eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Pediatrie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » pediatrie

Copilul are dureri de cap


Simptome. Durerile de cap ii ingrijoreaza la culme pe parinti. Pe de-o parte, stim ca la adulti ele sunt foarte comune -toti suferim de dureri de cap din cand in cand. Dar, daca un copil are dureri de cap, cei mai multi parinti se gandesc imediat la meningita - unul dintre cele mai negre cosmaruri ale oricarui parinte. Acest modul ajuta sa deosebiti tipurile de dureri de cap, iar la p. 91 aveti un ghid clar de simptome si de situatii in care trebuie sa chemati de urgenta medicul.
Simptomul principal al durerilor de cap este, bineinteles, durerea de cap, daca mai era nevoie s-o spunem. Dar, atentie, cand copin vorbesc despre o durere de cap ei nu se refera neaparat la o durere localizata la cap! imi aduc aminte ca odata am intrebat o fetita de patru ani unde simte durerea de cap si mi-a aratat burtica.

Alti copii vorbesc de dureri de cap atunci cand sunt amarati sau satui pana-n gat - probabil ii copiaza pe adultii care se plang ca totul e Ao durere de capA.
Durerile de cap sunt foarte frecvente la copii. Estimarile arata ca aproape un sfert din copin de scoala primara si noua din zece copii de scoala gimnaziala sufera de dureri de cap ocazionale, in vreme ce probabil unul din zece copii sufera de migrene. Si totusi, exista parinti si chiar doctori care cred ca aceste dureri sunt rare. In plus, in functie de tipul durerii de cap, pot exista si alte simptome. De exemplu, copilul care are migrena poate avea si greturi.
Cauze. Pentru multe dureri de cap - in special la adulti si la copin mai mari - pesemne ca nu veti gasi nici o cauza.

Sunt sigur ca ati trait clipe cand ati fost, poate, foarte stresat(a) si v-ati ales cu o durere de cap ingrozitoare. De asemenea sunt sigur ca veti admite ca nici cel mai meticulos doctor nu fi in stare sa gaseasca ce in neregula fizic cu capul dumneavoastra, oricat de atent v-ar examina. Asta nu inseamna ca nu este ce in neregula - durerea ingrozitoare, nicidecum imaginara, o arata foarte clar -, dar cauzele fizice pot fi foarte greu de detectat.
Exista multe tipuri de dureri de cap, pe care le voi discuta pe rand. Toate pot fi extrem de rele.

a Dureri simple
Acestea sunt foarte comune, dar iau uneori forme extrem de severe si sunt de obicei produse de infectii virale, febra, lipsa de lichide sau oboseala. Rareori, vinotul este un anume fel de mancare (la adulti Asindromul restaurantului chinezescA este cel mai pronuntat, cauza fiind sensibilitatea la glutamatul monosodic). Apropo, Aoboseala ochilorA, adesea blamata pentru durerile de cap, nu produce decat rareori asa ce.
a Dureri de cap produse de tensiunea nervoasa
Acestea sunt probabil cele mai frecvente forme de dureri de cap ale copilariei si pot fi provocate de aproape orice forma de suparare, tensiune sau emotie. Durerile de cap pot aparea din cauza scolii, a temelor pentru casa, a terorizarii copilului de catre colegii mai mari, a timiditatii, cantelor. Craciunului sau a oricarui alt lucru. Adesea, durerea de cap e cauzata de o combinatie a acestor factori. Durerea de cap de acest tip se simte in principal la frunte sau ca o banda in jurul capului. De obicei ambele parti ale capului sunt afectate in mod egal si simultan.

a Migrenele
Acest tip de dureri de cap se manifesta de obicei pe o singura parte. Cuntul migrena vine din latina, hemi insemnand jumatate si cranium ~ cap. Hemicranium a ajuns, prin scurtare. migrena. Este clar ca multi copii cu dureri frecvente de cap sufera de o forma de migrena, chiar daca nu au toate simptomele tipice. De fapt, chiar s-ar putea spune ca simptomele caracteristice de migrena la adulti sunt neobisnuite la copii!
Migrena este in mod tipic o afectiune de familie. E asociata de obicei cu greturi, dureri de burta sau rsaturi. Unii copii au dureri recurente de burta cu luni bune sau chiar cu ani inainte de debutul durerilor de cap.
Durerile de cap caracteristice migrenei pot incepe cu simp-tome vizuale, cum ar fi vederea unor pete ori linii in zigzag sau chiar cu senzatia ca o parte a campului vizual dispare. De asemenea pot aparea amorteli sau furnicaturi temporare intr-un brat sau un picior, de exemplu, care survin cu precadere tot inainte de declansarea durerilor de cap.

a Meningita
Meningita este o infectie a meningelui, membrana care acopera creierul si madu coloanei vertebrale.
Exista doua tipuri principale - meningitele provocate de virusi si cele provocate de bacterii -, insa este nevoie de teste facute la spital pentru a le distinge. Meningita virala se vindeca aproape intotdeauna complet. Meningita bacteriana, in special cea cauzata de bacteria numita meningocaccus, poate fi mortala. Meningita este o urgenta medicala. Una peste alta, mai putin de un copil din 20 care fac meningita moare - dar si unul din 20 este o cifra destul de mare. Meningita poate lasa urme, cum ar fi surzenia severa, epilepsia, paralizii.

De obicei, copilul are alte simptome inainte de aparitia durerii de cap, care pot fi usoare, ca o durere in gat si febra. Un copil cu aceste simptome, urmate de dureri de cap severe si rsaturi, trebuie examinat urgent de un doctor, mai ales daca apare si o eruptie pe piele. Sunati medicul de familie sau mergeti imediat la spitalul local - presupunand ca are sectie de urgente. in ziua de azi nu toate spitalele au personal disponibil pentru urgente. Daca aveti nelamuriri, sunati [in Romania] la 112.

a Sinuzita
Sinusurile sunt cavitati umplute cu aer, captusite cu membrane mucoase, aflate in oasele din jurul nasului. Infectia poate trece de la nas la sinusuri, si atunci membranele se umfla, ceea ce blocheaza drenajul dintre sinus si nas. In sinus se acumuleaza puroi, provocand dureri de cap. De obicei sinuzita raspunde bine la antibiotice.
Sinuzita poate provoca dureri de cap la copin mai mari, dar nu este o problema frecventa deoarece la copii sinusurile nu sunt asa de dezvoltate ca la adulti.

a Tumorile pe creier
Gandul la posibilitatea unei tumori pe creier terorizeaza orice parinte, dar trebuie stiut ca ele sunt extrem de rare, afectand numai 0,005% dintre copii. Pe langa durerea de cap, alte simptome ce pot fi provocate de tumorile pe creier sunt convulsiile, modificarile de comportament, slabiciunea musculara, afectarea vederii si dificultatile de vorbire. Toate acestea sunt cauzate de presiunea crescanda exercitata de tumoare in cutia craniana.

a Alte cauze
Printre acestea se numara loviturile la cap, depresia (care cu siguranta nu este necunoscuta la copii) sau intoxicatiile cu monoxid de carbon. Daca toata lumea din casa sufera dintr-o data de dureri de cap, atunci cauza poate fi o scurgere de gaz.
Cand sa apelati la un doctor. Doua sunt situatiile in care trebuie sa apelati la doctor: in cazul unor dureri bruste, foarte severe, si in cazul unor dureri mai putin severe care revin constant sau nu dispar complet (cu toate ca, in general, cu cat durerile de cap la copii dureaza mai mult, cu atat e mai putin probabil sa aibe cauze serioase).

a Dureri bruste
Apelati la doctor DE URGENTA in cazul in care copilul are una dintre urmatoarele manifestari:
a Dureri de cap dupa o lovitura la cap
a Stare de confuzie, comportament neobisnuit
a Varsaturi repetate
a Gatul teapan
a Dureri severe - copilul striga de durere
a Durerea se inrautateste, in ciuda paracetamolului
a Durerea dureaza mai mult de 12 ore
a Copilul nu vrea sa fie miscat
a Teama de lumina (fotofobie)
a Vedere incetosata.
a Dureri de cap repetate
In cazul in care copilul sufera de dureri de cap repetate, apelati la un doctor pentru a avea un diagnostic clar si pentru a vedea ce metode puteti folosi pentru prevenirea lor. Migrenele pot fi uneori prevenite prin modificari de alimentatie, ce constau in considerarea atenta a posibilelor cauze si incercarea de a le elimina, sau prin utilizarea unor medicamente preventive cum ar fi pizotifenul sau beta inhibitorii.
De asemenea, apelati intotdeauna la doctor daca:
a Durerile de cap provoaca absente repetate ale copilului de la scoala
a Durerea este pe o singura parte
a Copilul pare sa se simta rau si in alte feluri
a Durerile de cap se inrautatesc dimineata
a Un copil sub cinci ani are dureri de cap repetate.

Cum puteti ajuta copilul. Calmarea copilului si alungarea temerilor lui este extrem de importanta. in plus, distragerea atentiei poate fi utila in cazul durerilor de cap mai usoare - si aici fiecare parinte stie mai bine cum sa procedeze astfel incat copilul sa uite de durere.
Tratament. Pentru majoritatea copiilor, cel mai important medicament care alina durerile de cap este paracetamolul -dar este esential sa fie administrat indeajuns de devreme, deoarece se pare ca devine mai putin eficient in cazul durerilor de cap care deja s-au instalat.

Prevenire. Prevenirea este in mod cert importanta la migrena. Pentru alte tipuri de durere de cap prevenirea e posibila, fireste, numai daca se poate actiona asupra cauzei. Durerea de cap provocata de tensiunea nervoasa ce apare atunci cand copilul este terorizat de ce fi, evident, tratata cel mai bine ocupandu- de ceea ce-l terorizeaza pe copil - dar asta poate fi mai usor de spus decat de facut.
Pentru migrenele frecvente la copii mai mari, se pot folosi medicamente profilactice, adica preventive. in plus, trebuie sa discutati cu doctorul si sa tineti un fel de jurnal al simptome-lor pentru a lamuri eventual ce declanseaza migrenele. Asemenea declansatori, cum ar fi alimentele (in special ciocolata), foamea, oboseala, stresul si altele, pot interveni toate in acelasi timp. in privinta alimentelor declansatoare nu exista jumatati de masura, fie ele declanseaza migrena, fie nu, asa ca nu este nevoie sa interziceti copilului ciocolata daca stiti ca o poate manca fara sa se aleaga cu o migrena.

PARINTE
B) Simptome la copii mai mari
Meningita - spaima oricarui A) Simptome la sugari
Simptome timpurii
a Somnolenta
a Iriilitate
a Refuzul mancarii
a Suferinta cand sunt manevrati
a Varsaturi sau diaree
a Febra
Simptome specifice
a Gat teapan
a Fontanela (moalele capului) pare in tensiune sau bombata
Simptome timpurii
a Varsaturi
a Febra
a Dureri de cap
a Dureri de spate sau de incheieturi
Simptome specifice
a Gat teapan
a Aversiune fata de lumina puternica

a Eruptie rosie-violacee pe piele (ca
a Eruptie rosie-violacee (ca o na-o nataie). care nu dispare la apa- taie) care nu dispare la apasare sare. Un test simplu este sa apasati
a Stare de confuzie un pahar cilindric de sticla pe eruptie. La meningita eruptia nu dispare, ci ramane vizibila prin pahar.
Simptome tarzii Simptome tarzii
a s ascutit sau itat a Coma
a Coma . soc
a soc
a Eruptie rosie-violacee pe multe
a Eruptie rosie-violacee care se ex- zone ale corpului, care se extinde tinde rapid rapid

Daca aveti vreo banuiala ca micutul ar putea avea meningita, solicitati asistenta medicala IMEDIAT. Fie duceti copilul imediat la un spital, fie sunati la 961 pentru o ambulanta, fie sunati la medicul de familie. Alegeti rianta care duce cel mai rapid copilul la un consult medical. La aceasta boala fiecare minut conteaza.
Alte materiale medicale despre: Pediatrie

E bine sa cumparati tot ce veti avea nevoie din timp Unii parinti nu doresc sa cumpere nimic inainte de a se naste copilul. N.T. in Statel [...]
Urmatorii ani sunt o perioada de dezvoltare rapida. Individualitatea copilului dumneavoastra devine mai evidenta, in special pe masura imbogatirii lim [...]
Evolutia perimetrului cranian in primii ani de viatA este paralelA cu dezvoltarea continutului cutiei craniene (creierul). Din aceastA cauzA, urmA [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre pediatrie

Alte sectiuni
Frumusete
Termeni medicali
Sanatatea copilului
Igiena
Geriatrie
Sarcina
Nasterea
Venirea pe lume a copilului
Mama dupa nastere
Sanatatea femenii
Dermatologie
Homeopatie
Reflexoterapie
Adolescenta
Kinetoterapie
Ginecologie
Obstetrica
Psihiatrie
Medicina generala
Oftalmologie
Oto-rino-laringologie
Ortopedie
Anestezia
Masajul
Sanatatea barbatului
Urgente si primul ajutor
Neurologie
Odontologie
Planificare familiala
Maturitatea
Varsta a iii-a
Nefrologie
Cancerologie
Pediatrie
Responsabilitatea juridica medicala
Genetica medicala
Simptome
Rinologia
Faringologia
Laringologia
Sistemul endocrin
Radiologie
Stomatologie
Medicina legala
Analize
Asistenta medicala
Chirurgie
Dependente
Fiziologie
Microbilologie
Neonatologie
Optometrie
Psihologie
Reumatologie
Traumatismele oaselor
Traumatologie

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile