eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Pediatrie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » pediatrie

Copilul are alergii


Copilul are alergii
in ultimii ani, s-au pus pe seama alergiilor toate relele de sub soare. Fie ca este vorba de comportamente neadecvate, de tulburari ale somnului, neatentie, nas infundat sau aproape orice altceva, se va gasi cineva, undeva, care sa puna acel lucru pe seama unei alergii. Adevarul este insa ca cele mai multe asa-nu-mite alergii nu sunt nici pe departe asa ceva.
Adesea, atunci cand vorbesc despre alergii, oamenii se refera de fapt la AintoleranteA si nu la adevarate AalergiiA. Sa nu credeti ca incerc sa despic firul in patru. Exista o diferenta fundamentala intre cele doua notiuni. Este esential sa intelegeti diferentele intre dirsi termeni daca vreti sa pricepeti ceva din articolele pe care le cititi sau din emisiunile medicale de la radio si TV.

Asadar, ce este o alergie? intotdeauna cand o substanta chimica potential periculoasa intra in contact cu corpul, mecanismele de aparare ale organismului produc imediat niste substante chimice protectoare. Asta se intampla cu noi toti. Numai ca, la o persoana alergica, organismul ia o substanta inofensiva drept una periculoasa si declanseaza reactia de protectie in mod inadecvat. Orice substanta care provoaca aceasta reactie se numeste alergen, iar gama posibililor alergeni este foarte vasta, incepand cu dirse tipuri de polen, trecand prin acarienii care se gasesc in praful din casa, pana la medicamente sau alimente.

Cei mai multi copii cu alergii le-au mostenit. Daca ambii parinti au alergii, sansele sunt de doua din trei (66%) ca si copilul sa aiba alergii. Daca unul dintre parinti are alergii, iar celalalt nu, atunci sansa este de 25 pana la 50% ca si copilul sa fie alergic, iar daca nici unul dintre parinti nu are alergii, riscul pentru copil este de 10%. Apropo, copilul parintilor alergici nu are neaparat acelasi tip de alergie ca parintii sai!
Totusi, chiar daca un copil este alergic, el nu va prezenta nici un fel de simptome pana cand n-a fost expus cel putin de doua ori la substanta la care este alergic.

La prima expunere organismul poate dezvolta anticorpi la acea substanta, anticorpi foarte asemanatori cu cei produsi atunci cand organismul e invadat de un virus sau o bacterie. in cazul alergiilor, anticorpul este o imunoglobulina numita IgE. Acesti anticorpi se gasesc in tesutul care captuseste nasul, gatul, plamanii, pielea si intestinele. Atunci cand alergenul si anticorpii vin in contact, se elibereaza o substanta - histamina. Aceasta dilata, sau deschide, vasele de sange si le face peretii mai porosi.
Ca rezultat, fluidele din tesuturi trec prin peretii vaselor de sange si, daca alergia este localizata la nilul nasului, sa zicem, atunci tesutul din nas se inflameaza, pacientului ii curge nasul si asa mai departe. La nilul pielii, rezultatul este urti-caria (blandele), iar la nilul intestinelor apar simptome cum ar fi greata, varsaturi, dureri abdominale sau diaree.

Partea din organism care produce simptomele se numeste organ-tinta.
Principalele parti ale corpului unde alergiile creeaza probleme sunt:
a Nasul
a Ochii
a Pielea
a Intestinele
a Plamanii.In plus, poate aparea si o forma foarte grava de reactie alergica numita soc anafilactic, discutata pe larg la sfarsitul acestui modul.
modulul va aborda fiecare organ afectat pe rand, dar ti observa ca, asa cum am aratat in introducere, principiul de baza din spatele tuturor acestor afectiuni este similar.

Nasul
Orice afectiune care are de-a face cu nasul va fi probabil descrisa utilizandu-se termenul rino. O operatie estetica la nas este denumita in jargonul medical rinoplaslie, un pacient caruia ii curge nasul poate spune, demn, ca are rinoree, iar inflamarea tesutului din nas se numeste rinitai Alergiile cauzeaza rinite de doua feluri -perene si sezoniere. Cei pasionati de gradinarit au mai intalnit cuvantul peren, insemnand AconstantA, Acare dureaza mult timpA. Rinita perena tine tot timpul anului, in timp ce rinita sezoniera apare doar in anumite anotimpuri. Ultima este mai cunoscuta sub numele de febra fanului.

Simptome. Febra fanului este o afectiune care afecteaza in principal nasul si ochii. De fapt nu prea apare la sugari si la copin pana la 3 ani, dar este tot mai frecnta la copin mai mari. Principalele simptome sunt stranutul, nasul care curge tot timpul sau este congestionat, mancarimile la nas si la ochi, care sunt inlacrimati tot timpul. Ma voi ocupa de simptomele care prisc ochii intr-o sectiune separata. Ca si in cazul multor alte afectiuni, termenul de febra a fanului este total nepotrivit. Nu are mai deloc de-a face cu fanul si in mod sigur nu provoaca febra. Rinita perena provoaca aceleasi simptome, dar permanente, fara variatii sezoniere.

Cauze. Foarte adesea, rinita alergica se transmite in familie si apare mai frecnt la adolescenti decat la copin mici. Rinita sezoniera apare in fiecare an in acelasi anotimp si este provocata de alergia la anumite ierburi si buruieni sau anumiti arbori. Sunt tele care depind de vant pentru realizarea polenizarii incrucisate si care elibereaza, prin urmare, polenul in aer. Alergiile la polen apar de obicei primavara si la inceputul rii.
Rinita perena poate fi declansata de alergii la aproape orice este prezent in jurul nostru tot timpul anului, dar cele mai frecnte cauze sunt praful din casa, acarienii, animalele, pasarile, mucegaiurile, dirse substante chimice sau diferite te. Uneori nu se poate detecta nici o cauza clara.

In cazul in care copilul dumneavoastra se dodeste a fi alergic la praf sau la acarienii din praf, va rog sa n-o luati drept un afront la adresa standardelor de curatenie ale casei. Praf se gaseste peste tot. Ati observat ce cantitate incredibila de praf apare in aer daca scuturati cearsaful intr-o camera in care patrund raze de soare? Atunci luati in considerare ca de-a lungul a 24 de ore respiram particulele minuscule de origine getala sau animala din aproximativ 10 metri cubi de aer. Praful este ceva ineviil, desi exista cateva lucruri pe care le puteti face impotriva lui.
Unii copii pot deni alergici la un anume animal de casa pe care-l ati de ani de zile. Puteti gasi un indiciu in acest sens in cazul in care copilul pare sa se simta mai bine in afara casei sau departe de animal, de exemplu atunci cand este la scoala.
Cand sa apelati la un doctor.

Desi tratamentele pentru febra fanului se pot procura de la farmacie fara reteta, cred ca merita sa faceti o vizita la doctor cu copilul care pare sa aiba rinita perena sau sezoniera. Doctorul poate sa faca o evaluare a cauzelor posibile, va poate oferi material informativ si poate prescrie medicamente gratuite sau compensate.
In anumite cazuri, medicul va considera necesar sa faca unele teste pe piele pentru a determina exact cauza alergiei, dar, in mod sigur, testele nu sunt ceva esential sau de mare ajutor si nu vor schimba modul in care ti trata afectiunea. in ziua de azi, cei mai multi doctori nu va vor mai recomanda asa ceva. in trecut erau utilizate deoarece se foloseau tratamente de desensibilizare. Era vorba de o serie de injectii in care pacientul primea initial o doza foarte diluata de alergen, dupa care concentratia crestea treptat pana se imbunatatea imunitatea.

Desi aceste tratamente au functionat in multe cazuri, si multi isi amintesc de injectiile cu Pollinex, ele prezentau riscul de a provoca o reactie anafilactica exploziva, ba chiar decesul. Cum nimeni nu moare de febra fanului, a denit clar ca tratamentul era mai rau decat boala. Ca urmare, astazi nu se mai fac injectii de desensibilizare decat daca exista la indemana un echipament complet de resuscitare, inclusiv defibrilator cardiac. Numai cele mai rele alergii justifica un asemenea nil de risc. Cum puteti ajuta copilul. Exista unele metode care ajuta la prenirea rinitelor si le voi aminti imediat. insa puteti face doua lucruri foarte utile. Renuntati la fumatul in casa. Nu exista nici un dubiu ca fumatul inrautateste simptomelc de rinita; de aceea, daca dumneavoastra sau alti adulti nu va puteti abtine, macar mergeti sa fumati afara.
In al doilea rand, daca doctorul va prescrie sau va recomanda medicamente, dati-le copilului in mod regulat. Este tentant sa opriti tratamentul in momentul in care starea copilului s-a imbunatatit, dar trebuie sa stiti ca cele mai multe alergii necesita tratamente pe termen lung.
Tratament. Exista cateva metode logice prin care poate fi tratata o alergie:
a Tineti copilul departe de alergen, astfel incat sa nu vina in contact cu agentul care-i produce alergia
a Reduceti inflamatia care afecteaza tesutul ce captuseste interiorul nasului
a incercati sa impiedicati eliberarea de histamina
a incercati sa anulati efectele histaminei dupa ce a fost eliberata.

Toate aceste abordari sunt posibile, insa unele sunt mai simple decat altele. De exemplu, daca stiti sigur ca florile provoaca, in perioada de polenizare, alergia copilului, atunci nu aduceti flori in casa. insa daca stiti ca polenul arborilor este cel care provoaca alergia, nu puteti face nimic, decat sa va mutati in Alpi, deasupra nilului copacilor, sau sa inchideti copilul intr-un fel de acvariu, astfel incat polenul sa nu ajunga niciodata in contact cu nasul lui. Este si mai dificil de luat o decizie atunci cand descoperiti ca alergia copilului e provocata de un mult iubit animal de casa. Despartirea de animal poate face mai mult rau decat stranuturile si tratamentele medicamentoase. Dar acestea sunt decizii foarte personale, care cad in seama familiei. Voi reni imediat la modurile in care puteti reduce impactul unor alergeni in viata copilului.

Reducerea inflamatiei se poate obtine folosind spray-uri nazale care contin o foarte mica doza de steroizi. Pe asta se bazeaza unele medicamente ca Beconase, Sintarix sau Flixonase, care, folosite zilnic, sunt foarte eficiente. Cele mai multe se folosesc de doua ori pe zi, in afara de Flixonase, care e mai scump si se foloseste doar o data pe zi.
Exceptie fac si spray-urile nazale cu cromoglicat disodic, foarte eficiente in blocarea producerii de histamina. Cea mai folosita marca este Rynacrom, continand un medicament identic cu Intal, utilizat frecnt pentru tratarea astmului la copii. Se foloseste de doua pana la patru ori pe zi.
Nu exista vreo dovada ca utilizarea prelungita a spray-urilor nazale provoaca probleme semnificati, desi majoritatea celorlalte forme de tratament nu trebuie folosite pe termen lung.
In fine, probabil ca tratamentul cel mai des utilizat pentru copii este cel cu antihistaminice. Marele avantaj al antihistami-nicelor este ca trateaza toate aspectele alergiilor, din intregul organism. Asa ca, in cazul in care copilul arc simptome atat la nilul ochilor, cat si al nasului, aceste medicamente vor face fata ambelor afectiuni.
Antihistaminicele mai chi, printre care Piriton (clorfenira-mina), Phenergan (prometazina) si Opiminc (azatadina), aau efecte sedati destul de pronuntate, insa echivalentele mai moderne, cum sunt Triludan (terfenidina), Hismanal (astemizol), Zirtec (cetirizina) si Clarityn (loratidina), au efecte secundare mult reduse.

Multi copii incep unul dintre tratamente, cum este cel cu antihistaminice, dupa care acestuia i se adauga sau i se substituie alte tipuri de terapie cand prima nu pare sa aiba eficienta. Este posibil ca unii copii cu alergii gra sa aiba nevoie si de antihistaminice, si de un spray nazal cu steroizi, si de picaturi cu cromoglicat disodic pentru ochi. Slava Domnului ca asa ceva se intalneste rar!
Apropo, nu exista leac pentru febra fanului, insa multi copii scapa de ea in 10-20 de ani, pe masura ce cresc. Prenire. Daca stiti care este alergenul, este o idee de bun-simt sa-I evitati, dar am aratat ca aceasta intentie ar putea ridica probleme. Totusi, puteti minimiza efectele alergiei in cateva moduri:

a Daca este posibil, scapati de mobilele chi, care pot adaposti praf, mucegai sau acarieni
a Curatati frecnt cu aspiratorul tapiteria mobilelor, mochetele, covoarele si saltelele
a Folositi pentru saltele huse speciale care impiedica raspandirea prafului din ele
a In dormitor, folositi peme cu umpluturi sintetice in loc de pene sau puf, stergeti praful cu o carpa umeda la doua-trei zile si incercati sa evitati aglomerarea lucrurilor in aceasta camera; in dormitoarele copiilor, aceste sfaturi devin adevarate provocari!
a incercati sa obisnuiti animalele de casa sa nu mai intre in principalele zone de locuit
a Evitati jucariile care aduna praf si nu pot fi spalate.

Ochii
Principiile de baza ale alergiei care se manifesta la nilul ochilor sunt aceleasi ca la nas, iar problema trebuie abordata la fel.
Simptome. Alergiile care afecteaza ochii provoaca o afectiune numita conjunctivita alergica. Simptomele principale sunt umflarea si inrosirea tesutului care captuseste pleoapele, ochi lacrimosi, lacrimi care pot curge in nas, provocand umflarea tesutului de aici si infundarea nasului.
Cauze. Membranele delicate care captusesc pleoapele si ochiul contin multe celule numite mastocile, care secreta his-tamina. Alergenii care vin in contact cu aceste celule declanseaza producerea de histamina, ducand la umflarea tesuturilor si lacrimare. Alergenii sunt cam aceiasi cu cei care provoaca ri-nita alergica.

Cand sa apelati la un doctor. Pentru orice problema cu ochii, mergeti la doctor de la bun inceput. Desi conjunctivita alergica este o afectiune neplacuta, ea nu c periculoasa si nu poate provoca vatamari ale ochilor pe termen lung. Totusi e absolut vital sa va asigurati ca diagnosticul este corect.
Cum puteti ajuta copilul. Sfaturile sunt aceleasi ca cele din sectiunea despre rinita alergica. Pe scurt - nu expuneti copilul la fum de tigara, incercati sa evitati potentialii alergeni, daca se poate, si tratati copilul regulat cu picaturi pentru ochi.
Tratament. Tratamentul de baza al conjunctivitei alergice este cu cromoglicat disodic.

El are o actiune foarte eficienta asupra mastocitelor, impiedicand eliberarea de histamina. Cea mai folosita marca este Opticrom, insa mai sunt disponibile si altele. Desi toate marcile sunt lipsite de efecte secundare, ele au micul dezavantaj ca trebuie folosite de patru ori pe zi. intre timp, a aparut un medicament mai nou numit Rapitil (nedocromil de sodiu), care actioneaza la fel, dar trebuie aplicat numai de doua ori pe zi.
Prenire. Sfaturile generale pe care le-am dat in sectiunea despre rinita alergica sunt valabile si la conjunctivita alergica. In unele cazuri sunt de ajutor ochelarii negri, dar in mod clar asta depinde de varsta copilului.

Pielea
Si eruptiile alergice, si urticaria au fost prezentate in modulul ACopilul are o eruptieA (p. 160).
Intestinele
Putine subiecte legate de ingrijirea copilului provoaca atatea controrse ca alergiile la alimente si aditivi alimentari. Pe de o parte, unele asociatii de autoasistenta sustin ca majoritatea problemelor de comportament sunt provocate de alergii si intolerante la alimente si dirse substante chimice, pe de alta parte, anumiti pediatri mai conservatori resping ideea fara drept de apel.

Una dintre marile probleme in orice discutie despre alcrgi-ilc la alimente consta in folosirea acelorasi cuvinte cu intelesuri diferite. Sa luam ca exemplu cuvantul AalergieA. Multe dintre reactiile unui copil la dirse alimente nu sunt de fapt alergii. Am explicat deja baza biochimica a alergiei, insa intrebarea de ce apar anumite alergii ramane un mister. Exista do ca problema ar putea fi cauzata, printre altele, de expunerea bebelusilor la anumite alimente prea de timpuriu.
Dc-a lungul vietii, organismul permite unor nutrienti sa treaca prin peretele intestinului, dar tine la distanta alti nutrienti, mentinandu-i in intestine. La varste foarte mici intestinul este mult mai putin selectiv.

In primele trei-patru luni de viata, unele proteine mari pot trece prin peretele intestinului, dar abia intre patru si sase luni peretele intestinului poate fi trarsat de proteine de zece ori mai mari. Aceste proteine pot provoca formarea de anticorpi si pot conduce la reactii alergice mai tarziu, cand copilul este din nou expus la aceste alimente. Daca introducerea alimentelor s-ar face dupa varsta de sase luni, proteinele din aceste alimente nu ar fi trecut prin peretele intestinului, anticorpii nu s-ar fi format, iar alergia nu ar aparea. Desi aceasta e deocamdata numai o teorie, ca este destul de plauzibila pentru a constitui un argument in plus in favoarea intarcarii tarzii si pentru a determina mamele cu alergii sa-si hraneasca la san bebelusii cat pot de mult, evitand, pe cat posibil, suplimentele cu lapte de vaca.

Simptome. Asadar, cum puteti detecta la copilul dumneavoastra o alergie alimentara? Ati mai jos o lista a afectiunilor care au fost uneori asociate cu alergii la alimente. Va rog sa retineti ca toate aceste simptome mai pot aa multe alte cauze, alergia fiind numai una dintre ele. Totusi exista unele indicii care va spun ca problema este de natura alergica. Pentru incepui este esential sa retineti ca, daca un anumit simptom este cauzat de o alergie alimentara, el va aparea de fiecare dala cand copilul mananca acel aliment. Daca apare numai uneori, atunci nu este o alergie.

Afectiuni ale copilariei asociate cu alergii alimentare
Eczema
Febra fanului
Astm
Migrene
Dureri de burta
Diaree
Umflarea acuta a gurii sau a limbii
Urticarie
Varsaturi
Balonare
Conjunctivita
Tuse persistenta
Nas care curge tot timpul
Infectii ale urechii
Soc anafilactic acut (cel mai grav, dar, din fericire, rar intalnit)

Uneori va ti da seama imediat ca este vorba de o alergie alimentara. in cazul in care copilul face eruptii de fiecare data cand mananca oua, este clar ca e vorba de o alergic. Mai greu de detectat este posibilitatea corelarii alergiei cu alte afectiuni. Unii copii, de exemplu, fac infectii repetate ale urechilor. In anumite cazuri, lucrul acesta poate fi consecinta unei alergii la laptele de vaca, dar adesea nu e vorba de asa ceva.
Cauze
Principalele alimente care provoaca alergii copiilor
Lapte
Oua
Grau
Branza
Pejte
Ciocolata
Rosii
Soia
Citrice
Drojdie
Cafea

S-a demonstrat ca tipul de came cu cel mai scazut risc de a provoca reactii semnificati este carnea de miel, in vreme ce, dintre cereale, cele mai putine probleme le provoaca orezul. Alte alimente cu mica probabilitate de a provoca vreo reactie alergica sunt cartofii decojiti, salata rde si perele decojite. Unii dicteticicni recomanda la inceputul tratamentului diete bazate in principal pe aceste alimente, cu introducerea gradata a altora dupa disparitia simptomclor alergice. Daca apelati la o asemenea dieta alimentara stricta, este recomandabil s-o dublati cu o cura de multivitamine. Trebuie sa va ganditi bine daca alergia este atat de grava incat sa recurgeti la asa ceva.

Cand sa apelati la un doctor. Daca suspectati ca anumite simptome ale copilului sunt provocate de alergii alimentare, merita sa discutati problema cu doctorul de familie sau cu un pediatru. Daca banuielile dumneavoastra privind alergia sunt puternice, tineti un jurnal al simptomelor si al alimentelor in-gerate de copil. Doctorul ar putea descoperi corelatii intre unele alimente si aparitia unui anumit simptom. Pe de alta parte, jurnalul il poate face pe doctor sa puna un alt diagnostic, nealergic, simptomclor copilului. Probabil ca cel mai important test de diagnoza este un jurnal alimentar bine tinut. Testele de sange ajuta uneori la silirea diagnosticului, dar sunt mult mai utile cand se completeaza cu informatiile din jurnalul alimentar.

Testele cutanate, prin care un alergen este injectat in piele pentru a observa reactia, sunt rareori precise, desi uneori isi au utilitatea lor. Din pacate, reactia pozitiva la testul cutanat nu dodeste neaparat existenta unei alergii alimentare, iar cel mai simplu mod de a confirma o alergie este, probabil, eliminarea unui anumit aliment din dieta copilului. Suna destul de simplu si chiar asa este atunci cand copilul este alergic numai la creti sau la Coca-Cola. Dar daca suspectati o alergic la lapte? Pentru a exclude complet laptele ar trebui sa cititi cu grija toate retetele si etichetele multor tipuri de paine, prajituri si semipreparate. Acest tip de dicta necesita consultari detaliate cu un specialist, iar doctorul de familie ar trebui sa va puna in legatura cu un dietetician calificat.

In unele cazuri este nevoie de o dieta de excludere, in care alimentatia copilului sa fie dramatic restrictionata o perioada de timp, pentru a dea daca simptomcle se modifica.
Chiar daca excluderea unui aliment duce la o aparenta imbunatatire a starii copilului, asta inca nu inseamna ca diagnosticul este de alergic. Ar putea fi si o simpla coincidenta. Trebuie sa-i dati copilului din nou acel aliment, pentru a dea daca simptomcle revin, si sa-l eliminati inca o data din alimentatie pentru a dea daca starea copilului se imbunatateste din nou. Daca nu faceti acest test, puteti lipsi copilul ani de zile de un aliment care de fapt nu-i dauneaza.

Cum puteti ajuta copilul. Dupa ce ati hotarat, in sfarsit, ca simptomele copilului sunt provocate de o alergic alimentara, ce ati de facut? Eliminarea acelui aliment ar fi solutia ideala, dar ar putea sa nu merite efortul ori sa fie prea dificil. Un copil mai mare poate considera ca o criza de stranuturi este un pret accepil pentru o felie de tort de ciocolata. Nu trebuie sa apelati niciodata la un tratament mai rau decat afectiunea in sine.
Tratament. Daca decideti ca o dieta drastica este solutia pentru alergia copilului, atunci e vital sa va asigurati ca alimentatia lui este echilibrata din toate celelalte puncte de dere, deci este esential sa apelati la sfatul unui dietetician profesionist.

Medicamentele antihistaminice sunt utile daca reactia copilului e una simpla, cum ar fi o criza de urticarie dupa ce mananca un anumit aliment, dar antihistaminicele pot fi sedati si in mod sigur nu sunt atat de eficiente precum eliminarea alerge-nului. Pe de alta parte, cromoglicatul disodic, care impiedica eliberarea de histamina, este promitator, dar trebuie dat copilului inainte de a manca alimentul suspectat, ceea ce nu este intotdeauna usor.In cazul in care copilul sufera de eczeme sau migrene, merita din plin sa cereti doctorului sau asistentei matemale mai multe informatii despre posibilii declansatori alimentari. Daca ei nu va pot ajuta, probabil ca grupurile de autoasistenta vor fi in stare sa ofere mai multe sfaturi. Nu exista nici o garantie ca ti reusi sa gasiti cauza alimentara, dar merita sa incercati.Galerie de imagini si poze medicale: alergii


imagine cu alergiiimagine cu alergii imagini alergiiimagini/poza alergii


Alte materiale medicale despre: Pediatrie

E bine sa cumparati tot ce veti avea nevoie din timp Unii parinti nu doresc sa cumpere nimic inainte de a se naste copilul. N.T. in Statel [...]
Urmatorii ani sunt o perioada de dezvoltare rapida. Individualitatea copilului dumneavoastra devine mai evidenta, in special pe masura imbogatirii lim [...]
Evolutia perimetrului cranian in primii ani de viatA este paralelA cu dezvoltarea continutului cutiei craniene (creierul). Din aceastA cauzA, urmA [...]

Copyright © 2010 - 2024 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - ContactDespre pediatrie

Alte sectiuni
Frumusete
Termeni medicali
Sanatatea copilului
Igiena
Geriatrie
Sarcina
Nasterea
Venirea pe lume a copilului
Mama dupa nastere
Sanatatea femenii
Dermatologie
Homeopatie
Reflexoterapie
Adolescenta
Kinetoterapie
Ginecologie
Obstetrica
Psihiatrie
Medicina generala
Oftalmologie
Oto-rino-laringologie
Ortopedie
Anestezia
Masajul
Sanatatea barbatului
Urgente si primul ajutor
Neurologie
Odontologie
Planificare familiala
Maturitatea
Varsta a iii-a
Nefrologie
Cancerologie
Pediatrie
Responsabilitatea juridica medicala
Genetica medicala
Simptome
Rinologia
Faringologia
Laringologia
Sistemul endocrin
Radiologie
Stomatologie
Medicina legala
Analize
Asistenta medicala
Chirurgie
Dependente
Fiziologie
Microbilologie
Neonatologie
Optometrie
Psihologie
Reumatologie
Traumatismele oaselor
Traumatologie

Ai o problema medicala?
Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

Unde se incadreaza problema medicala?

Scrie codul din imaginea alaturat

Vezi toate intrebarile