locuri diferite sau poate exista o umflatura mare, difuza pe gat, in fata. Cele mai multe cauze care produc umflaturi ale gatului sunt in intregime inofensive, dar exista si o seric de probleme foarte serioase care se prezinta sub aceasta forma. modulul de fata isi propune sa ajute sa deosebiti diversele posibilitati, dar, daca aveti dubii, cereti asistenta medicala.
Simptome si cauze. La copii umflarea, din cand in cand, a ganglionilor limfatici de la gat si de la ceafa este ce obisnuit. Puteti obser acest lucru accidental atunci cand, imbracandu-l pe copil, ii incheiati nasturele de la gat; sau cand il pieptanati.

Umflaturile pe care le simtiti la pipait sunt ganglionii sau nodu-lii limfatici. Ei sunt raspanditi pe tot corpul si pot fi gasiti la gat, la subsuoara, la inghine, in jurul coatelor si in multe alte locuri. Nodulii limfatici fac parte din sistemul de protectie al organismului, iar cand apare o infectie se umfla pentru a impiedica raspandirea ei in restul corpului. De exemplu, arunci cand copilul are o durere in gat, probabil ca ganglionii cervicali aflati in partea din fata a gatului se vor umfla, impiedicand astfel infectia sa se extinda spre plamani. Dupa cum stiti, copin au de multe ori dureri in gat si infectii ale cailor respiratorii superioare, de aceea acesti ganglioni sunt adesea umflati, uneori chiar si in interlul dintre aceste afectiuni.

Ganglionii de la ceafa si din spatele urechilor se umfla la anumite infectii virale, cum ar fi rubeola si rsatul de nt. Unele eczeme infectate ale scalpului sau alte afectiuni ale pielii capului pot produce umflarea ganglionilor de la ceafa. Alteori copin se g ca simt o jena la gat arunci cand au ganglionii umflati ca urmare a unei infectii in gat, situatie in care umflatura este localizata, in mod tipic, doar pe o parte.In cazul in care copilul are una dintre aceste infectii, poate si febra, rareori aveti motive de ingrijorare in privinta ganglionilor umflati. Ei ar trebui la sfarsit sa dispara. Ganglionii umflati se misca sub degete cand ii pipaiti si au o consistenta destul de ferma, dar nu sunt tari ca piatra sau lipiti unul de altul.

In cazul in care copilul are un numar de ganglioni foarte intariti si lipiti laolalta, trebuie sa mergeti neaparat la un medic.
Cand sa apelati la un doctor. Uneori copilul avea ganglionii umflati fara nici un semn de infectie. Dar si ei se dezumfla de obicei dupa cate saptamani. Daca nu se dezumfla sau chiar par sa se mareasca, sau daca vi se pare ca micutul nu se simte bine, sau daca ingrijoreaza ce, atunci cereti neaparat asistenta medicala. Ori de cate ori ganglionii copilului sunt fierbinti sau durerosi la atingere, mergeti la doctor imediat. Copilul avea probabil nevoie de antibiotice.In concluzie, apelati la doctor daca umflaturile de pe gat ori ceafa dureaza mai mult de trei saptamani sau daca unele sunt foarte mari, foarte dureroase la atingere sau inrosite.

Daca umflatura de la gat este localizata in zona centrala si in special daca se misca in sus atunci cand copilul inghite, atunci ea poate fi a glandei tiroide - cea care controleaza meolismul organismului. O tiroida superacti il face in general pe copil hiperactiv, mereu in miscare, il face eventual sa slabeasca si sa aiba pulsul rapid. Dimpotri, o glanda tiroida cu activitate slaba conduce la lentoare. Cel care sufera de asa ce
avea miscari lente, parul si pielea uscate, constipatie si un puls cardiac lent. Ambele situatii sunt neobisnuite la copii, dar, ca sa lamuriti, e foarte important sa mergeti cu copilul la doctor.Alte materiale medicale despre: Pediatrie

E bine sa cumparati tot ce veti avea nevoie din timp Unii parinti nu doresc sa cumpere nimic inainte de a se naste copilul. N.T. in Statel [...]
Urmatorii ani sunt o perioada de dezvoltare rapida. Individualitatea copilului dumneavoastra devine mai evidenta, in special pe masura imbogatirii lim [...]
Evolutia perimetrului cranian in primii ani de viatA este paralelA cu dezvoltarea continutului cutiei craniene (creierul). Din aceastA cauzA, urmA [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre pediatrie

Alte sectiuni
Frumusete
Termeni medicali
Sanatatea copilului
Igiena
Geriatrie
Sarcina
Nasterea
Venirea pe lume a copilului
Mama dupa nastere
Sanatatea femenii
Dermatologie
Homeopatie
Reflexoterapie
Adolescenta
Kinetoterapie
Ginecologie
Obstetrica
Psihiatrie
Medicina generala
Oftalmologie
Oto-rino-laringologie
Ortopedie
Anestezia
Masajul
Sanatatea barbatului
Urgente si primul ajutor
Neurologie
Odontologie
Planificare familiala
Maturitatea
Varsta a iii-a
Nefrologie
Cancerologie
Pediatrie
Responsabilitatea juridica medicala
Genetica medicala
Simptome
Rinologia
Faringologia
Laringologia
Sistemul endocrin
Radiologie
Stomatologie
Medicina legala
Analize
Asistenta medicala
Chirurgie
Dependente
Fiziologie
Microbilologie
Neonatologie
Optometrie
Psihologie
Reumatologie
Traumatismele oaselor
Traumatologie

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile