eSanatos - sanatatea ta e preocuparea noastra!
    Cauta in site
NutritieBoli
                 Home | Creeaza cont nou | Login membri


Ortopedie

NAVIGARE RAPIDA: » Pagina principala » GHID MEDICAL » ortopedie

Umarul dureros


Umarul dureros
Aminteste-ti ca gatul poate iradia durerea prin C5 in regiunea del-toidiana si prin C6, C7 si C8 la marginea superioara a scapulei. Iradierea diafragmatica prin C3 poate cauza durere in varful umarului.
Rupturile coifului rotatorilor. Rupturile tendonului supraspinosu-lui (sau subscapularului si infraspinosului adiacenti) pot fi datorate leziunilor degenerative sau, mai rar, unui traumatism brusc (de ex. o cadere). Rupturile partiale cauzeaza un arc dureros ( mai jos); rupturile complete limiteaza abductia umarului la cele 45-60A asigurate de rotatia scapulei. Daca bratul este abdus pasiv mai mult de 90A, se instaleaza contributia deltoidului la abductie, care dene posibila din acest punct. Sunt prezente toate miscarile pasive. Durerile sunt simtite la varful umarului si in bratul superior; apare durere la palparea sub acromion. Explorari: eclio-grafia, MRI, sau artrografia arata comunicarea intre capsula articulara si bursa subacromiala. Tratament: reparatia tendonului poate fi eficace, mai ales daca este facuta precoce.
Sindromul arcului dureros. Reprezinta durere la abductia intre 45A si 160A. Cauze ale durerii la abductie:
1. Tettdinita supraspinositlui sau ruptura partiala a tendonului supra-spinosului dau durere reprodusa la presiunea asupra bratului partial abdus. Varsta tipica: 35-60 ani. Numai o parte au arc dureros (altii au dureri progresive intensificate pana la abductia completa), motiv pentru care termenul de sindrom de lore dene din ce in ce mai acceptat.1 Tratament: fizioterapie cu miscari active ale umarului; AINS, de ex. naproxen 250 mg/ 8 h po pe; injectii cu corticoizi in bursa subacromiala, de ex. triamci-nolon acetonic 40 mg cu anestezie locala; acromioplastie artroscopica.
2. Tendinita calcifianta: Varsta tipica: 25-55 ani. Exista o inflamatie acuta a supraspinosului. Durerea este maxima in timpul fazei de resorbtie. Tratament: fizioterapie; AINS; injectii cu corticoizi. Rareori, poate fi necesara interventia chirurgicala pentru a inlatura calciul.
3. Artroza articulatiei acromioclaculare (artroza AC). Este frecventa. Tratament: injectiile cu corticoizi sunt deseori utile. Poate fi necesara excizia capatului lateral al claculei.

Tendinita capului lung al bicepsului. Durerea este simtita in umarul anterior si este caracteristic agravata de contractia fortata a bicepsului. Tratament: anti-inflamatorii. Injectarea de hidrocortizon in tendon poate ameliora simptomele dar se risca ruptura tendonului.
Tehnica: p. 738.
Ruptura capului lung al bicepsului. Apare un disconfort dupa ce "s-a rupt ceva" la ridicarea sau impingerea unei greutati. Apare o "minge" de muschi la flexia cotului. Tratament: Reparatia este rareori indicata, intrucat functionalitatea este pastrata.

Umarul inghetat. Poate urma unui traumatism modest, la varstnici. Durerea poate fi severa. Miscarile active si pasive sunt reduse. Abductia la 90A nu este posibila.
Tratament: AINS; injectii intraarticulare cu corticoizi, fizioterapie pentru incurajarea miscarii si manipularii, toate pot fi folosite. Vindecarea poate dura 2-3 ani. Se poate asocia cu spondiloza cercala, avand ca rezultat o restrictie mai globala a miscarii.
Artroza umarului. Nu este la fel de frecventa ca gonartroza sau coxartroza. Procente ridicate de ndecari se pot obtine prin protezarea articulara.


Galerie de imagini si poze medicale: umarul


imagine cu umarulimagine cu umarul imagini umarulimagini umarul poza despre umarulpoza despre umarul


Alte materiale medicale despre: Ortopedie

Fractura claviculei. Este frecventa la tineri, si deseori este rezultatul unei caderi pe bratul intins (ceea ce la varstnici cauzeaza mai curand o fra [...]
Examinare. Pentru a evalua miscarile in articulatia glenohumerala, fixeaza jumatatea inferioara a scapulei pentru a estima gradul de rotatie al scapul [...]
Osteocondrita juvenila (osteocondroza) este o afectiune de origine necunoscuta, in care centrele de osificare ale copiilor si adolescentilor devin tem [...]

Copyright © 2010 - 2025 : eSanatos.com - Reproducerea, chiar si partiala, a materialelor de pe acest site este interzisa!
Informatiile medicale au scop informativ si educational. Ele nu pot inlocui consultul medicului si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale la un medic specialist.
Termeni si conditii -
Confidentialitatea datelor - Contact



Despre ortopedie

    Alte sectiuni
    Frumusete
    Termeni medicali
    Sanatatea copilului
    Igiena
    Geriatrie
    Sarcina
    Nasterea
    Venirea pe lume a copilului
    Mama dupa nastere
    Sanatatea femenii
    Dermatologie
    Homeopatie
    Reflexoterapie
    Adolescenta
    Kinetoterapie
    Ginecologie
    Obstetrica
    Psihiatrie
    Medicina generala
    Oftalmologie
    Oto-rino-laringologie
    Ortopedie
    Anestezia
    Masajul
    Sanatatea barbatului
    Urgente si primul ajutor
    Neurologie
    Odontologie
    Planificare familiala
    Maturitatea
    Varsta a iii-a
    Nefrologie
    Cancerologie
    Pediatrie
    Responsabilitatea juridica medicala
    Genetica medicala
    Simptome
    Rinologia
    Faringologia
    Laringologia
    Sistemul endocrin
    Radiologie
    Stomatologie
    Medicina legala
    Analize
    Asistenta medicala
    Chirurgie
    Dependente
    Fiziologie
    Microbilologie
    Neonatologie
    Optometrie
    Psihologie
    Reumatologie
    Traumatismele oaselor
    Traumatologie

    Ai o problema medicala?
    Daca vrei raspunsuri scrie intrebarea mai jos:

    Unde se incadreaza problema medicala?

    Scrie codul din imaginea alaturat

    Vezi toate intrebarile